Home Ηλεκτρισμός Σκουρλέτης: διαχωρισμός ΔΕΗ-ΑΔΜΗΕ για να παραμείνουν στο δημόσιο

Σκουρλέτης: διαχωρισμός ΔΕΗ-ΑΔΜΗΕ για να παραμείνουν στο δημόσιο

0
0

231015204022_2945Ισοδύναμα αναζητά η ελληνική κυβέρνηση για να μην ιδιωτικοποιηθεί ο ΑΔΜΗΕ, καθώς αυτό το σενάριο έχει αποκλειστεί εδώ και αρκετό καιρό. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργεια, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στη Real News αναφέρθηκε στο ζήτημα αυτό, καθώς και σε αρκετά άλλα.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του υπουργού:

Τελικά, η κυβέρνηση της Αριστεράς θα ταυτιστεί με νέους φόρους, περικοπές συντάξεων, ύφεση και άλλα μέτρα, για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαινε στους δρόμους ως αντιπολίτευση;

Κάτι τέτοιο θα συμβεί αν η σημερινή κυβέρνηση αρκεστεί στην εφαρμογή των όσων περιέχονται στην τελευταία συμφωνία και δεν κινηθεί και σε αλλά πεδία έξω από αυτή. Ο κόσμος όμως δεν μας ψήφισε μόνο για αυτό και έχει απαίτηση από εμάς να συγκρουστούμε με τη διαφθορά, τη διαπλοκή, αλλά και να κάνουμε πράξη το λεγόμενο παράλληλο πρόγραμμα. Ταυτόχρονα, προσδοκά από εμάς να δημιουργήσουμε όρους απεμπλοκής από τις ακραίες πολιτικές λιτότητας.

Ποιες πρέπει, συνεπώς, κατά τη γνώμη σας, να είναι οι άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησής σας, εκτός της υλοποίησης του μνημονίου;

Η προώθηση συγκεκριμένων αλλαγών στην οργάνωση και τη διοίκηση του δημοσίου τομέα, η συγκρότηση ενός αξιόπιστου συστήματος πρωτοβάθμιας υγείας, η ενίσχυση του αυτόνομου μορφωτικού ρόλου του σχολείου, ο περιορισμός της γραφειοκρατίας και η επιτάχυνση της διαδικασίας των αδειοδοτήσεων, η ενίσχυση κοινωνικών συνεταιριστικών πρωτοβουλιών, η ολοκλήρωση του επανασχεδιασμού των προγραμμάτων για τους ανέργους, η προώθηση μιας ολοκληρωμένης ενεργειακής πολιτικής ως εφαλτήριο για μια νέα αναπτυξιακή πορεία, η επιτάχυνση της εκταμίευσης των πόρων του ΕΣΠΑ και η κατεύθυνσή τους προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και έργα συνιστούν κάποιες από τις βασικές μας προτεραιότητες, καθώς και η διαμόρφωση όρων ενίσχυσης και διευκόλυνσης της αγροτικής παραγωγής. Όλα τα παραπάνω αποτελούν τα πρώτα βήματα ενός συνολικότερου σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μας. Ταυτόχρονα, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι πως οι ξένοι επενδυτές είναι καλοδεχούμενοι, η χώρα μας εξάλλου προσφέρει αρκετές ευκαιρίες στην παρούσα συγκυρία, βεβαίως αποδεχόμενοι τους νόμους που ισχύουν στην Ελλάδα. Είμαστε μια χώρα ευρωπαϊκή με περιβαλλοντική προστασία και αυτό πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλους.

Την πρόταση της Επιτροπής Σοφών την υιοθετείτε; Γιατί, κατά κοινή ομολογία, το πόρισμά της επέφερε στην κυβέρνησή σας πολιτικό κόστος;

Για την ακρίβεια, επιχειρήθηκε να ταυτιστεί η θέση της κυβέρνησης με αυτή της Επιτροπής Σοφών. Νομίζω όμως ότι όλοι πλέον αντιλαμβάνονται πως το περιεχόμενο του πορίσματος δεν μας εκφράζει. Η πρόθεσή μας είναι να διαμορφώσουμε μια συνολική πρόταση ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που θα στηρίζεται στη λογική της αλληλεγγύης των γενεών, της αναδιανομής και θα ενισχύει τον κοινωνικό χαρακτήρα του συστήματος. Το πρόβλημα του ασφαλιστικού δεν είναι τωρινό, το κληρονομήσαμε από το παρελθόν και φιλοδοξούμε η πρότασή μας να αποτελεί μια βιώσιμη πρόταση για τις επόμενες δεκαετίες.

Από τη λειτουργία της κυβέρνησης είστε ικανοποιημένος; Βλέπουμε πολλά «αυτογκόλ» συνάδελφών σας, κυρίως με δηλώσεις τους σε μέσα ενημέρωσης…

Δεν είναι πολύ νωρίς για να διατυπώνει κάποιος τέτοιου είδους κρίσεις; Στην πραγματικότητα, αντιμετωπίζουμε έναν διαρκή επικοινωνιακό πόλεμο από την πλειονότητα των λεγόμενων συστημικών Μέσων. Ο πόλεμος αυτός εντείνεται και με αφορμή τον νέο νόμο για τα MME. Βλέπετε, ενοχλούνται που επιχειρούμε να βάλουμε κανόνες στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, είχαν συνηθίσει αλλιώς.

Δεν είναι όμως άδικο να κατηγορείτε κανάλια και γενικότερα μέσα ενημέρωσης ότι δημιουργούν αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση, ενώ τα μέτρα είναι όντως δυσβάστακτα;

Όχι, βέβαια, δεν είναι καθόλου άδικο. Βλέπετε πως αυτά τα Μέσα στα οποία αναφέρεστε έχουν πάρει διαζύγιο από τη δημοσιογραφική δεοντολογία και από κάθε έννοια πλουραλιστικής ενημέρωσης, έτσι άλλωστε μας αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια. Δεν επιδιώκω να συγκαλύψω τον χαρακτήρα των μέτρων που παίρνουμε με όσα σας λέω, τον γνωρίζουμε πολύ καλά. Το ζητούμενο είναι να είναι ενταγμένα σε ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση και από τις πολιτικές λιτότητας.

Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο να βρεθούν βουλευτές της πλειοψηφίας που θα καταψηφίσουν τα νέο δύσκολα μέτρα, όπως π.χ. το ασφαλιστικό; Και να χάσετε την πλειοψηφία;

Δεν προκύπτει κάτι τέτοιο από πουθενά. Ως Κοινοβουλευτική Ομάδα έχουμε συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα των δύσκολων μέτρων, για να μπορέσουμε όμως, όπως σας είπα και πριν, να τα αφήσουμε πίσω μας.

Στην αναδιάρθρωση της πλειοψηφίας με ΠΑΣΟΚ ή Ποτάμι είστε θετικός; Καθώς τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν είναι ιδιαίτερα σκληρά…

Δεν βλέπω να υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις για μια τέτοιου είδους αναδιάρθρωση στην οποία αναφέρεστε. Το μεν Ποτάμι αποδείχθηκε ένα κόμμα «επικοινωνιακός αφρός», ανερμάτιστο και αβαθές με βαθιά συστημικό και συντηρητικό χαρακτήρα, παρά την προσπάθειά του να πλασαριστεί ως κάτι νέο, το δε ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να παρακολουθεί τους προβληματισμούς της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας που παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

Η εκλογή νέας ηγεσίας στη Ν.Δ. εκτιμάτε ότι μπορεί να οδηγήσει σε αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού;

Η Ν.Δ. βρίσκεται σε κατάσταση πολιτικής αφασίας, με έντονα σημάδια κρίσης ταυτότητας. Δείχνει αδύναμη να αυτοαξιολογηθεί, να βγάλει συμπεράσματα για την ήττα της, να δώσει απαντήσεις πρώτα απ’ όλα στους φίλους της. Όλα αυτά αντανακλώνται στον τρόπο που ασκεί αντιπολίτευση. Η Ν.Δ. είναι αντιφατική, για αυτό και δεν πείθει. Με όλα αυτά θα πρέπει να αναμετρηθεί ο νέος πολιτικός αρχηγός της Ν.Δ. Δεν θα έπρεπε όμως να προηγηθούν συνεδριακές διαδικασίες για να απαντήσουν σε όλα αυτά και μετά να αναδείξουν τον αρχηγό που τους ταιριάζει; Ίσως όμως ζητάμε πολλά από ένα κόμμα που είναι βαθιά γερασμένο.

Ήθελα να σας ρωτήσω σε ποια ισοδύναμα προσανατολίζεστε, κατ’ αρχάς, σχετικά με τη μη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ…

Στις τελευταίες συζητήσεις που είχαμε με τους εκπροσώπους των «θεσμών» συμφωνήσαμε πως δεν κινούμαστε με βάση το σενάριο της ιδιωτικοποίησης. Επιδιώκουμε τον διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, διαφυλάσσοντας τον δημόσιο χαρακτήρα και των δύο.

Με τον αγωγό TAP πού βρισκόμαστε; Με ποιες προϋποθέσεις θα προχωρήσει;

Οι συζητήσεις με τον TAP βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Δυστυχώς, κληρονομήσαμε μια συμφωνία που δεν εξασφάλιζε τα αναμενόμενα οφέλη για τη χώρα μας. Παρ’ όλα αυτά, ελπίζω τελικά πως αρκετά πράγματα θα βελτιωθούν και θα προχωρήσουμε.