1. Home
  2. Καύσιμα
  3. Ιωάννινα: εναέριες έρευνες για υδρογονάνθρακες

Ιωάννινα: εναέριες έρευνες για υδρογονάνθρακες

0

47-2--4-thumb-largeΕναέριες έρευνες για τον εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου πραγματοποιούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένας πρωτόγνορος για τα δεδομένα της χώρας μας τρόπος. Η  μέθοδος είναι αυτή της αεροβαρυτικής-«βαρυτική κλισίμετρα»-ενώ οι έρευνες λαμβάνουν χώρα στην περιοχή των Ιωαννίνων, σε μια έκταση 4.187 τετραγωνικών χιλιομέτρων με ειδικά εξοπλισμένο αεροσκάφος της καναδικής εταιρείας ερευνών CGG που θα έχει ως βάση του το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων.

Η συγκεκριμένη εταιρεία είναι μία από τις μεγαλύτερες διεθνώς σε τέτοιου τύπου έρευνες , ενώ τη συγκεκριμένη έρευνα την πραγματοποιεί για λογαριασμό Energean Oil & Gaz που, μετά από διαγωνισμό, έχει αναλάβει ήδη από τον Μάιο του 2014 την εξερεύνηση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο συγκεκριμένο οικόπεδο.

Πιο αναλυτικά, με τη μέθοδο της Airborne Gravity Gradiometry γίνεται μέτρηση της πυκνότητας του εδάφους με βάση τον ρυθμό της μεταβολής των ιδιοτήτων των πετρωμάτων.

Με αυτά τα αερομαγνητικά δεδομένα θα αποτυπωθεί με αρκετή ευκρίνεια το ανάγλυφο του εδάφους και θα εντοπιστούν πιθανές περιοχές ενδιαφέροντος για την έρευνα υδρογονανθράκων.

Το ειδικό αεροσκάφος της CGG αναμένεται να καλύψει τον επόμενο μήνα πάνω από 10.000 χιλιόμετρα, ενώ μετά την ολοκλήρωση της αεροβαρυτικής έρευνας και βάσει των συγκεκριμένων συμπερασμάτων της θα ακολουθήσουν τον επόμενο χρόνο οι σεισμικές έρευνες στην περιοχή.

Παράλληλα, για την έρευνα, θα χρησιμοποιηθεί ειδικό αεροσκάφος της διεθνούς κύρους καναδικής εταιρείας CGG το οποίο θα καλύψει με πτήσεις περί τα 10.000 χιλιόμετρα. Το αεροσκάφος, έπειτα από σχετικές οδηγίες των αρμόδιων υπηρεσιών της Πολιτικής Αεροπορίας θα πραγματοποιεί πτήσεις:
Σε ύψος 300 ποδών πάνω από μη κατοικούμενες περιοχές ή περιοχές με μεμονωμένα κτίσματα.
Σε ύψος 500 ποδών πάνω από κατοικημένες περιοχές.
Σε ύψος 1.500 ποδών  πάνω από τις πόλεις των Ιωαννίνων και της Ηγουμενίτσας

Σχετικά με την πραγματοποίηση της έρευνας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas κ. Μαθιός Ρήγας δήλωσε τα εξής:
«Μετά την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών τριών διαστάσεων στον Πρίνο, οι οποίες ήταν οι πρώτες που πραγματοποιήθηκαν στο Αιγαίο από το 1997 και μετά, η Energean Oil & Gas προχωρεί στη νέα φάση του ερευνητικού της προγράμματος στα Ιωάννινα. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη και προχωρεί σύμφωνα με τον σχεδιασμό και το ερευνητικό πρόγραμμα στην περιοχή του Κατακόλου. Σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για το επιχειρείν και τη χώρα γενικότερα, η εταιρεία μας παραμένει προσηλωμένη στην ερευνητική δραστηριότητα και στο μεγάλο στόχο της ανάπτυξης του εγχώριου δυναμικού υδρογονανθράκων, προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, των τοπικών κοινωνιών και της απασχόλησης, πάντοτε με απόλυτο σεβασμό προς την κείμενη νομοθεσία και το περιβάλλον».

Όσον αφορά τη δραστηριότητα της ίδιας της CGG, ανακοινώθηκε από τη διοίκηση της εταιρείας ότι μέσα στον Αυγουστο ξεκινά έρευνες με την μέθοδο της Gradiοmetry σε δύο περιοχές της Τανζανίας συνολικής έκτασης 30.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων που μετά την Κένυα και την Ουγκάντα θεωρείται μια περιοχή με μεγάλα αποθέματα υδρογονανθράκων στη αφρικάνικη ήπειρο.

Τέλος, πριν λίγο καιρό η CGG ανακοίνωσε την εφαρμογή του συστήματος FALCON Plus που είναι πλέον αποτελεσματικό στην εφαρμογή της αεροβαρυτικής μεθόδου μειώνοντας στο μισό το θόρυβο του συστήματος FALCON προσφέροντας 20 φορές καλύτερη χωρική ανάλυση και 10 φορές μεγαλύτερη ακρίβεια.