1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Ενδεχόμενες μειώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ “βλέπει”ο Π. Σκουρλέτης

Ενδεχόμενες μειώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ “βλέπει”ο Π. Σκουρλέτης

0

panos-skourletis“Παράθυρο” για πιθανές μειώσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ από την επόμενη χρονιά, άνοιξε ο Π. Σκουρλέτης μιλώντας σήμερα το πρωί στην τηλεοπτική εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA”. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε επίσης στο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η δημόσια επιχείρηση, από τους απλήρωτους λογαριασμούς μεγάλων επιχειρήσεων, προσθέτοντας ότι η ΔΕΗ πιέζει για να νοικοκυρέψει τις απαιτήσεις που έχει μέσα από αυτούς τους απλήρωτους λογαριασμούς.

Όσον αφορά την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει προτείνει ισοδύναμο που αντιστοιχεί στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα στη θέση του, ο οποίος και θα διαχειρίζεται τα δημόσια δίκτυα. Ισοδύναμο το οποίο όπως είπε έχει γίνει κατά 99% αποδεκτό από τους δανειστές.

Εξήγησε ωστόσο ότι πρόκειται για περιουσιακό στοιχείο της ΔΕΗ, με αξία το λιγότερο 1-1,5 δισ. ευρώ, η πώληση του οποίου θα τη φέρει σε δύσκολη θέση.

Σε ερώτηση σχετικά με το πόρισμα των Επιτροπής Σοφών για το ασφαλιστικό, τόνισε πως ο χαρακτήρας του πορίσματος είναι συμβουλευτικός και επομένως δεν δεσμεύει την κυβέρνηση. Συμπλήρωσε πως το περιεχόμενο του πορίσματος αξιολογείται από την κυβέρνηση, αλλά αυτό δεν ασκεί πολιτική, ενώ αναγνώρισε ότι το ασφαλιστικό δεν είναι ένα καινούργιο πρόβλημα και πως εάν η ανεργία μείνει στο 25%-27% “δεν μπορεί κανείς να περιμένει βιώσιμη λύση”.

Εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι ενδεχομένως το ασφαλιστικό πρέπει να σχεδιαστεί από την αρχή και να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα στη βάση της αλληλεγγύης των γενεών.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την πρώτη κατοικία και ότι είναι σημαντικό το θέμα των κόκκινων δανείων το οποίο όπως είπε “πηγαίνει χέρι χέρι με ανακεφαλαιοποίηση” αλλιώς η προσπάθεια θα είναι “ατελέσφορη”.

Για την γγ Δημοσίων Εσόδων, κ. Σαββαΐδου, ο κ. Σκουρλέτης είπε πως γνωρίζει πως της τέθηκε το δίλημμα εάν θα πρέπει να παραμείνει στη θέση της από τη στιγμή που υπάρχει εισαγγελική έρευνα και πρόσθεσε πως θεωρεί ότι το πόστο είναι πολύ κρίσιμο για να μένει οποιαδήποτε “σκιά”. Η λύση που ταιριάζει είναι αυτή της παραίτησης, συμπλήρωσε.

Για τις κυβερνητικές προτεραιότητες επισήμανε ότι αρχικά πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, κατόπιν να προωθηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με επίλυση του θέματος των κόκκινων δανείων που είναι ο πυρήνας του προβλήματος για να ανοίξει όπως είπε μετά το θέμα της συζήτησης του χρέους. Υπό αυτό το πρίσμα, είπε, υπάρχει η ελπίδα απο την αρχή του νέου έτους να υπάρξουν σημάδια “αισθητής ανάκαμψης”.

Αναφορικά με τα αυθαίρετα, τόνισε ότι υπάρχει πρόθεση να δοθεί παράταση στον ισχύοντας νόμο ενώ παράλληλα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος επεξεργάζεται μια συνολικότερη προσέγγιση.

Για την αξιωματική αντιπολίτευση και το ζήτημα των πόθεν έσχες των δυο υπουργών της κυβέρνησης ανέφερε ότι ελλείψη ουσιαστικών επιχειρημάτων υπάρχει μια αναφορά σε “αστείες περιπτώσεις” καθώς όπως είπε τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση είτε μαύρου χρήματος είτε μη φορολόγησης κεφαλαίων. Εάν η αξιωματική αντιπολίτευση ήταν σοβαρή θα έπρεπε να ζητήσει συγνώμη, ανέφερε.