1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Sunlight: Μπαταρίες με ελληνική “υπογραφή” κατακτούν όλο τον κόσμο

Sunlight: Μπαταρίες με ελληνική “υπογραφή” κατακτούν όλο τον κόσμο

0

SUNLIGHT FACTORY1Τι κοινό έχει το αεροδρόμιο του Ντουμπάι, το γερμανικό Κοινοβούλιο, εκατοντάδες κεραίες κινητής τηλεφωνίας και των τριών Ελλήνων παρόχων, αλλά και δεκάδες χιλιάδες περονοφόρα οχήματα (τα γνωστά clark) σε κέντρα logistics και αποθήκες στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη; Ότι χρησιμοποιούν μπαταρίες της εταιρείας Sunlight, η οποία ανήκει στον Όμιλο Olympia Group συμφερόντων Πάνου Γερμανού και αποτελεί ένα απτό παράδειγμα για το ότι μια ελληνική επιχείρηση μπορεί κάλλιστα να παράγει προϊόντα που να θεωρούνται παγκοσμίως συνώνυμα της αξιοπιστίας, της ποιότητας και της καινοτομίας.

Στα πλαίσια δημοσιογραφικής αποστολής, τα Εnergyin βρέθηκε στην “καρδιά” της Sunlight, δηλαδή στο Νέο Όλβιο Ξάνθης όπου βρίσκεται το υπερσύγχρονο εργοστάσιο της εταιρείας. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής βιομηχανικών μπαταριών στην Ευρώπη, το οποίο αναλαμβάνει να καλύψει παραγγελίες 450 και πλέον πελατών, από 100 κράτη. Έτσι, μόνο τυχαίο δεν ήταν που κατά την ξενάγηση στο εργοστάσιο, πάνω στις παλέτες με τα προϊόντα τα οποία ήταν έτοιμα για παράδοση, έβλεπε κανείς να αναγράφονται για προορισμοί οι ΗΠΑ και ο Καναδάς ή χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας και της Αφρικής.

Υπερδιπλασιασμός της παραγωγής

Από τα προϊόντα αυτά, δηλαδή τις βιομηχανικές μπαταρίες (ή μπαταρίες μαγνησίου όπως ονομάζονται από την πρώτη ύλη που χρησιμοποιούν), το 64% είναι συστοιχίες για ηλεκτροκίνητα περονοφόρα οχήματα (clark), εξοπλίζοντας πάνω από 62.000 οχήματα ετησίως. Ο δεύτερος σημαντικός πυλώνας δραστηριοποίησης της εταιρείας είναι οι μπαταρίες εφεδρικής χρήσης, δηλαδή συστοιχίες για κτήρια όπως τράπεζες και νοσοκομεία, οι οποίες αναλαμβάνουν την τροφοδοσία με ρεύμα σε περίπτωση μπλακάουτ, αλλά και για πάρκα ΑΠΕ για την αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας. Στο Νέο Όλβιο κατασκευάζονται επίσης μπαταρίες για στρατιωτικές εφαρμογές, όπως για τορπίλες και υποβρύχια.

Αυτή τη στιγμή, η Sunlight είναι πρώτη παγκοσμίως στις μπαταρίες αντικατάστασης για περονοφόρα και μέσα στις 10 μεγαλύτερες σε μπαταρίες εφεδρικής χρήσης, με έργα σε όλο τον κόσμο σε διαφορετικές εφαρμογές. Οι επιδόσεις αυτές, σε συνδυασμό με την ανάληψη συμβολαίων από τις ένοπλες δυνάμεις 15 χωρών, είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των μπαταριών που κατασκεύασε το εργοστάσιο τα τελευταία χρόνια.

Ενδεικτικά, η παραγωγή υπερδιπλασιάσθηκε την τελευταία πενταετία, φθάνοντας τα 1.250.000 βιομηχανικά στοιχεία το 2015, συγκριτικά με 600.000 το 2010. Επομένως, η μονάδα χρειάζεται κατά μέσο όρο 28.000 τόνους μολύβδου ετησίως, από το οποίο πάνω απο το 50% προέρχεται από το υπερσύγχρονο εργοστάσιο ανακύκλωσης μπαταριών μολύβδου που διαθέτει η εταιρεία στην Κομοτηνή.

Βέβαια, τα νούμερα αυτά “μεταφράζονται” και σε ολοένα μεγαλύτερη διεύρυνση των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βασίλειος Μπίλλης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ο κύκλος εργασιών της Sunlight θα αγγίξει το 2015 τα 130 εκατομμύρια ευρώ, από 117 εκατομμύρια που ήταν πέρυσι. Μάλιστα, η Sunlight θα εμφανίσει φέτος καθαρή κερδοφορία.

Η “συνταγή” επιτυχίας

3D_OPzS_5Αν η επιχείρηση του Ομίλου Olympia Group κατάφερε να κινηθεί κόντρα στην καθοδική σπείρα που ακολούθησε η ελληνική οικονομία και το 2015, και να επηρεασθεί σε πολύ μικρό βαθμό από εμπόδια όπως τα capital control, ένας βασικός λόγος είναι πως επικεντρώνεται σχεδόν αποκλειστικά στις εξαγωγές, αφού το 98% των προϊόντων της βγαίνει εκτός συνόρων. Προϊόντα που, χάρις σε δεκάδες διαφορετικούς τύπους ελέγχου των πρώτων υλών και της παραγωγής, είναι εξαιρετικά αξιόπιστα: είναι χαρακτηριστικό πως το ποσοστό ποιοτικών προβλημάτων στον πελάτη είναι μικρότερο από 0,045%.

Η υψηλή ποιότητα “παντρεύεται” όμως και από ανταγωνιστικό κόστος, χάρις στην προσπάθεια για συνεχή εξέλιξη της διαδικασίας παραγωγής, αλλά και των ίδιων των προϊόντων. Γι’ αυτό τον σκοπό, η εταιρεία επενδύει τόσο σε κεφάλαια, αφού για Έρευνα & Ανάπτυξη δαπανώνται 4 εκατ. ευρώ ετησίως, όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό: από τους 620 εργαζόμενους στην εταιρεία, οι 185 είναι πτυχιούχοι.

Έτοιμη για απογείωση

Αν το επιτρέψει η πορεία της διεθνούς οικονομίας, η εταιρεία είναι έτοιμη να απογειωθεί την επόμενη χρονιά, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την παραγωγή και τις εξαγωγές της. Όπως σημείωσε ο κ. Μπίλλης, μέσα στο 2016 η Sunlight σχεδιάζει να επεκταθεί και στις βιομηχανικές μπαταρίες λιθίου, οι οποίες παρουσιάζουν αρκετά πλεονεκτήματα συγκριτικά με τις συστοιχίες μαγνησίου, αν και προς το παρόν έχουν σημαντικά μεγαλύτερο κόστος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας, η Sunlight συνεργάζεται ήδη με τη γερμανική Atlas, ώστε μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς να έχουν καταλήξει από κοινού στον τρόπο υλοποίησης της επέκτασης σε αυτή τη νέα κατηγορία.