Home ΑΠΕ Πολλά τα προβλήματα για τους νησιώτες φωτοβολταϊκούς

Πολλά τα προβλήματα για τους νησιώτες φωτοβολταϊκούς

0
0

Αρκετά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι νησιώτες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του αντίστοιχου συλλόγου στα Δωδεκάνησα, Θανάση Καμπούρη, ο οποίος πραγματοποίησε ενημέρωση στον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη βιομηχανίας, ενέργειας και φυσικών πόρων, Γιάννη Φλεβάρη. Παράλληλα, ο τελευταίος αναμένεται να πληροφορήσει σχετικά τον περιφεριάρχη.

Στο τέλος της συνάντησης ο κ. Φλεβάρης δήλωσε στη «Ροδιακή» τα εξής:

«Όπως είπε και ο περιφερειάρχης νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος ο εχθρός της νησιωτικότητας βρίσκεται εντός των τειχών.

Αν θέλουμε σε αυτή τη χώρα και σε αυτό το κομμάτι του χάρτη το νότιο Αιγαίο στη Δωδεκάνησο και τις Κυκλάδες να διεκδικήσουμε πρέπει να διεκδικήσουμε με συγκροτημένη ατζέντα.
Πρέπει να διεκδικήσουμε τουλάχιστον ισονομία. Τονίζω ότι δεν είναι πλέον το ζητούμενο η νησιωτική πολιτική η οποία περιλαμβάνεται σε ρηματική διατύπωση του συντάγματος που μιλά για τις νησιωτικές περιοχές.

Εδώ φτάνουμε στο επίπεδο να διεκδικούμε ισονομία. Δεν θα ξεχάσω το κείμενο που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που είναι συντεταγμένο στην αγγλική, και αναφέρει «προς αποκατάσταση της ισονομίας προτείνουμε την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ».

Ο κ. Τριομμάτης μου μετέφερε ένα αίτημα των επιχειρήσεων της Δωδεκανήσου που έχουν επενδύσει στην καθαρή ενέργεια δηλαδή στην πράσινη ενέργεια στα φωτοβολταϊκά συστήματα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και οι οποίες εντοπίζουν και υπογραμμίζουν το πρόβλημα.
Υπάρχουν σήμερα στη χώρα μας δύο ταχύτητες στο θέμα της παραγωγής πράσινης ενέργειας. Η πρώτη, η γρήγορη αφορά την ηπειρωτική χώρα, τις διασυνδεδεμένες περιοχές με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ.

Οι περιοχές αυτές έχουν μία προνομιακή μεταχείριση όσον αφορά την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας από τους μεγάλους παραγωγούς και προμηθευτές όπου στη συνέχεια μεταφέρουν την ενέργεια στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ενώ αντίθετα υπάρχει και η δεύτερη ταχύτητα η αργή η οποία αφορά, κατά τη διατύπωση του νόμου που ισχύει, τις μη διασυνδεδεμένες περιοχές.

Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ποιες είναι οι διασυνδεδεμένες και ποιες όχι. Στο δεύτερο μειονεκτικό σημείο βρίσκονται τα νησιά μας που λόγω της γεωγραφικής τους θέσης και του νησιωτικού τους χαρακτήρα (και η διασύνδεση μπορεί να σχεδιάζεται αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί  είναι κάτι μακρινό) είναι μειωμένες οι τιμές τις οποίες δίνει το δίκτυο, ο μεγάλος προμηθευτής προς αυτούς τους ανθρώπους που έχουν επενδύσει.

Και μάλιστα σε μία δύσκολη οικονομική περίοδο στα νησιά σε πολλά από τα οποία δεν υπάρχουν άλλες επενδύσεις, οι επιχειρηματίες αυτοί σήμερα αδικούνται σε σύγκριση με τα όσα συμβαίνουν στην ηπειρωτική χώρα.
Εμείς αφού γίνει μια ενδελεχής ενημέρωση του κ. περιφερειάρχη ο οποίος πρωτοστατεί στο πανελλήνιο σε όλους τους αγώνες νησιωτικότητας θα προχωρήσουμε σε ένα συγκροτημένο σχέδιο αντιμετώπισης αυτής της αδικίας.

Δεν μπορούμε να δεχόμαστε άδικη μεταχείριση σε βάρος των νησιών. Σε κανένα θέμα. Είναι δεκάδες οι επιχειρήσεις που έσπευσαν όταν υπήρχε ο νόμος της καθαρής ενέργειας και επένδυσαν τα χρήματά τους. Υπήρχαν επιδοτούμενα προγράμματα τα οποία στην ουσία με αυτή τη δεύτερη ταχύτητα  της μη ικανοποιητικής επιβολής αντιτίμου για την ενέργεια «επιστρέφεται πίσω» αυτή η επένδυση.

Είναι δύσκολο να κρατηθούν ζωντανές οι επιχειρήσεις αυτές. Το ερώτημα που γεννάται και μας βασανίζει όλους είναι γιατί να έχουμε διαφορετική μεταχείριση των νησιών ; ποια συμφέροντα και χέρια γράφουν αυτές τις αποφάσεις; Γιατί να συμβαίνει αυτό και δεν μιλάμε πολιτικά μιλάμε… νησιωτικά και ζητάμε από την κυβέρνηση να ενεργήσει τα δέοντα.

Η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου με πρώτο τον περιφερειάρχη αναδεικνύει όλα τα θέματα και τα ανεβάζει στο πιο ψηλό σημείο. Αυτό θα κάνει και τώρα, φέρνοντας στο αρμόδιο υπουργείο την πρόταση το αίτημα και την απαίτηση αποκατάστασης της αδικίας.

Για το λόγο αυτό μας εξέλεξαν οι συμπολίτες μας και αυτή την εντολή θα την τιμήσουμε».