Home Θέρμανση - κλιματισμός Στο παρά πέντε οι κυβερνητικές αποφάσεις για το πετρέλαιο θέρμανσης

Στο παρά πέντε οι κυβερνητικές αποφάσεις για το πετρέλαιο θέρμανσης

0
0

oilΜπορεί να μας χωρίζουν λιγότερο από δύο εβδομάδες από τις 15 Οκτωβρίου και την έναρξη διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, ωστόσο  το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμη διευκρινίσει τι θα ισχύσει φέτος για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και το επίδομα θέρμανσης. Δύο θέματα που κυριολεκτικά «καίνε» τόσο τους καταναλωτές όσο και την αγορά, αφού θα επηρεάσουν άμεσα την τιμή του καυσίμου όσο και το κόστος θέρμανσης.

Το υπουργείο καλείται να βρει τη «χρυσή τομή» ανάμεσα στις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον Ειδικό Φόρο και τις δεσμεύσεις που επιβάλλει η τελευταία δανειακή σύμβαση σχετικά με το επίδομα. Ειδικότερα, το κυβερνών κόμμα είχε δεσμευθεί πριν από τις εκλογές για την επαναφορά του φόρου σε προμνημονιακά επίπεδα, δηλαδή στα 60 ευρώ ανά χίλια λίτρα, από 330 ευρώ που είναι σήμερα.

Αν υλοποιηθεί η εξαγγελία, όπως ζητούν με πρόσφατη επιστολή τους προς την πολιτική  ηγεσία οι ομοσπονδίες των βενζινοπωλών, τότε με βάση τα σημερινά δεδομένα η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα διαμορφωθεί στα 0,65 ευρώ το λίτρο. Στην περίπτωση που δεν υπάρξει καμία αλλαγή στον φόρο, τότε η τιμή θα κυμανθεί στα 0,80 ευρώ ανά λίτρο.

Υπενθυμίζεται πως, από τις αρχές Ιουλίου, ο τότε αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας είχε ανακοινώσει στη Βουλή την επαναφορά του Ειδικού Φόρου στο παλαιότερο καθεστώς και στα 6 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο. Όπως και η πρόσφατη επιστολή των βενζινοπωλών, έτσι και τότε ο κ. Μάρδας είχε υποστηρίζει πως η μείωση των κρατικών εσόδων από την ελάττωση του φόρου θα αντισταθμισθεί από την αύξηση της κατανάλωσης.

Μάλιστα, είχε επικαλεσθεί έκθεση του  ΚΕΠΕ, σύμφωνα με την οποία η αύξηση της κατανάλωσης θα φέρει έσοδα 350 εκατ. ευρώ, ενώ με το καθεστώς της εξομοίωσης που ίσχυε χάθηκαν περίπου 700 εκατ. από τα δημόσια έσοδα. Όσον αφορά την πάταξη του λαθρεμπορίου, που υποτίθεται πως εξυπηρετούσε η εξίσωση των φόρων για το πετρέλαιο θέρμανσης και το πετρέλαιο κίνησης, είχε αναφέρει πως ως «αντίμετρο» το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της διακίνησης, που από το τέλος του έτους θα καλύπτει όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, από τις αποθήκες μέχρι και το τελευταίο πρατήριο.

Αν και το τρίτο μνημόνιο δεν κάνει καμία αναφορά στον Ειδικό Φόρο, προβλέπει ωστόσο ρητά το «ψαλίδισμα» κατά 50% του επιδόματος θέρμανσης – κάτι που σημαίνει πως οι αλλαγές θα επηρεάσουν εκατοντάδες χιλιάδες οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Εξάλλου, οι περσινοί δικαιούχοι έφτασαν τους 230.000, για τους οποίους η επιδότηση των 0,35 ευρώ το λίτρο σήμαινε ουσιαστικά πως το καθαρό κόστος που πλήρωναν για θέρμανση ήταν 0,55 ανά λίτρο.

Για τη συμμόρφωση με τις μνημονιακές υποχρεώσεις, το υπουργείο φέρεται να εξετάζει δύο εναλλακτικές, δηλαδή είτε τον περιορισμό των δικαιούχων τροποποιώντας τα κριτήρια, είτε την «οριζόντια» μείωση του επιδόματος. Αν και το πρώτο σενάριο μοιάζει το επικρατέστερο, το μόνο βέβαιο είναι πως χιλιάδες καταναλωτές ακόμη στο παρά πέντε δεν ξέρουν πόσο θα τους κοστίσει η θέρμανση τον φετινό χειμώνα…