1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Στόχος της κυβέρνησης η “ενεργειακή δημοκρατία”

Στόχος της κυβέρνησης η “ενεργειακή δημοκρατία”

0

δίκτυα-ηλεκτρισμούΤην ευκαιρία ανακοίνωσης νέων εξαγγελιών αλλά και αντιπαράθεσης ανάμεσα στις πολιτικές παρατάξεις έδωσε η σημερινή πρώτη ημέρα του 20ου Εθνικού Συνεδρίου «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2015» του ΙΕΝΕ. Ανάμεσα σε αυτά ξεχώρισε η έννοια της «ενεργειακής δημοκρατίας», την οποία υπόσχεται να προωθήσει η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Το συνέδριο άνοιξε ο πρόεδρος του ΙΕΝΕ κ. Γιάννης Χατζηβασιλειάδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο σημαντικό αυτό βήμα το οποίο έχει καθιερώσει κάθε χρόνο το Ινστιτούτο. Όπως υπογράμμισε, το ΙΕΝΕ έχει επεξεργαστεί και καταθέσει με μεγάλη συνέπεια προτάσεις και θέσεις για την ενεργειακή στρατηγική της χώρας, ενώ η παρουσία μεγάλου αριθμού εκπροσώπων από τους κορυφαίους ενεργειακούς ομίλους αποτελεί απόδειξη της εμπιστοσύνης του ενεργειακού επιχειρηματικού τομέα τόσο προς τον θεσμό του συνεδρίου «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2015», όσο και προς το ίδιο το Ινστιτούτο γενικότερα.
Τη σημασία του COP21 τον Δεκέμβριο στο Παρίσι εξήρε ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου, καθηγητής Παντελής Κάπρο Κάπρος, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα επιτευχθεί συμφωνία, καθώς οι περισσότερες χώρες-μέλη του ΟΗΕ έχουν δεσμευθεί γι΄ αυτό. Επίσης, παρατήρησε ότι στη χώρα μας έχουν γίνει πολλά «πισωγυρίσματα» ως προς την εκπλήρωση των ευρωπαϊκών της υποχρεώσεων στην ενέργεια, με συνέπεια, όπως τόνισε, σήμερα να μην είναι ξεκάθαρη η στρατηγική της χώρας στον τομέα αυτό.

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι, παρά την σημαντική συρρίκνωση του ΑΕΠ της χώρας τα τελευταία 5-6 χρόνια, και την συνεπακόλουθη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης υπήρξε μια μεγέθυνση του ενεργειακού τομέα, κάτι που αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός, όπως φαίνεται από τα βασικά μεγέθη που παρουσιάζονται και οφείλεται στον μακροχρόνιο ορίζοντα των ενεργειακών έργων. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, την περίοδο αυτή, δηλαδή την πενταετία 2009-2014, παρατηρούμε αυξημένες επενδύσεις της τάξης των 15.0 δισ. ευρώ συνολικά δηλ. σχεδόν 2.5 δισ./έτος, παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση πετρελαϊκών προϊόντων μειώθηκε κατά 35% τα τελευταία 8 χρόνια, η κατανάλωση ηλεκτρισμού κατά 16%, αλλά και η κατανάλωση φυσικού αερίου.
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Μάρδας, από την πλευρά του, τόνισε τη σημασία της σύνδεσης της γεωστρατηγικής με τα ζητήματα του ενεργειακού τομέα, πράγμα που, όπως ανέφερε, μόλις τώρα αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Υφυπουργό, λαμβάνουν χώρα μια σειρά από πρωτόγνωρες εξελίξεις που αλλάζουν τα δεδομένα, όπως η μετατροπή των ΗΠΑ σε μεγάλη εξαγωγική δύναμη φυσικού αερίου. Επίσης, υπογράμμισε τη σημασία μιας σειράς από πρότζεκτ που αφορούν τη χώρα μας και την ευρύτερη περιοχή της, όπως ο αγωγός TAP, o Turkish Stream και ο Vertical Corridor, για τον οποίο, όπως υπενθύμισε, έχει εκπονήσει το ΙΕΝΕ ήδη από τις αρχές του 2015 σχετική μελέτη.

Εκπροσωπώντας τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνο Σκουρλέτη, ο κ. Νίκος Καϊμάκης, σύμβουλος του Υπουργού για ενεργειακά θέματα, παρουσίασε, όπως ο ίδιος υπογράμμισε, για πρώτη φορά από το βήμα του Συνεδρίου, τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στον τομέα της ενέργειας. Βασικό άξονα της πολιτικής αυτής θα αποτελέσει ο καταναλωτής, ο οποίος, όπως τόνισε, δεν είχε ως τώρα αναδειχθεί επαρκώς. Στόχος της κυβέρνησης, όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι η «ενεργειακή δημοκρατία», που συνίσταται στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή του καταναλωτή στη λήψη των αποφάσεων και στο σχεδιασμό της ενεργειακής πολιτικής.

Παράλληλα, ανέφερε ότι στο εξής η κυβέρνηση δεσμεύεται για την αποδοχή του ενεργειακού πλαισίου της ΕΕ στη χάραξη της ενεργειακής πολιτικής, ενώ ανάμεσα στις προτεραιότητές της σημαντικό ρόλο θα παίξει η προώθηση των ΑΠΕ, το νέο πλαίσιο των οποίων τώρα μελετάται, καθώς και η περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίου στη χώρα μας. Όσον αφορά την αγορά αυτή, όπως είπε, όλο και πιο μεγάλο ρόλο θα παίξει το LNG, το οποίο γενικότερα για την Ευρώπη αναμένεται να αποκτήσει αυξανόμενη σημασία.

Τέλος, τόνισε τη σημασία του αγωγού EastMed, που θα μεταφέρει αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο, και ο οποίος, όπως τόνισε, θα πρέπει να προωθηθεί. Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, που θα οδηγήσουν, εντέλει, στην αξιοποίησή τους.

Εκπροσωπώντας την Νέα Δημοκρατία ο βουλευτής Βοιωτίας και υπεύθυνος του τομέα Περβάλλοντος και Ενέργειας του κόμματος, κ. Ευάγγελος Μπασιάκος τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ενεργειακός κόμβος και, μάλιστα, επικαλούμενος ρητά και τη σχετική μελέτη του ΙΕΝΕ, και κόμβος διαπραγμάτευσης ( gas trading hub) φυσικού αερίου. Υπογράμμισε την ανάγκη αξιοποίησης των εγχώριων ενεργειακών πηγών, όπως υδρογονάνθρακες, λιγνίτη, υδροηλεκτρικά, αλλά και τη γεωθερμία, που αν και δεν έχει αξιοποιηθεί καθόλου, είναι, όπως είπε, ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς και την ενθάρρυνση επενδύσεων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Τον δωδεκάλογο του «προοδευτικού πατριωτισμού» ανέλυσε από την πλευρά του, εκπροσωπώντας την Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο βουλευτής Αργολίδος και τέως υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθηγητής Γιάννης Μανιάτης. Η έννοια αυτή, όπως τόνισε, εστιάζει στον κοσμοπολίτικο, εξωστρεφή και με ευρωπαϊκό προσανατολισμό χαρακτήρα της εθνικής ενεργειακής στρατηγικής της χώρας. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι είναι ανάγκη να συνεχιστούν οι μεγάλες ενεργειακές πρωτοβουλίες της προηγούμενης κυβέρνησης σε επίπεδο διακρατικών σχέσεων ( IGB, Vertical Corridor, EastMed). Τέλος, στηλίτευσε, για λόγους διαφάνειας, όπως είπε, την διαφαινόμενη πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη σύσταση μιας ενεργειακής εταιρείας, που στόχο να υποκαταστήσει, όπως είπε, μέρος των δραστηριοτήτων των κρατικών οργανισμών.

 

ΠΗΓΗ: ΙΕΝΕ

 

tags: