Home Ηλεκτρισμός «Ευθύνη των θεσμών οι καθυστερήσεις στα προαπαιτούμενα»

«Ευθύνη των θεσμών οι καθυστερήσεις στα προαπαιτούμενα»

0
0

15712821565_fd725ceac9_bΣτους εκπροσώπους των δανειστών, και πιο συγκεκριμένα σε μεταξύ τους διαφωνίες, αποδίδουν ανώτατοι κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τις καθυστερήσεις στη θέσπιση των προαπαιτούμενων για την ενέργεια, υποστηρίζοντας πως η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει τις προτάσεις της ήδη από τον Αύγουστο. Όσον αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων, οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν πως το θέμα του ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε καλό δρόμο, με μοναδικό «αγκάθι» το μάνατζμεντ του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, η ελληνική πρόταση προβλέπει τον πλήρη διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ με τη μεταβίβαση του 51% του μετοχικού πακέτου στο Δημόσιο και τη διατήρηση από τη ΔΕΗ του 49% των μετοχών, οι οποίες θα είναι προνομιούχες ώστε η Δημόσια επιχείρηση να μην έχει δικαίωμα ψήφου. Για την αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης, οι δύο λύσεις που προκρίνονται είναι είτε η Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου είτε η αποζημίωση της ΔΕΗ με ανταλλαγή μετοχών, λαμβάνοντας για παράδειγμα μετοχές που κατέχει το δημόσιο σε άλλες ΔΕΚΟ.

Η μεγαλύτερη διαφωνία που έχει προκύψει αφορά το μάνατζμεντ του Διαχειριστή, με την πλευρά των δανειστών να ζητά να τοποθετηθεί κάποιος ιδιώτης. Το υπουργείο, ωστόσο, δηλώνει αντίθετο, υποστηρίζοντας πως η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει πως το δημόσιο μάνατζμεντ δεν συνιστά εμπόδιο στη δανειοδότηση έργων του ΑΔΜΗΕ.

Όσον αφορά τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, το υπουργείο θεωρεί πως θα βρεθεί και σε αυτή την περίπτωση η «χρυσή τομή» με τους θεσμούς, ενώ αναμένει πως θα τεθούν σε ισχύ μέσα στην επόμενη χρονιά. Τόσο ο ΑΔΗΜΕ όσο και οι ΝΟΜΕ αναμένεται να συμπεριληφθούν στα προαπαιτούμενα του Δεκεμβρίου.

Για τα ΑΔΙ, από την άλλη πλευρά, οι κύκλοι του υπουργείου αναφέρουν πως δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ, ενώ το μέτρο της διακοψιμότητας θα είναι σε 10 ημέρες έτοιμο για ψήφιση, αφού ακόμη και τώρα είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν μικρές ανακατανομές στον επιμερισμό των «βαρών» που θα αναλάβουν τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά πάρκα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, από το μέτρο θα εξαιρεθούν τα φωτοβολταϊκά στέγης, ενώ απαντώντας σε επικρίσεις από φορείς των ΑΠΕ για το ότι το ποσό που συγκεντρώνεται με το μέτρο θα είναι μεγαλύτερο από αυτό που απαιτείται, οι κύκλοι του υπουργείου σημειώνουν πως θα προβλέπεται και η δυνατότητα επιστροφών.

Οι ίδιοι κύκλοι σχολιάζουν και τις αποκοπές ρεύματος από τη ΔΕΗ που ήρθαν πρόσφατα στη δημοσιότητα, με τη διακοπή της παροχής ακόμη και για ύψη χρεών που δεν ξεπερνούσαν τα 400 ευρώ. Όπως αναφέρουν, το υπουργείο βρίσκεται στη διαδικασία καταγραφής τέτοιων περιπτώσεων, ενώ θα ζητήσει από τη ΔΕΗ να εξαντλήσει την αυστηρότητά της απέναντι στους διευθυντές των τοπικών γραφείων που προχωρούν σε διακοπές συνδέσεων οι οποίες καλύπτονται από τα κοινωνικά κριτήρια που έχει θέσει η Δημόσια Επιχείρηση.

Μάλιστα, δεν απέκλεισαν το σενάριο «πολιτικού σαμποτάζ» για τη φθορά της εικόνας της ΔΕΗ, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν αυτή τη στιγμή στοιχεία τα οποία να το επιβεβαιώνουν.

Στην περίπτωση του ΤΑΡ, το υπουργείο επιβεβαιώνει πως το έργο έχει πλέον «ξεκολλήσει», καθώς η πολιτεία κατάφερε να εξασφαλίσει πολλαπλάσια οφέλη από όσα προέβλεπε η αρχική σύμβαση. Τα πρώτα βήματα προς υλοποίηση θα πάρει όμως σύντομα και ο IGB, με τη συνυπογραφή με τη Βουλγαρία στις 10 Δεκεμβρίου της τελικής λήψης επενδυτικής απόφασης. Η εξέλιξη αυτή ενισχύσει τις προοπτικές κατασκευής τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη.

Επίσης, τον τελευταίο καιρό παρατηρείται έντονη κινητικότητα και για τον ρωσικό Turkish Stream, αφού για το έργο έχουν δείξει ενδιαφέρον και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία και η Γαλλία. Το επικρατέστερο σενάριο είναι πως ο Turkish Stream θα αλλάξει όδευση, ώστε να καταλήγει στην Ιταλία.

Στον τομέα της έρευνας για υδρογονάνθρακες, τέλος, μέσα σε λίγους μέρες θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των χερσαίων οικοπέδων.