Home Νέα Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας ηλιοθερμικό πάρκο στην Κρήτη

Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας ηλιοθερμικό πάρκο στην Κρήτη

0
0

sunthermΤην περιπέτεια μιας επένδυσης μισού δισ. ευρώ στη Σητεία της Κρήτης, για την εγκατάσταση ενός ηλιοθερμικού πάρκου που θα παρήγαγε ηλεκτρικό ρεύμα από την ηλιακή ενέργεια χωρίς κανένα ρύπο, παραθέτει σε άρθρο της στην Καθημερινή η δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Κασσίμη.

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο, τα “γρανάζια” της ελληνικής γραφειοκρατίας είχσαν σαν αποτέλεσμα η επένδυση να βρίσκεται σε τέλμα εδώ και 8 χρόνια, με συνέπεια να είναι έτοιμη πλέον να αποσυρθεί.

Αναλυτικά το χρονικό, όπως παρατίθεται στην εφημερίδα:

“Τον Ιούνιο του 2008, ύστερα από διετή προετοιμασία, η τεχνική εταιρεία ΙΠΠΙΑΣ (εξειδικεύεται στην ανάπτυξη έργων παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ με τεχνολογίες αποθήκευσης) κατέθεσε αίτηση για άδεια παραγωγής ενέργειας. Η γη πάνω στην οποία θα αναπτύσσονταν το έργο αποτελεί μη καλλιεργήσιμη έκταση 3.000 στρεμμάτων στη Σητεία της Κρήτης. Απουσία τίτλων ιδιοκτησίας, η εταιρεία κατέβαλε ένα ποσό για την παραίτηση των ιδιοκτητών από δικαιώματα πάνω στη γη. Πρακτικά η έκταση περιήλθε στο Δημόσιο, από όπου η εταιρεία επρόκειτο να τη μισθώσει.

Πέρασαν πάνω από δύο χρόνια για να εγκριθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η έκδοση της άδειας παραγωγής ενέργειας, τον Δεκέμβριο του 2010. Ακολούθησαν αιτήσεις και εγκρίσεις από πολυάριθμες υπηρεσίες μεταξύ των οποίων η Αρχαιολογική Υπηρεσία, η Πολιτική και Πολεμική Αεροπορία, δασαρχεία. Κατόπιν των παραπάνω εγκρίσεων, κατατέθηκε αίτημα (7/4/2011) για την απαραίτητη έγκριση περιβαλλοντικών όρων. Αυτή ήρθε ύστερα από 3,5 χρόνια, στις 5 Ιουνίου 2013. Σε αυτό το σημείο έκαναν την εμφάνισή τους και οι προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας από περίπου 20 φορείς και σωματεία.

Μεταξύ εκείνων που προσέφυγαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ήταν και η Περιφέρεια, η οποία όμως είχε χορηγήσει άδεια χρήσης υδάτινων πόρων, ενώ είχε προηγηθεί η, απαραίτητη, θετική της γνωμοδότηση για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων. Η υπόθεση εκδικάστηκε ύστερα από 5 αναβολές τον Νοέμβριο του 2015. Απόφαση δεν έχει εκδοθεί ακόμα. Στο μεταξύ δύο χρόνια νωρίτερα (Νοέμβριος 2013) κατατέθηκε αίτημα για άδεια εγκατάστασης, το οποίο εξακολουθεί να εκκρεμεί.

Ωστόσο ακόμη και εάν είχαν κυλήσει όλα ταχύτερα και η εταιρεία ξεκινούσε την παραγωγή ενέργειας μέσω ηλιοθερμικής τεχνολογίας, δεν θα είχε τρόπο να διαθέσει το παραγόμενο προϊόν της. Και αυτό, γιατί από το 2006 που υπεγράφη ο σχετικός νόμος (ν.3468/2006) δεν έχει εκδοθεί ακόμη η πρότυπη σύμβαση πώλησης ενέργειας από ηλιοθερμικούς σταθμούς. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει το συμβόλαιο που θα περιγράφει τη συναλλαγή μεταξύ παραγωγού ΑΠΕ και ΔΕΗ/ΑΔΜΗΕ ώστε να μπορεί ο παραγωγός να προμηθεύει την ενέργεια. Χωρίς την πρότυπη σύμβαση, κανένας επενδυτής από την πλευρά του δεν δεσμεύει τη χρηματοδότησή του γιατί δεν έχει σαφή εικόνα της απόδοσης της επένδυσης. Οι έως τώρα διαδικασίες έχουν κοστίσει 3 εκατ. ευρώ στην εταιρεία. Παρόμοιο έργο «τρέχει» στην Κύπρο και την Τουρκία με στόχο την ανάπτυξη μονάδας παραγωγής ενέργειας για όλη τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, μια επένδυση που ξεπερνά τα 2,5 δισ. δολάρια. Η Κρήτη (όπου έχει επενδύσει η εταιρεία) και η Ρόδος θεωρούνται οι πιο αποδοτικές περιοχές γιατί εμφανίζουν τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια σε όλη την Ευρώπη…”

ΠΗΓΗ: Καθημερινή