ΠΓΔΜ: σκάνδαλο στην αγορά ενέργειας
Σκάνδαλο μεγατόνων στον τομέα των καυσίμων και της ενέργειας αποκαλύφθηκε στη γειτονική ΠΓΔΜ, στο οποίο εμπλέκεται και η Μakpetrol, η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών της χώρας, η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο πρατηρίων, εισάγει το φυσικό αέριο, προμηθεύει με πετρέλαιο δύο ατμοηλεκτρικά εργοστάσια, καθώς και με κηροζίνη τα δύο αεροδρόμια της χώρας. Σύμφωνα με την εφημερίδα “Έθνος”, οι εξελίξεις γύρω από το ζήτημα αναμένεται να είναι ραγδαίες και απειλούν να τινάξουν στον αέρα την αγορά ενέργειας της χώρας.
Όλα ξεκίνησαν από την ποινική δίωξη που ασκήθηκε την περασμένη εβδομάδα κατά 21 στελεχών της Μakpetrol ,με επικεφαλής τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Αντρέγια Γιοσίφοφσκι. Το αποτέλεσμα ήταν να προχωρήσουν οι αρχές στο μπλοκάρισμα των τραπεζικών της λογαριασμών και όλων των περιουσιακών της στοιχείων. Ήδη η ελληνικών συμφερόντων OCTA, στην οποία ανήκει το διυλιστήριο καυσίμων της ΠΓΔM, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την προμήθεια της Makpetrol, «μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τον τραπεζικό λογαριασμό της», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Το σκάνδαλο και οι διώξεις αφορούν στην παράνομη μεταφορά κεφαλαίου από την εταιρεία Makpetrol στη μητρική εταιρεία της Oilko γύρω στο 2006-2007. Η μεταφορά αυτή φαίνεται πως ζημίωσε μετόχους της Makpetrol με ένα ποσό της τάξης των 6,1 εκατομ ευρώ.
Ορισμένα σκοπιανά ΜΜΕ, παράλληλα, δίνουν και πολιτικές διαστάσεις στο θέμα των διώξεων κατά των στελεχών της Makpetrol επισημαίνοντας ότι στον ομιλό της ανήκει ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός Telma που είναι εθνικής εμβέλειας και συχνά ασκεί κριτική στην κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, ενώ στο Δ.Σ. της εταιρείας έχουν βρεθεί στο παρελθόν και πολιτικά πρόσωπα όπως ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Στόγιαν Αντοφ.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη δεκαετία η Makpetrol είχε χρησιμοποιηθεί από την ηγεσία της ΠΓΔΜ στην μάχη για τον έλεγχο και περιορισμό της ελληνικής επένδυσης της OCTA δίνοντας προνομιακά στην πρώτη το δικαίωμα εισαγωγής και διάθεσης καυσίμων κατά παράβαση των συμφωνία που είχαν υπογραφεί με την ελληνική πλευρά. Για την υπόθεση εκείνη η OCTA προσέφυγε σε διεθνές δικαστήριο στο Παρίσι και τελικά την κέρδισε. Επίσης η Makpetrol εδώ και λίγα χρόνια έχει ιδρύσει στην Ελλάδα με έδρα τη Θεσσαλονίκη μια θυγατρική εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών με τον τίτλο PETROLMAK A.E