Home Νέα Αντίστροφη μέτρηση για τη Διάσκεψη στο Παρίσι

Αντίστροφη μέτρηση για τη Διάσκεψη στο Παρίσι

0
0

climateΜετά τις τραγικές τελευταίες εξελίξεις στο Παρίσι, ο κόσμος μας «έρχεται» να αντιμετωπίσει ένα από τα κυριότερα και πιο σημαντικά θέματα που απασχολούν επί δεκαετίες το είδος μας, και δεν είναι άλλο από αυτό της ανόδου της θερμοκρασίας του. Έτσι λοιπόν η ανθρωπότητα προετοιμάζεται για μια από τις σπουδαιότερες συναντήσεις, καθώς το Παρίσι σύντομα θα υποδεχτεί τη μεγαλύτερη και πιο κρίσιμη Συνδιάσκεψη για την κλιματική αλλαγή (COP 21).

Μεταξύ 30 Νοεμβρίου και 11 Δεκεμβρίου, στη γαλλική πρωτεύουσα θα βρεθούν περίπου 40.000 συμμετέχοντες από όλον τον κόσμο, δηλαδή αντιπροσωπείες από 195 κράτη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη συγκεκριμένη συνάντηση, θα τεθούν επί τάπητος ζητήματα που αφορούν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε πολιτικό, οικονομικό και βιοποριστικό επίπεδο.

Παράλληλα, στόχος είναι να βρεθούν λύσεις για τις αναπτυσσόμενες χώρες που θα αντιμετωπίσουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα σε περίπτωση που θα υιοθετήσουν μέτρα για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Τι πρέπει να γίνει
Το διακύβευμα αφορά το μέλλον του πλανήτη, μέσα από συγκεκριμένα βήματα που θα αποφασιστούν τις επόμενες ημέρες από την COP 21 . Συγκεκριμένα, έπειτα από αναλύσεις και διεξοδικές συζητήσεις με την IPCC (Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος), η COP 21 οφείλει να προχωρήσει σε συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο θα είναι υλοποιήσιμο, αναθεωρήσιμο με σκοπό την βελτίωση κάποιων μέτρων, θα έχει ρεαλιστικά και σταθερά βήματα.

Ακόμη πιο κρίσιμη παράμετρος είναι το κατά πόσο το εν λόγω σχέδιο θα συμφωνηθεί να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Κάτι που σημαίνει πως το αισιόδοξο σενάριο είναι πως θα θεσπιστεί μια διαδικασία ελέγχου υλοποίησης των δεσμεύσεων που θα αναλάβει κάθε χώρα, όπως επίσης και συγκεκριμένες ρήτρες στην περίπτωση που αυτές οι δεσμεύσεις δεν επιτευχθούν.

Στόχος της COP21 είναι να περιορίσει τις αρνητικές επιπτώσεις, που είναι βέβαιο πως θα προξενήσει η κλιματική αλλαγή στον πλανήτη μας, δηλαδή να περιορίσει την αύξηση της θερμοκρασίας στους 2oC. Αν δε συμβεί κάτι τέτοιο, τότε βάσει προβλέψεων της IPCC, η θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 5oC, κάτι που σημαίνει πως θα υπάρξουν ακόμη χειρότερες κλιματολογικές αλλαγές.

Αυστηρά μέτρα λοιπόν, πρέπει να παρθούν για να περιορίσουμε την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2oC σε σύγκριση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής. Πρέπει ωστόσο να δοθούν λύσεις και υποστηρικτικές προτάσεις στα αναπτυσσόμενα κράτη τα οποία θα ζημιωθούν από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Γι’ αυτό τον σκοπό θα χρειαστούν κεφάλαια ύψους 100 δισ. δολαρίων από το 2020, για τη στήριξη των αναπτυσσόμενων κρατών στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, για μια ορθή προσαρμογή. Εν συνεχεία χρειάζεται να υπάρξει η απαιτούμενη δέσμευση για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και τέλος, να ενισχυθεί η στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές και την Εξοικονόμηση Ενέργειας.

Το αρνητικό σενάριο
Αν αναλογιστούμε τις επιπτώσεις που θα επέλθουν σε περίπτωση που δεν υπάρξει μια ουσιαστική και υπεύθυνη συμφωνία, με την θερμοκρασία να ανεβαίνει συν 5 βαθμούς Κελσίου, όπως οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει, τότε θα συνειδητοποιήσουμε πως ίσως είμαστε κοντά στην αρχή του τέλους της εύφορης ζωής. Ξεκινώντας από τον οικονομικό τομέα, το κόστος των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής πιστεύεται πως είναι ίσο με την απώλεια τουλάχιστον 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ κάθε χρόνο, μέγεθος σαφώς μικρότερο από το 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ που απαιτείται για τον δραστικό περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η εκτίμηση αυτή ενδέχεται να είναι και συντηρητική, όπως έδειξε μελέτη του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ, σύμφωνα με το οποίο μόνο οι αναπτυσσόμενες χώρες θα κληθούν να δαπανήσουν από $250 δις έως $1 τρις, ετησίως μέχρι και το 2050 για δημιουργία των απαιτούμενων μέτρων. Όσον αφορά το περιβαλλοντικό κομμάτι, ίσως και το πιο σημαντικό όλων, οι κλιματικές αλλαγές θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην μετέπειτα ζωή μας, καθώς ένα από τα πιο τρομακτικά και επίφοβα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα είναι το γεγονός πως οι παγετώνες λιώνουν με απόρροια τη συμβολή στην αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά 0,69 χιλιοστά στο διάστημα 1961-2003.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα συνεχίσουν να υφίστανται με τις περιοχές που αντιμετωπίζουν ξηρασία να αποστραγγιστούν, ενώ εκείνες που αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα υγρασίας να βιώσουν χειρότερα σκηνικά.

Σοβαρές απόρροιες στην υγεία
Βέβαια όλα αυτά, θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία μας, με εκείνους που θα υποφέρουν περισσότερο, τα πιο ευάλωτα άτομα, να είναι τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι φτωχοί, εκείνοι που ήδη πάσχουν από ασθένειες και τα άτομα που δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Συγκεκριμένα, αγγειοκαρδιακές και αναπνευστικές παθήσεις είναι εκείνες που θα αυξηθούν λόγω μεταβολής της θερμοκρασίας. Τραυματισμοί, ψυχολογικές διαταραχές και ακαριαίοι θάνατοι, ενδέχεται να επέλθουν από τα ισχυρά και εκτεταμένα κύματα καύσωνα όπως επίσης και από πλημμύρες, καταιγίδες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα. Σε περιοχές με πιο ψυχρά κλίματα, θα σημειωθούν κρυοπαγήματα, όπως επίσης είναι πιθανή και η αύξηση και εξάπλωση των επιδημιών.

Στη διάσκεψη του Παρισιού πρέπει εν κατακλείδι να υπάρξει μια φιλόδοξη και πάγια νομικώς δεσμευτική συμφωνία («Συμφωνία του Παρισιού») που θα εφαρμόζεται σε όλα τα συμβαλλόμενα μέρη και θα ρυθμίζει με ισορροπημένο και οικονομικά αποδοτικό τρόπο το μετριασμό, την προσαρμογή, την χρηματοδότηση, την ανάπτυξη και μεταφορά τεχνολογίας, τη διαφάνεια δράσης και στήριξης.

Είναι η πρώτη φορά που οι περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Κίνας, διάκεινται θετικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, κάτι που όπως φαίνεται αυξάνει τις ελπίδες. Είναι η πρώτη φορά που «ολόκληρη» η ανθρωπότητα ενώνει τις δυνάμεις της, επιστρατεύει όλες τις ιδέες της με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, από τις χειρότερες εξελίξεις που είναι καθοδόν, λόγω των κλιματικών αλλαγών.

Ας ελπίσουμε πως το κοινό συμφέρον θα είναι αυτό που θα υπερισχύσει και θα τεθεί σε εφαρμογή, απέναντι του προσωπικού οφέλους κάθε χώρας. Ελπίζουμε για μια πιο υγιή Γη…

 

Της Έμμας Βραζέλη

tags: