1. Home
  2. ΑΠΕ
  3. Εφαρμογή του net metering ζητά ο Σύνδεσμος Στέγη

Εφαρμογή του net metering ζητά ο Σύνδεσμος Στέγη

0

ΣΤΕΓΗΕπιστολή προς το ΥπΕν και το υπουργείο Οικονομίας απέστειλε ο σύνδεσμος φωτοβολταϊκών “Στέγη”, με αφορμή την έναρξη λειτουργίας της νέας ς. Ο σύνδεσμος ζητά να εφαρμοστεί το net metering ώστε να πάρει μια ανάσα ο κλάδο.

H ανακοίνωση του Στέγη, ανφέρει τα εξής :

Κατ αρχάς να σας εκφράσουμε τις θερμότερες ευχές μας για επιτυχία στα νέα σας καθήκοντα και να ευχηθούμε καλή δουλειά και δύναμη και η νέα ηγεσία της χώρας και του ΥΠΕΚΑ και ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ να μπορέσει να αφουγκραστεί τα προβλήματα και να επιλύσει όπως υποσχέθηκε και προεκλογικά τα θέματα μας και τις μονομερείς ενέργειες που έγιναν από την απελθούσα κυβέρνηση , απόρροια των κινήσεων της που ήταν και το εκλογικό αποτέλεσμα που δικαιώνει τις δεσμεύσεις σας προεκλογικά απέναντι και στον κλάδο μας των παραγωγών και αυτό παραγωγών φωτοβολταϊκών οικιακών στέγης και κτιριακών των  Μηχανικών , Επενδυτών , Κατασκευαστών του κλάδου με 45.000 οικογένειες στον χώρο και κλάδο μας που σας πίστεψαν εσάς και τις δεσμεύσεις σας προεκλογικά.
Ο σύνδεσμος ΣΤΕΓΗ που εκπροσωπεί επάξια όλο τον κλάδο μας ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ οικιακών κτιριακών στεγών  αλλά και ΑΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΜΕΣΩ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΥ στα οικιακά και κτιριακά φωτοβολταικά πρωτοστάτησε με τις διαδηλώσεις μπροστά στο ΥΠΕΚΑ και με τον τότε εκπρόσωπο τομέα ενέργειας σας Κο Πετράκο να δίνει τον αγώνα του μαζί μας, όπου αντιμετωπιστήκαμε με τα ΜΑΤ και με δακρυγόνα οι Έλληνες πολίτες, επι ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και κυβέρνησης ΣΑΜΑΡΑ με υπουργό τον Κο Παπαγεωργίου, Έλληνες που επενδύσαμε στον ελληνικό ήλιο στηριζόμενοι στις υποσχέσεις του ελληνικού κράτους με τις συμφωνημένες ταρίφες που μας υποσχέθηκαν.

Προεκλογικά ως οφείλαμε κάναμε συναντήσεις τόσο με τον απερχόμενο υφυπουργό Κο Παπαγεωργίου όσο και με τον Τομεάρχη ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Κο Πετράκο ενώ είχαμε κάνει και αίτημα στον υπουργό ΠΕΠΑΠΕΝ Κο Λαφαζάνη ο οποίος ουδέποτε μας απάντησε δυστυχώς ούτε αυτός ούτε ο Κος Πετράκος.
Σας παραθέτω παρακάτω όσα μας έστειλε ο Κος Πετράκος και δεσμεύτηκε το κόμμα σας ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά  σε ότι μας αφορά :

Ο Κος Πετράκος μας ανέλυσε πως θα ξεκινήσει τον διάλογο με όλους τους συνδέσμους φωτοβολταϊκών επί μηδενικής βάσεως και ειδικά για τους οικιακούς μας δήλωσε πως επιδίωξη του θα είναι να αναιρέσει και να μηδενίσει την μονομερή αλλαγή των συμβάσεων μας που μας υπέβαλε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όπως είπε αλλά και να επανεξετάσει και για τους κτιριακούς έως 100Kwp τις δίκαιες αλλαγές που πρέπει να γίνουν και σε μικρομεσαίους αγρότες και μικροεπιχειρηματίες όπως μας είπε.
Επίσης δεν δεσμεύθηκε με συγκεκριμένα ποσοστά μειώσεων των αλλαγών αλλά μας μίλησε όπως προαναφέραμε για επαναδιαπραγμάτευση με τους φορείς επί μηδενικής βάσεως και επιδίωξη μηδενισμού των μονομερών αλλαγών ειδικά για τους οικιακούς παραγωγούς.
Στο θέμα του Net metering και ενεργειακού συμψηφισμού  ο Κος Πετράκος μας δήλωσε αρωγός και υποστηρικτής του και μας διαβεβαίωσε για επέκταση του και με virtual net metering για Δήμους και Περιφέρειες αλλά και για δίκαιη μεταχείριση και εφαρμογή του στους μικρούς και μικρομεσαίους και στήριξη του με προγράμματα ΕΣΠΑ και χρηματοδότησης.

Παρακάτω ακολουθεί το δελτίο τύπου που εξέδωσε προς τον σύνδεσμο μας ο Κος Πετράκος του ΣΥΡΙΖΑ.

“Συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Υπεύθυνου Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου και του Προεδρείου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Παραγωγών Αυτοπαραγωγών Οικιακών Κτιριακών Φωτοβολταϊκών “Στέγη”.
Κατά την συνάντηση αυτή ο κος Πετράκος διαβεβαίωσε το προεδρείο του συνδέσμου ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά στα φωτοβολταϊκά παραμένουν σταθερές. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι θα επανεξετάσει τις μειώσεις των εγγυημένων τιμών στα μικρά Φ/Β , με κριτήρια:
Καμία αύξηση στο ΕΤΜΕΑΡ.
Δίκαιη διευθέτηση του σημερινού αδιεξόδου, ανάλογα με το μέγεθος της εγκατάστασης, το κόστος υλοποίησης και την ενδεχόμενη επιδότηση.
Ανάληψη μέρους της επιβάρυνσης από τις τράπεζες μέσα από  σημαντική  μείωση  του  επιτοκίου  των  δανείων.
Ιδιαίτερη μέριμνα για τα οικιακά φωτοβολταϊκά και τις μονάδες μέχρι 100 KW ανά ΑΦΜ με στόχο την μηδενική ως ελάχιστη μείωση για αυτά.
Κατάργηση των επιδοτήσεων στις μονάδες φυσικού αερίου και ακύρωση της απόφασης που αφορούν την σκανδαλώδη μετατροπή των ΣΥΘ σε ΣΥΘΗΑ».

Τέλος θα ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να προωθήσει την αυτοπαραγωγή και τον ενεργειακό συμψηφισμό για τις μικρές και μεσαίου μεγέθους μονάδες των ΑΠΕ σε νοικοκυριά, μικρές επιχειρήσεις και αγρότες. Ιδίως ως προς το θέμα της αυτοπαραγωγής ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με προτάσεις των φορέων ώστε να προωθηθεί η αυτοπαραγωγή ως ενεργειακή λύση

Το Γραφείο Τύπου”

ΖΗΤΟΥΜΕ
Επιδιώκουμε να πετύχουμε την συναίνεση της πολιτείας στην ανεξαρτητοποίηση του κλάδου των «Οικιακών – Κτιριακών  Φωτοβολταϊκών», ώστε να χαραχθεί μια νέα σταθερή και μακροπρόθεσμη πολιτική ανάπτυξης του κλάδου, προς όφελος της κοινωνίας και των χιλιάδων εργαζομένων στο χώρο μας και με την σωστή εφαρμογή του Net metering και του Virtual net metering.
Η παραγωγή ρεύματος μέσω Α.Π.Ε Φ/Β να παραμείνει σε όσο μεγαλύτερο βαθμό γίνεται προνόμιο του οικιακού καταναλωτή, του αγρότη, του κτηνοτρόφου, του μέσου Έλληνα επιχειρηματία και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έτσι, μόνο, τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες θα μεγιστοποιηθούν και με την εφαρμογή του Net metering δεν επιβαρύνεται ο λογαριασμός του ΛΑΓΗΕ.

Να προωθηθεί το net metering που δεν επιβαρύνει καθόλου τον ΛΑΓΗΕ και είναι η μόνη θετική εξέλιξη στα τελευταία χρόνια του ΥΠΕΚΑ είναι η ψήφιση της αυτό παραγωγής και ο σύνδεσμος μας ΣΤΕΓΗ ζητά από τα υπουργεία ΠΕΚΑ και Ανάπτυξης να συνεργαστούν και να συνοδεύσουν το νέο μέτρο για ενεργειακό συμψηφισμό με επιχορήγηση της αγοράς και τοποθέτησης συστημάτων αυτό παραγωγής, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει και επιχορήγηση από ΕΣΠΑ, που θα καθορίζεται με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια ως προς το ποσοστό επιδότησης καθώς και από χρηματοδοτικά εργαλεία από τον Τραπεζικό τομέα. Ζητούμε επέκταση και σε εξ αποστάσεως εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ( virtual net metering ) για να λυθούν θέματα αγροτών ξενοδοχειακών μονάδων και επιχειρήσεων και Δήμων που δεν μπορούν να εγκαταστήσουν μονάδες σε όμορα χωράφια η εντός της ιδιοκτησίας τους , του μέτρου του net metering έχει ήδη τεθεί  σε εφαρμογή από τον ΔΕΔΔΗΕ που περιμένουμε τις αιτήσεις σε εφαρμογή του ΦΕΚ προς όφελος της πλειοψηφίας του κοινωνικού συνόλου και θα φέρει ανακούφιση σε χιλιάδες νοικοκυριά, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δήμους και περιφέρειες της χώρας μας αξιοποιώντας τον ελληνικό ήλιο για ιδία χρήση κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και θέρμανσης ψύξης μέσω αντλιών θερμότητας αλλά και δωρεάν μετακινήσεων με χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων μελλοντικά.

Υπάρχει άμεσα η αναγκαιότητα συνέπειας και αξιοπιστίας του ελληνικού κράτους έναντι των επενδυτών πλέον και συναλλασσομένων με το κράτος χωρίς εκπλήξεις και αλλαγές συμβάσεων και όρων με ένα σταθερό νομικό θεσμικό επενδυτικό πλαίσιο να δοθούν και περαιτέρω κίνητρα για επιδότηση μέσω ΕΣΠΑ και χρηματοδότηση μέσω τραπεζικών ιδρυμάτων , ούτως ώστε να είναι ελκυστικό και για τους ιδιώτες και για τους επιχειρηματίες το συνολικό πακέτο φωτοβολταικών μεσω NET METERING σε συνδυασμό και με αντλίες θερμότητας ή και ηλεκτρικό αυτοκίνητο αργότερα να είναι μια λύση ελκυστική για τους έλληνες επενδυτές ιδιώτες επιχειρηματίες αγρότες χωρίς νομοθετικά προβλήματα όπως πχ στους αγρότες με την γη υψηλής παραγωγικότητας και στους ιδιώτες να πλησιάζει η απόσβεση την επιθυμητή πενταετία και όχι 8-10 χρόνια.
Αναμένουμε άμεσα τις απαντήσεις σας και την συνάντηση μας, και ελπίζουμε πως εσείς σε αντίθεση με τον Κο Λαφαζάνη και Πετράκο θα κάνετε πράξη τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις για συζήτηση επι μηδενικής βάσεως για τα οικιακά φωτοβολταικά και επίλυσης του θέματος  αλλά και επιδότησης  μεσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ για την εγκατάσταση συστημάτων ενεργειακού συμψηφισμού net metering με Φωτοβολταϊκά σε ιδιώτες επιχειρήσεις ξενοδοχεία αλλά και αγρότες και εξ αποστάσεως μέσω του virtual net metering και επίσης να σας αναφέρω πως ο σύνδεσμος μας στρατηγικά συνεργάζεται με την ομάδα του PV NET METERING του Α.Π.Θ. που εκπροσωπεί την Ελλάδα και έχουμε προτάσεις τεκμηριωμένες.