1. Home
  2. Καύσιμα
  3. Πολλά σενάρια για το πετρέλαιο..

Πολλά σενάρια για το πετρέλαιο..

0

sxolio-petrelaioΑναμένοντας το ξεκίνημα του νέου χρόνου πληθαίνουν τα σενάρια για την πορεία των τιμών του πετρελαίου.Σειρά δημοσιευμάτων στο διεθνή τύπο προσπαθούν να προβλέψουν που θα κινηθεί η αγορά του μαύρου χρυσού, με τα περισσότερα σενάρια να αναμένουν αισθητή μείωση τιμών.

Γράφει ο Αριστείδης Ζευγίτης

Η Παγκόσμια Τράπεζα για παράδειγμα θεωρεί ότι  το 2016 η τιμή του πετρελαίου θα φθάσει τα 51 δολ.το βαρέλι. Και αυτό παρότι η διαθέσιμη ποσότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, όταν μάλιστα στις υπόλοιπες πετρελαιοπαραγωγές χώρες προστίθεται και το Ιράν μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων που ακολούθησε την πολυπόθητη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και οι προβλέψεις των Ρώσων. Όπως διαβάσαμε σε πρόσφατη συνέντευξή του  ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας, Αλεξέι Ουλιουκάιεφ είπε ότι η μεταβλητότητα των τιμών του πετρελαίου θα μειωθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και οι τιμές θα επανέλθουν σε μία θετική δυναμική.

«Νομίζω ότι οι τιμές του πετρελαίου θα αλλάξουν. Πολλοί οικονομικοί αναλυτές θα συμφωνούσαν μαζί μου ότι υποδηλώνουν τόσο υψηλή μεταβλητότητα που θα διαρκέσει 2 με 3 τρίμηνα. Ξεκινώντας από το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, είναι πολύ πιθανό ότι οι τιμές του πετρελαίου να επανέλθουν σε θετική δυναμική με λιγότερη μεταβλητότητα. Σε γενικές γραμμές, πιστεύω ότι οι προβλέψεις των 50 δολαρίων ανά βαρέλι για το έτος είναι αρκετά λογικές», είπε ο Ρώσος υπουργός.

Αυτές είναι κάποιες μετριοπαθείς προβλέψεις  γιατί την ίδια ώρα κάποιοι αναλυτές βλέπουν την τιμή του πετρελαίου ακόμα και στα 20 δολ. το βαρέλι  μέσα στο 2016. Πάντως, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας σε πρόσφατη έκθεση εκτιμά ότι η τιμή του βαρελιού θα παραμείνει κάτω από τα 80 δολάρια, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας.

Τα σενάρια αυτά βέβαια θα συνεχίσουν και τις δυσμενείς επιπτώσεις για διάφορες χώρες παραγωγούς πετρελαίου. Προβλήματα αντιμετωπίζουν η Ρωσία, το Μεξικό και η Νορβηγία αλλά και η Βενεζουέλα, το Ιράκ και η Νιγηρία. Επίσης, η υπερπροσφορά, που κρατά χαμηλά τις τιμές, πλήττει ήδη τους παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ. Περίπου το ένα τρίτο των εταιριών που χρεοκόπησαν φέτος προέρχεται από τον ενεργειακό κλάδο.

Ταυτόχρονα όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα,οι «μεγάλοι» του κλάδου έχουν προχωρήσει σε σημαντικές περικοπές των επενδυτικών τους προγραμμάτων και σε απολύσεις. Η Shell,  ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις γεωτρήσεις του με σκοπό την άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή της Αρκτικής, ενώ η BP προκειμένου να αντιμετωπίσει την παρατεταμένη περίοδο χαμηλών τιμών στο πετρέλαιο έχει ήδη πουλήσει περιουσιακά στοιχεία ύψους σχεδόν 50 δισ. δολαρίων από το θανατηφόρο δυστύχημα στον Κόλπο του Μεξικού το 2010 και αναμένεται να προχωρήσει σε εκποιήσεις επιπλέον 3 με 5 δισ. δολαρίων το 2016.

Ο νέος χρόνος αρχίζει σε λίγες ημέρες και θα δούμε τελικά ποια από τα σενάρια αυτά είναι πιθανό να επιβεβαιωθούν..