Home Ηλεκτρισμός Τη Δευτέρα η “ώρα της αλήθειας” για τα βιομηχανικά τιμολόγια

Τη Δευτέρα η “ώρα της αλήθειας” για τα βιομηχανικά τιμολόγια

0
0

ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ1Με την έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, ξεκινά η “επόμενη ημέρα” για την ελληνική βιομηχανία, καθώς οι μέτοχοι της Δημόσιας Επιχείρησης θα κληθούν να εγκρίνουν την κατάργηση της έκπτωσης 20% στα τιμολόγια υψηλής τάσης, κάτι που αποτελεί μία από τις ενεργειακές υποχρεώσεις της χώρας μας με βάση το τελευταίο μνημόνιο.

Η έκπτωση θεσπίσθηκε τον Φεβρουάριο του 2013, σε μία προσπάθεια να περιορισθεί το κόστος λειτουργίας των ενεργοβόρων βιομηχανιών της χώρας μας και έτσι να παραμείνουν ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο. Τη θέση της θα πάρουν νέα, κοστοβαρή τιμολόγια, με βάση τις διαπραγματεύσεις με κάθε πελάτη υψηλής τάσης.

Σε άτυπο ενημερωτικό σημείωμα από τη Δημόσια Επιχείρηση, η ΔΕΗ διαμηνύει πως βασική της επιδίωξη είναι η ανάπτυξη εποικοδομητικών σχέσεων συνεργασίας με όλες τις κατηγορίες των πελατών της, μεταξύ των οποίων οι βιομηχανίες και όλοι οι πελάτες υψηλής τάσης.

Η Διοίκηση της ΔΕΗ αναγνωρίζει την ιδιαίτερη σημασία που έχουν αυτή την περίοδο οι βιομηχανίες υψηλής τάσης για την αντιμετώπιση της κρίσης και την στήριξη της απασχόλησης.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το θέμα της τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος η ΔΕΗ υπογραμμίζει ότι θα γίνουν διαπραγματεύσεις με κάθε μια επιχείρηση, ξεχωριστά, και θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια ώστε να επιτευχθούν οι βέλτιστες δυνατές συμφωνίες.

Από τη μεριά του, ο επιχειρηματικός κόσμος ζητά τα νέα τιμολόγια να ανταποκρίνονται στο πραγματικό κόστος παραγωγής της ΔΕΗ, το οποίο έχει περιορισθεί σημαντικά τα δύο τελευταία χρόνια χάρις στην πτώση των διεθνών τιμών των καυσίμων, αλλά και των θεσμικών παρεμβάσεων που έχουν γίνει στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Ενδεικτική είναι η επιστολή που απέστειλε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ.Φέσσας προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Εμμ. Παναγιωτάκη, ενόψει της έκτακτης γενικής συνέλευσης.

“Τόσο ο Σύνδεσμος θεσμικά, όσο και οι μεμονωμένες βιομηχανίες-μέλη του, ιδίως οι ενεργοβόρες, επιδιώκουν παγίως και αναμένουν από τη ΔΕΗ τη διεξαγωγή καλόπιστων διαπραγματεύσεων με στόχο τη διαμόρφωση εξατομικευμένων και ανταγωνιστικών τιμολογίων στη βάση των αρχών που περιλαμβάνονται στον Κώδικα Προμήθειας, συνεκτιμώντας τη σημαντική μείωση του συνολικού κόστους της ΔΕΗ κατά την τελευταία διετία ως απόρροια της κατακόρυφης πτώσης των διεθνών τιμών καυσίμων και ρυθμιστικών παρεμβάσεων στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού”, σημειώνει ο κ. Φέσσας.

“Καλούμε τη ΔΕΗ να προβεί άμεσα σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις κατ’ αρχήν με τη μεγάλη πλειοψηφία της ενεργοβόρου βιομηχανίας, σε ατομικό επίπεδο, για τη διαμόρφωση ανταγωνιστικών τιμολογίων προσαρμοσμένων στα ιδιαίτερα καταναλωτικά χαρακτηριστικά των τελευταίων, τα οποία (τιμολόγια) -κατά την πάγια θέση του Συνδέσμου και τη ρητή πρόβλεψη του ν. 4336/2015- θα αντανακλούν το οριακό (δηλ. το μεταβλητό) κόστος παραγωγής της ΔΕΗ, απαλλαγμένο ασφαλώς από μονοπωλιακές προσόδους και ανεπάρκειες”, προσθέτει.

 

 

tags: