1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. «Πόλεμος» WWF με ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για τη νέα λιγνιτική μονάδα στην Πτολεμαΐδα

«Πόλεμος» WWF με ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για τη νέα λιγνιτική μονάδα στην Πτολεμαΐδα

0

ptolemaidaΠριν ακόμη στεγνώσει το… μελάνι της ανακοίνωσης της ΔΕΗ, σχετικά με την άμεση έναρξη των εργασιών κατασκευής της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα V,  η WWF Ελλάς και η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ διασταύρωσαν τα ξίφη τους για την επίπτωση του συγκεκριμένου έργου στην οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας.

Στην ανακοίνωσή της, η ΔΕΗ ανέφερε πως χθες, Πέμπτη, η ανάδοχος εταιρεία κατέθεσε την προβλεπόμενη εγγυητική επιστολή για την έναρξη κατασκευής της Πτολεμαΐδα V. Μετά τη θετική αυτή εξέλιξη, και αφού ολοκληρωθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι και τυπικές διαδικασίες, ανοίγει επομένως ο δρόμος για την οργάνωση του εργοταξίου και την έναρξη των εργασιών στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Σχολιάζοντας την είδηση, η WWF Ελλάς μιλά για ένα άκρως αμφιλεγόμενο έργο, αφού η μονάδα θα είναι εκτός Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών για τις μονάδες καύσης σε όλη την Ευρώπη, εκπέμποντας περίπου 4,6 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα τον χρόνο. Επιπλέον, προσθέτει πως η ΔΕΗ συνεχίζει να επενδύει στο λιγνιτικό μοντέλο παραγωγής, τη στιγμή που η ραγδαία επιδείνωση που επιφέρουν οι αλλαγές στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΕΣΕΔΕ) θα φέρουν το εν λόγω μοντέλο σε κίνδυνο επιβίωσης.

Από την πλευρά της, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ αντιτείνει πως ο λιγνίτης είναι το εθνικό καύσιμο και κάθε τι που σχετίζεται με αυτό, διαχρονικό και σταθερό. Παράλληλα, υποστηρίζει πως η ανακοίνωση της περιβαλλοντικής οργάνωσης στερείται ορθών επιχειρημάτων και τη χαρακτηρίζει κύκνειο άσμα στις κατ’ εξακολούθηση προσπάθειες της WWF Ελλάς, να καταδικάσει, να αναθεματίσει και να ακυρώσει ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά, αναπτυξιακά έργα που υπάρχει αυτή τη στιγμή σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της WWF Ελλάς:

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις εκλογές και με ένα τοπίο ομιχλώδες τόσο στη διακυβέρνηση της χώρας όσο και στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η διοίκηση της ΔΕΗ προχωρά στην έναρξη των εργασιών για την κατασκευή της άκρως αμφιλεγόμενης νέας λιγνιτικής μονάδας V στην Πτολεμαΐδα.

Πρόκειται για μια μονάδα που θα εκπέμπει περίπου 4,6 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα τον χρόνο, θα είναι εκτός Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών για τις μονάδες καύσης σε όλη την Ευρώπη και η κατασκευή της θα κοστίσει στους Έλληνες πολίτες τουλάχιστον 1,4 δις.

Το μισό περίπου από αυτό το ποσό προέρχεται από δάνειο της Γερμανικής Τράπεζας KfW-IPEX με την εγγύηση του Γερμανικού Οργανισμού Εξαγωγικών Πιστώσεων Euler-Hermes και προορίζεται για την αγορά μηχανημάτων γερμανικής κατασκευής. Το υπόλοιπο θα καλυφθεί αναγκαστικά από ίδια κεφάλαια της ΔΕΗ, καθώς οι στρόφιγγες της χρηματοδότησης από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν πλέον κλείσει για την πιο ρυπογόνα τεχνολογία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον πλανήτη.

Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι η ΔΕΗ φαίνεται να προσπερνά ακόμα και τις προειδοποιήσεις του ίδιου της του προέδρου για τη ραγδαία επιδείνωση που επιφέρουν στα οικονομικά του λιγνίτη οι αλλαγές στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΕΣΕΔΕ).

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ τον τελευταίο καιρό επιβεβαιώνει πλήρως τα επιχειρήματα του WWF Ελλάς από το 2013 και παραδέχεται δημοσίως ότι το λιγνιτικό μοντέλο ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και η ίδια η ΔΕΗ, αντιμετωπίζει κίνδυνο επιβίωσης.

Οι δαπάνες της ΔΕΗ για δικαιώματα εκπομπής CO2 το έτος 2014 ανήλθαν σε € 216,9 εκατ., παρά τη μειωμένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, για τιμές αγοράς δικαιωμάτων περίπου €7,5/τόνο.

Οι σημερινές τιμές αναμένεται, σύμφωνα με προβλέψεις, να υπερτριπλασιαστούν και να φτάσουν τιμές της τάξης των €25-30/τόνο στην περίοδο 2021-2030. Η ίδια η ΔΕΗ εκτιμά πως σε αυτά τα επίπεδα τιμών η Πτολεμαΐδα V θα έχει μεγαλύτερο λειτουργικό κόστος από μονάδες φυσικού αερίου.

Παρόλα αυτά, και χωρίς την παραμικρή ένδειξη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει στην Ελλάδα τα δωρεάν δικαιώματα εκπομπών, στα οποία ο πρόεδρος της ΔΕΗ ελπίζει αλλά η Ελλάδα δεν δικαιούται, η εταιρία φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει με μια επένδυση που βρίσκεται σε τεχνικο-οικονομικό κενό.

Τα πολιτικά κόμματα που διεκδικούν την ψήφο του ελληνικού λαού δεν μπορούν πλέον να σιωπούν αποφεύγοντας το πολιτικό κόστος. Οφείλουν να τοποθετηθούν ξεκάθαρα προτού η ιδεοληπτική εμμονή στον λιγνίτη υποθηκεύσει το ενεργειακό μέλλον της χώρας και πλήξει ανεπανόρθωτα τόσο τους καταναλωτές όσο και την ίδια τη ΔΕΗ.

 

Η απάντηση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ:

«Λιγνίτης ή φθηνότερη και καθαρή ενέργεια;» «48.000 πολίτες ενάντια στον νέο λιγνίτη της ΔΕΗ». «Η πραγματικότητα ξεπερνάει την Πτολεμαΐδα V. Η ΔΕΗ θα επιμείνει;»

Μάλλον δεν χρειάζεται πολύς κόπος για να καταλάβει κάποιος ότι οι παραπάνω τίτλοι (με υπέρτιτλο πάντα το πασίγνωστο και γραφικό πια: «ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 5») αντιστοιχούν σε δημοσιεύματα που φέρουν την υπογραφή της WWF και που κατά καιρούς είδαν το φως της δημοσιότητας με αφορμή ποια άλλη, από τον λιγνίτη και την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαΐδα V».

Το μένος τους για το εθνικό καύσιμο και κάθε τι που σχετίζεται με αυτό, διαχρονικό και σταθερό. Το τιμόνι τους μονίμως στραμμένο ενάντια σε όποιον και ότι τολμήσει να εμπλέξει στην σκέψη του τον λιγνίτη.

Τι κι αν πρόκειται για απόφαση που προδιαγράφει μία αναπτυξιακή προοπτική ικανή να συνδέσει τη χώρα ολόκληρη με έξοδο από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει ειδικά τα τελευταία χρόνια.

Τι κι αν πρόκειται για απόφαση που στην εφαρμογή της θα δώσει δουλειά σε χιλιάδες ανθρώπους. Τι κι αν πρόκειται για απόφαση που (όλως τυχαίως) αποτελεί την μεγαλύτερη αναπτυξιακή επένδυση που έγινε ποτέ στη χώρα. ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ!!

Για τη WWF το μόνο που έχει σημασία είναι με παραπλανητικές και ανακριβής μελέτες και ισχυρισμούς, με κείμενα αλατοπιπερωμένα με μπόλικο μελό (στο όνομα πάντα της υγείας του ανθρώπου και του περιβάλλοντος), με την γνωστή επικοινωνιακή διαδικασία της συγκέντρωσης υπογραφών ή άλλων τεχνασμάτων να καταφέρουν το εξής ένα: να καταδικάζουν κατ’ εξακολούθηση, να αναθεματίζουν, και να ακυρώνουν ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά, αναπτυξιακά έργα που υπάρχει αυτή τη στιγμή σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Δυστυχώς για αυτούς, οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι αυτό το κατάφεραν μόνο στο δικό τους μικρό, όμορφο, ιδανικά πλασμένο κόσμο. Στον κόσμο τους εκείνο όπου στο δρόμο κυκλοφορούν μόνο ποδήλατα, οι θάλασσες είναι γεμάτες χελώνες και η ¨ζωντανή  οικονομία¨ στηρίζεται σε ένα … όραμα. Στο μεταξύ, παραδίπλα από αυτό τον κόσμο, η ανεργία μαστίζει, η κρίση ρημάζει επιχειρήσεις και οικογένειες διαβιούν σε συνθήκες μακράν του «οράματος» των γειτόνων τους.

Μάλλον στη WWF δεν μπορούν ακόμα να πιστέψουν ότι ούτε τα λόγια τους έπεισαν, ούτε οι επιστολές σε Βουλευτές «έπιασαν», ούτε τα «τρομακτικά» και θανάσιμα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα μπόρεσαν να σκιάξουν κανέναν.

Έτσι λοιπόν δεν έχασαν την ευκαιρία και μόλις ανακοινώθηκε από τη ΔΕΗ ότι κατατέθηκε από την ανάδοχο εταιρεία η προβλεπόμενη εγγυητική επιστολή για την έναρξη της κατασκευής του σημαντικού ενεργειακού έργου, την κατασκευή της  «Πτολεμαΐδα V», τα αίματα άναψαν και πάλι. Αυτή τη φορά τα βέλη τους στραμμένα προς τη Διοίκηση της Επιχείρησης που ετόλμησε να ανακοινώσει την έναρξη των εργασιών κατασκευής της νέας μονάδας.

Με μία ανακοίνωση που -προφανέστατα- συντάχθηκε στη λογική της ¨τιμής των όπλων¨, που για μία ακόμα φορά στερείται ορθών επιχειρημάτων και αναλώνεται στα γνωστά και τετριμμένα ανάλογων επιστολών της οργάνωσης, η WWF μάλλον κάνει μία προσπάθεια «να το χωνέψει» ότι για την επένδυση στην οποία πίστεψαν και την οποία διακαώς διεκδίκησαν οι πολίτες, οι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα, οι φορείς και παράγοντες τις ενεργειακής καρδιάς της χώρας, ο κύβος ερρίφθη και άμεσα ξεκινούν οι εργασίες κατασκευής.

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, ανέκαθεν υποστηρικτής και υπέρμαχος της ανάγκης για την καλλιέργεια και ανάπτυξη μιας περιβαλλοντικής ευαισθησίας που διέπεται από ορθολογισμό και αντικειμενικότητα, έχει πολλάκις αποδείξει (πολύ δε περισσότερο από άλλους) τη θέση της αυτή και σε καμία περίπτωση δεν έχει τοποθετηθεί αντίθετα.

Είναι όμως παντελώς αντίθετη στην εμφάνιση και εκδήλωση κάθε μορφώματος που χρησιμοποιεί την «περιβαλλοντική ευαισθησία» ή τον «σεβασμό στον άνθρωπο» προκειμένου να εξυπηρετηθούν άλλοι σκοποί και συμφέροντα.

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και τα Σωματεία – Μέλη της, εξ αρχής και αδιαλείπτως παρόντα στην υπόθεση της κατασκευής της νέας μονάδας, με ουσιαστική προσπάθεια και συμβολή, εκφράζουν την απόλυτη ικανοποίησή τους για την εξέλιξη της κατάθεσης των εγγυητικών επιστολών, αναμένοντας την έναρξη των εργασιών.

Για τη δε WWF, είμαστε σίγουροι ότι θα βρουν «καινούριο κοσκινάκι» να τους απασχολήσει στον άπλετο ελεύθερο χρόνο τους την ώρα που όλοι οι υπόλοιποι, θα χτίζουμε το μέλλον της χώρας επαναφέροντας την προοπτική και την ανάπτυξη.