Home Νέα Πάπας: Καταστροφική ενδεχόμενη αποτυχία της Συνόδου για το κλίμα

Πάπας: Καταστροφική ενδεχόμενη αποτυχία της Συνόδου για το κλίμα

0
0

papas-fragkiskos_5_1Ο Πάπας Φραγκίσκος προειδοποίησε για «καταστροφικά» αποτελέσματα, στην περίπτωση που τα κατεστημένα συμφέροντα εμποδίσουν την επίτευξη συμφωνίας με σκοπό την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, κατά την έναρξη των συζητήσεων των Ηνωμένων Εθνών που ξεκίνησαν σήμερα στο Παρίσι την ερχόμενη εβδομάδα.

«Θα ήταν λυπηρό και τολμώ να πω ακόμη και καταστροφικό, να υπερισχύσουν συγκεκριμένα συμφέροντα έναντι του κοινού καλού και να οδηγήσουν στην χειραγώγηση των πληροφοριών, προκειμένου να προστατευθούν τα δικά τους σχέδια και έργα», είπε ο Πάπας για τη Σύνοδο.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μία επιλογή που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε: είτε να βελτιώσουμε είτε να καταστρέψουμε το περιβάλλον», είπε στον λόγο του στην Παγκόσμια έδρα του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) στην πρωτεύουσα της Κένυα, το Ναϊρόμπι.

Αν και δεν μπήκε σε λεπτομέρειες, ο Πάπας υπέδειξε ως ενόχους την ισχυρή βιομηχανία και τις αναπτυγμένες χώρες για την αποτυχία ελέγχου της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στην Αφρική,  προειδοποίησε ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει «μια ισχυρή περιβαλλοντική κρίση» καθώς ξεκινούσε μία περιοδεία σταθμό σε τρία έθνη, στα πλαίσια της οποίας θα επισκεφτεί επίσης την Ουγκάντα και την Κεντρική Αφρική.

Ο 78χρονος ποντίφικας ανέλαβε κυρίαρχο ρόλο στην μάχη ενάντια της κλιματικής αλλαγής, προβάλλοντας την ηθική πλευρά στις συζητήσεις όπου κυριαρχούν συνήθως οι επιστημονικές, οικονομικές και πολιτικές σκέψεις.

Η Σύνοδος για το Κλίμα (COP21) ξεκίνησε σήμερα στη γαλλική πρωτεύουσα, έχοντας στόχο να εξασφαλίσει μία συνθήκη διάσωσης του κλίματος. Περισσότεροι από 150 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων πρόκειται να παραστούν στην έναρξη του συνεδρίου, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 11 Δεκεμβρίου.

Οι διαπραγματευτές έχουν ξεκινήσει από χθες, μια ημέρα δηλαδή πριν την επίσημη έναρξη.

«Η Σύνοδος αυτή (CPO21) αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό στάδιο στην διαδικασία ανάπτυξης ενός νέου ενεργειακού συστήματος , το οποίο βασίζεται στην ελάχιστη χρήση ορυκτών καυσίμων, στοχεύει επίσης στην αποτελεσματικότητα της ενέργειας και χρησιμοποιεί ενεργειακές πηγές με ελάχιστη ή καθόλου περιεκτικότητα σε άνθρακα», είπε ο Πάπας, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για επανεξέταση των παγκόσμιων προτύπων οικονομικής ανάπτυξης.

Ελπίδα για συμφωνία

«Η Συμφωνία του Παρισιού μπορεί να δώσει καθαρό στίγμα σε αυτή την κατεύθυνση», σημειώσε ο Φραγκίσκος, σκιαγραφώντας μια ξεκάθαρη σχέση μεταξύ των προβληματισμών για το κλίμα και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

«Για το λόγο αυτό, εκφράζω την ελπίδα μου ότι η Σύνοδος του Παρισιού θα επιτύχει μία παγκόσμια και «μεταμορφωτική» συμφωνία βασισμένη στις αρχές της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης, της ισότητας και της συμμετοχής. Μία συμφωνία που θα στοχεύει σε τρεις περίπλοκους και ανεξάρτητους στόχους: στη μείωση της επίδρασης της κλιματικής αλλαγής, στην καταπολέμηση της φτώχειας και στη διασφάλιση του σεβασμού στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.»

Ο πνευματικός ηγέτης 1,2 δισεκατομμυρίων καθολικών του κόσμου υιοθέτησε μία σθεναρή στάση απέναντι στα περιβαλλοντικά ζητήματα και νωρίτερα μέσα στον χρόνο, όταν εξέδωσε μία μακροσκελή «εγκύκλιο», στην οποία ανέφερε ότι η κλιματική αλλαγή οφείλεται κυρίως στον άνθρωπο και πως αποτελεί μία από τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η σημερινή ανθρωπότητα.

Επίσης κατήγγειλε την ανισότητα, τονίζοντας ότι οι φτωχές χώρες, ενώ είναι οι τελευταίες που θα πρέπει να κατηγορηθούν για την αύξηση της στάθμης των θαλασσών, την αύξηση της ξηρασίας και των πλημμυρικών φαινομένων, είναι αυτές που επλήγησαν περισσότερο από τις αλλαγές και χρειάστηκαν την βοήθεια των ισχυρών οικονομιών.

 

tags: