Home Νέα Ενώπιον της κλιματικής αλλαγής δεν είμαστε όλοι ίσοι

Ενώπιον της κλιματικής αλλαγής δεν είμαστε όλοι ίσοι

0
0

Σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής Oxfam, το πλουσιότερο 10% των κατοίκων του πλανήτη ευθύνεται για τις μισές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

 

klimatiki-allagi1Την άμεση σχέση ανάμεσα στο εισόδημα που διαθέτει κανείς και στην περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλεί, αποδεικνύει πρόσφατη μελέτη της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Oxfam. Με βάση τη μελέτη, το πλουσιότερο 10% των κατοίκων του πλανήτη ευθύνεται ούτε λίγο ούτε πολύ για τις μισές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Αντίθετα, από το 50% του φτωχότερου πληθυσμού προέρχεται μόλις το 10% των ποσοτήτων CO2 που καταλήγουν στην ατμόσφαιρα.

Έτσι, κατά μέσο όρο, το πλουσιότερο 10% συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή εκπέμποντας 11πλάσιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα από τους 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους που ανήκουν στο φτωχότερο ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού. Άνθρωποι που, αν και είναι λιγότερο υπαίτιοι για την υπερθέρμανση της Γης, λόγω του χαμηλού τους εισοδήματος απειλούνται περισσότερο από την ξηρασία και τα άλλα ακραία κλιματικά φαινόμενα που τη συνοδεύουν.

Η βρετανική ΜΚΟ δημοσίευσε τη μελέτη της στις 2 Νοεμβρίου, με σκοπό να συμπέσει χρονικά με τη διεθνή Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή στο Παρίσι (COP 21). Ο λόγος ήταν πως ένα από τα κομβικά ζητήματα της Διάσκεψης αφορούσε την εξεύρεση δισεκατομμυρίων δολαρίων, για ένα ταμείο που θα χρηματοδοτήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες ώστε να σταματήσουν να χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα, αλλά και να προσαρμοστούν στα ακραία καιρικά φαινόμενα.

“Η κλιματική αλλαγή και η οικονομική ανισότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους και δημιουργούν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του 21ου αιώνα”, δήλωσε ο Tim Gore από την Oxfam, επικεφαλής της πολιτικής για τα τρόφιμα και το κλίμα. “Το Παρίσι πρέπει να είναι η αρχή της οικοδόμησης μιας πιο ανθρώπινης οικονομίας για όλους – όχι μόνο για τους έχοντες με τα υψηλότερα επίπεδα εκπομπών, αλλά και για τους μη έχοντες, δηλαδή τους φτωχότερους ανθρώπους που έχουν λιγότερη ευθύνη και είναι πιο ευάλωτοι στην αλλαγή του κλίματος”.

Αναδυόμενες οικονομίες

Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με την Oxfam, οι εκπομπές αυξάνονται ταχύτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ωστόσο, οι ρύποι που αντιστοιχούν σε αγαθά και υπηρεσίες που καταναλώνουν οι πλουσιότεροι πολίτες στην Κίνα, την Ινδία, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική παραμένουν μικρότεροι από αυτούς των οικονομικά εύπορων που ζουν στις πλουσιότερες χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), συμπλήρωσε η Oxfam.

Η ΜΚΟ διαπίστωσε επίσης πως το πλουσιότερο 10% της Ινδίας ευθύνεται κατά μέσο όρο μόλις για το 1/4 των ρύπων που προκαλεί το φτωχότερο 50% του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών. Παράλληλα, οι συνολικές εκπομπές των φτωχότερων 600 εκατομμυρίων ανθρώπων στην Κίνα -δηλαδή του μισού πληθυσμού της χώρας- ισοδυναμεί μόλις με το 1/3 των ρύπων από το πλουσιότερο 10% των Αμερικανών, δηλαδή από περίπου 30 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στις ΗΠΑ.

“Όλοι οι οικονομικά εύποροι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες για τις εκπομπές που προκαλούν, ανεξάρτητα από το πού ζουν”, δήλωσε ο Gore. “Ωστόσο, είναι εύκολο να ξεχνάμε το γεγονός πως στις αναδυόμενες οικονομίες κατοικεί επίσης η πλειονότητα των φτωχότερων ανθρώπων του πλανήτη. Επομένως, παρόλο που θα πρέπει να επωμισθούν το μερίδιο το οποίο τους αναλογεί, ακόμη και σήμερα οι πλούσιες χώρες είναι αυτές που θα πρέπει να δείξουν τον δρόμο”.

Οι κερδισμένοι από τυχόν ναυάγιο της Διάσκεψης

Σύμφωνα με την Oxfam, μια μικρή ομάδα δισεκατομμυριούχων, οι οποίοι έχουν “χτίσει” το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας τους από τον κλάδο των ορυκτών καυσίμων, είναι η μόνη που έχει να κερδίσει από μια αδύναμη συμφωνία στο Παρίσι.

Οι ειδικοί λένε ότι οι οικονομικά ασθενέτερες οικονομικά τάξεις, ανεξάρτητα από τη χώρα στην οποία ζουν, είναι συχνά και οι λιγότερο προετοιμασμένοι για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Πιο ευάλωτες, μάλιστα, είναι οι γυναίκες που ζουν σε αγροτικές περιοχές.

Μια συμφωνία στο Παρίσι θεωρείται ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη συγκράτηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. «Οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να κρατήσει ζωντανή την πιθανότητα περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου και να ενισχύσει τη χρηματοδότηση των φτωχότερων και πιο ευάλωτων κοινοτήτων για να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο Gore.

Μέχρι στιγμής, πάντως, οι δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει 184 χώρες, για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μετά το 2020, θεωρούνται ανεπαρκείς για να περιορισθεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 2 βαθμούς Κελσίου, σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή.

Της Έμμας Βραζέλη

tags: