Home Ηλεκτρισμός “Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα μείωσης των τιμολογίων της ΔΕΗ”

“Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα μείωσης των τιμολογίων της ΔΕΗ”

0
0

ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ3Η ανάγκη για μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ θα πρέπει να “απαντηθεί” σε συνδυασμό με πιο πρόσφορες λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ανεξόφλητων οφειλών προς τη Δημόσια Επιχείρηση. Αυτό ανέφερε σήμερα ο Π. Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στον Ρ/Σ Real FM 97,8 και στη δημοσιογράφο Κάτια Μακρή.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, εκτός από μια πιο ευέλικτη και πιο αποτελεσματική πολιτική για τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις προς τη ΔΕΗ, θα πρέπει να εξαντληθούν όλες τις δυνατότητες μέσα στο 2016 για μία ελάττωση των τιμών του ρεύματος.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Κ.Μακρή: Θέλω να ξεκινήσω από την Ειδομένη. Έχουμε και χειροδικίες μεταξύ προσφύγων και μεταναστών για ένα πιάτο φαγητό και αναρωτιέμαι τι μπορεί να γίνει για αυτό;

Π. Σκουρλέτης: Είναι λάθος να επικεντρώσουμε, χωρίς βέβαια να υποτιμήσουμε αυτά που συμβαίνουν στην περιοχή, να επικεντρώσουμε τη συζήτηση σε αυτό. Πρέπει να δούμε την μεγάλη εικόνα. Βεβαίως είναι ένα γεγονός που εξελίσσεται, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι εξελίσσεται καθημερινά. Όχι μόνο τα όσα συμβαίνουν στην Ειδομένη, αλλά τι γίνεται συνολικά για το προσφυγικό και νομίζω ότι τις τελευταίες δύο ημέρες έχουμε βήματα σε θετική κατεύθυνση, τα οποία βέβαια θα επιδράσουν και στη Ειδομένη. Και αυτό πρέπει να κρατήσουμε.

Κ.Μακρή: Ναι αλλά πριν φτάσουμε στο συνολικότερο θέμα, γιατί και εκεί έχουμε πολλά προβλήματα μέχρι να βρεθεί μία τελική λύση ή ενδιάμεση, δεν ξέρω τι θα είναι. Τι μπορεί να γίνει για αυτό; Αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για να πειστούν να φύγουν από την Ειδομένη.

Π. Σκουρλέτης: Ακριβώς να πειστούν πρέπει και αυτός είναι ο σχεδιασμός, αυτή είναι η πρόθεση και η προσπάθεια. Από εκεί και έπειτα αντιλαμβάνεστε ότι στην κατάσταση που βρίσκονται αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι είναι απελπισμένοι, προφανώς είναι δύσπιστοι και καλά κάνουν ως ένα βαθμό. Αλλά από εκεί και ύστερα, όταν διαπιστώσουν ότι υπάρχει μια νέα πραγματικότητα, προφανώς θα αποσυμφορηθεί εκεί η κατάσταση. Αλλά επαναλαμβάνω, δεν είναι μόνο η Ειδομένη. Είναι το συνολικότερο πρόβλημα που μας απασχολεί και προσπαθούμε να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε το καλύτερο.

Κ.Μακρή: Ποια ευρωπαϊκή λύση σε σχέση με την Τουρκία είναι αυτή που εμάς θα μας βοηθήσει; Από τη στιγμή που θεωρείται και θεωρούμε όλοι δεδομένο το κλείσιμο των συνόρων.

Π. Σκουρλέτης: Νομίζω ότι τόσο η Σύνοδος Κορυφής όσο και το χθεσινό ταξίδι στην Σμύρνη δημιουργούνε μια θετική εξέλιξη. Το πρόβλημα πια παύει να είναι η «κακιά» Ελλάδα, η οποία με την στάση της ενδυναμώνει ή δεν μπορεί να αποτρέψει τις προσφυγικές ροές. Αναδεικνύεται η συνολική ευθύνη της Ευρώπης και επανέρχεται η στάση και οι ευθύνες της τουρκικής πλευράς. Αυτό νομίζω ότι είναι το όφελος από αυτό το διήμερο. Βέβαια, αυτή η θετική εξέλιξη όπως την περιγράφουμε, μένει να επιβεβαιωθεί πλέον από συγκεκριμένες πρακτικές και βήματα, το οποίο θα φανεί τις αμέσως επόμενες ημέρες. Δεν έχουμε άπειρο χρόνο.

Κ.Μακρή: Ο Νταβούτογλου χθες υπέγραψε με τον Πρωθυπουργό την ανανέωση, ουσιαστικά την αναβάθμιση της συμφωνίας επανεισδοχής, χωρίς να ξέρει κανείς αν αυτή τη φορά το εννοεί. Αλλά αυτό δεν είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο η ελληνική κυβέρνηση σε αυτό παρά να υπογράψει με τον Νταβούτογλου.

 

Π. Σκουρλέτης: Τα λόγια του Τούρκου Πρωθυπουργού, χαρακτηρίστηκαν από πολύ πάθος και με πολλή θέρμη, υποστήριξε τα όσα υποστήριξε. Φάνηκε αποφασισμένος να υλοποιήσει αυτά τα οποία δεσμεύτηκε απέναντι στην ΕΕ και την Ελλάδα.

Κ.Μακρή: Αν πάντως δεν το εννοεί αυτό ο Νταβούτογλου αυτό σημαίνει ότι θα μείνουν σε εμάς οι μετανάστες και όλοι όσοι έρθουν. Και αυτό το χρησιμοποιεί ο Νταβούτογλου για να εκβιάσει για όλα τα υπόλοιπα.

Π. Σκουρλέτης: Ο κ. Νταβούτογλου έχει τη δική του προσέγγιση στα πράγματα, εμείς έχουμε τη δική μας. Το θέμα επαναλαμβάνω είναι να καταλάβουμε ότι μετά από αυτό το διήμερο οι πιέσεις δεν είναι αυτή τη στιγμή κυρίως απέναντι στην Ελλάδα. Εννοώ οι πολιτικές πιέσεις μέσω των επίσημων τοποθετήσεων των άλλων κρατών. Απομονώθηκαν οι ακραίες φωνές στην Ευρώπη και αυτό φάνηκε μέσα από την δυσαρέσκειά τους για την κατάληξη της Συνόδου Κορυφής.

Κ.Μακρή: Εγώ θα συμφωνούσα σε αυτό που λέτε αν είχαν ανοίξει και τα σύνορα. Πώς απομονώθηκαν λοιπόν όταν η θέση της Αυστρίας και των άλλων χωρών Βίσεγκραντ έγιναν πια καθεστώς; Τα σύνορα έκλεισαν. Αυτό ζητούσαν αυτές οι χώρες.

Π. Σκουρλέτης: Επειδή ο μόνος δρόμος δεν είναι μέσω της Ελλάδας για την Ευρώπη, πρέπει να καταλάβουμε ότι ο καθένας πολιτικός ηγέτης που τοποθετείται, σκέφτεται και τις παρενέργειες της οποιαδήποτε απόφασης. Κλείνουν τα σύνορα στην Ελλάδα, σημαίνει ότι θα αναζητηθούν άλλοι δίοδοι. Αυτό προφανώς μπορεί να μην ευχαριστεί κάποιους. Επαναλαμβάνω λοιπόν ότι δεν μπορούμε να βλέπουμε αποσπασματικά. Πρέπει να δούμε αν θα λειτουργήσουν οι αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου και προφανώς το επανεξετάζουμε.

Κ.Μακρή: Σε ο,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις, το Αιγαίο και τα ελληνοτουρκικά. Θεωρείτε αρκετά ισχυρή και δυνατή την απάντηση του Πρωθυπουργού απέναντι σε αυτά που είπε ο Νταβούτογλου; Εννοώ για το κάζους μπέλι, ότι θα το αφήσουν αν εγκαταλείψουμε κι εμείς τα 12 ναυτικά μίλια. Η δική μας απάντηση ήταν ότι το κάζους μπέλι έιναι κατάλοιπο άλλης εποχής. Ο Πρωθυπουργός δεν φάνηκε να απαντά σε κρίσιμα πράγματα.

Π. Σκουρλέτης: Δεν συμφωνώ ότι δεν φάνηκε να απαντά. Αυτό που συμπεραίνει κανείς είναι ότι έχοντας γνώση των μεγάλων διαφορών που υπάρχουν ανάμεσα σε εμάς και την Τουρκία, κάναμε κάποια βήματα που ενδεχομένως να αναπτυχθεί μέσα από αυτά μια θετική δυναμική στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Δεν πρέπει να είμαστε υπεραισιόδοξοι, δεν πρέπει να υποτιμούμε όμως και αυτά τα μικρά βήματα που γίνανε χθες. Αυτά σχετίζονται και με τις συμφωνίες που υπογραφήκανε.

Κ.Μακρή: Σημαντικές οι συμφωνίες αλλά τα συγκεκριμένα δεν σχετίζονται άμεσα. Σχετίζονται μόνο με τα ελληνοτουρκικά.

Π. Σκουρλέτης: Ποιος μπορεί να είχε τη φιλοδοξία από την χθεσινή συνάντηση, να λυθούν χρονίζοντα ζητήματα; Θα ήταν αφελές. Προφανώς αυτό που αναφέρατε είναι ένα πρόβλημα καυτό, πολύ μεγάλο, υπαρκτό, δεν το υποτιμούμε, αλλά δεν έχουμε και την αφέλεια να θεωρούμε ότι μέσα από τη συγκεκριμένη Σύνοδο του Ανωτάτου Συμβουλίου θα μπορούσε να επιλυθεί.

Κ.Μακρή: Για να πάμε τώρα λίγο στο θέμα της διαπραγμάτευσης. Προχθές η κυβέρνηση εξέφρασε την ικανοποίησή της μετά το πέρας του Eurogroup και για την επιστροφή της τρόικας, βεβαίως, στην Αθήνα, αλλά και για τις δηλώσεις του Ντάισελμπλουμ. Μετά, όταν απεκαλύφθη η συνομιλία του Ντάισελμπλουμ και του Μοσκοβισί και κυρίως όταν έκανε ο Σόιμπλε δηλώσεις, «προσγειώθηκαν» λίγο οι προσδοκίες σας, για το θέμα του χρέους φυσικά;

Π. Σκουρλέτης: Δεν μπορούμε να μιλάμε για «προσγείωση» όταν ο Σόιμπλε,  επίσημα ή ανεπίσημα, ηθελημένα ή αθέλητα, αφήνει να διαρρεύσει κάτι. Και είναι κάτι γνωστό. Ο Σόιμπλε είναι πολέμιος μιας δραστικής αντιμετώπισης της υπόθεσης του χρέους , υπερασπίζεται κάποιες απόψεις με συνέπεια, το γνωρίζουμε αυτό. Σημασία έχει ότι πλέον, μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης φαίνεται ότι δημιουργείται ένα διαφορετικό κλίμα για την υπόθεση του χρέους, το οποίο μπαίνει επίσημα σε μια συζήτηση.

Κ. Μακρή: Εσείς, όταν είδατε αυτόν τον διάλογο μεταξύ Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί που λέει “γιατί ανέβασες το θέμα του χρέους” και απαντάει ο Ντάισελμπλουμ “το έκανα επίτηδες”, τι σκεφτήκατε κύριε υπουργέ, ότι είναι το “τυράκι” ας πούμε στο ΔΝΤ για να επιστρέψει, είναι το “τυράκι” σ΄εμάς, αλλά υπάρχει η φάκα των μέτρων; Γιατί όλα τα ακούω.

Π. Σκουρλέτης: Από ένα σημείο και έπειτα, το πρόβλημα είναι στη σχέση ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών. Προφανώς η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο αυτής της συζήτησης, αλλά μην υποτιμάτε και τις διαφορετικές μεταξύ τους προσεγγίσεις. Κι αυτό είναι κάτι θετικό. Με ποια έννοια είναι θετικό; Ότι μέχρι την υπογραφή της συμφωνίας του περασμένου Αυγούστου, είχαμε ένα ενιαίο μπλοκ δυνάμεων απέναντί μας. Σήμερα αυτό το μπλοκ των δυνάμεων δεν είναι ενιαίο, φαίνεται ότι εσωτερικά πια, βλέπει τα πράγματα μέσα από μια διαφορετική οπτική. Αυτό είναι θετικό για την Ελλάδα.

Κ. Μακρή: Είναι θετικό, αλλά επειδή όλες οι χώρες θέλουν, οι περισσότερες τουλάχιστον, να παραμείνει το ΔΝΤ στο τέλος θα τα βρουν όλοι αυτοί κάπου στη μέση, όπως γίνεται και τόσα χρόνια κύριε υπουργέ.

Π. Σκουρλέτης: Σημασία έχει να τα βρούμε όλοι μαζί σε μία κατεύθυνση που να είναι επωφελής για την χώρα και ιδιαίτερα στο θέμα του χρέους.

Κ. Μακρή: Στο ασφαλιστικό, θα κάνετε βήματα πίσω και θα λειάνετε τις κόκκινες γραμμές του πρόσφατου παρελθόντος προκειμένου να βρεθεί ένας τρόπος να κλείσει η διαπραγμάτευση; Κύριες συντάξεις ας πούμε θα κόψετε τελικά;

Π. Σκουρλέτης: Στο ασφαλιστικό παραμένει η θέλησή μας, η θέση μας να υπερασπιστούμε μέχρι τέλους το θέμα των συντάξεων.

Κ. Μακρή: Το θέμα των κύριων όλων; το θέμα των κύριων κάτω από ένα όριο των χιλίων διακοσίων ευρώ για παράδειγμα;

Π. Σκουρλέτης: Δεν έχουμε βάλει θέμα προσδιορισμού κάποιου ορίου αυτή τη στιγμή. Γνωρίζω ποια είναι η αταλάντευτη θέση της κυβέρνησης στο θέμα των συντάξεων και με αυτή τη γραμμή θα πάμε. Δηλαδή, με τη γραμμή ότι δεν υπάρχει περικοπή στις κύριες συντάξεις. Στις μέχρι τώρα συζητήσεις που έχουν γίνει στο πλαίσιο των Eυρωπαϊκών Θεσμών, δεν είναι μειοψηφική άποψη αυτή που υποστηρίζει η Ελλάδα. Υπάρχει κατανόηση σε αυτά που λέμε, σε σχέση με τη συζήτηση στα θέματα του ασφαλιστικού, της οικονομίας και της διαπραγμάτευσης. Υπάρχει κατανόηση κυρίως από την Κομισιόν και όχι μόνο. Δεν αναφέρθηκα στο θέμα του προσφυγικού. Τώρα στο ψυχολογικό επίπεδο, θα συμφωνήσω μαζί σας ότι ενισχύονται εκείνες οι φωνές που λένε ότι πρέπει να συμπαρασταθούμε στην Ελλάδα. Άρα ίσως αυτό σημαίνει και μία πιο ήπια στάση στα θέματα της διαπραγμάτευσης. Αλλά αυτό δεν έχει τεθεί ποτέ επίσημα και καλά κάνουμε και εμείς και δεν το βάζουμε επίσημα.

Κ. Μακρή: Ναι γιατί ακούω και την αντιπολίτευση και την ελάσσονα αντιπολίτευση να λέει ότι θα ήταν εγκληματικό να γίνει τέτοιος συμψηφισμός. Άκουσα και τον κ. Μητσοτάκη που είπε χθες το βράδυ ότι αν λέγαμε δώστε μας ένα καλύτερο ασφαλιστικό αλλά θα κρατήσουμε τους πρόσφυγες αυτό θα ήταν εγκληματικό.

Π. Σκουρλέτης: Προς το παρόν το μόνο εγκληματικό που βλέπω εγώ στις μέρες μας είναι πραγματικά η στάση της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα της ΝΔ, η οποία φαίνεται ότι κατά ανεύθυνο τρόπο αντιμετωπίζει όλα τα μεγάλα ζητήματα είτε αυτά αφορούν την διαπραγμάτευση είτε πολύ περισσότερο στο προσφυγικό.

Κ. Μακρή: Στο προσφυγικό δεν υπάρχει κοινή γραμμή; Αφού υπήρξε η σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών και ένα κοινό ανακοινωθέν το οποίο προσυπέγραψε ο κ. Μητσοτάκης.

Π. Σκουρλέτης: Βλέπω όμως ότι υπάρχει την ίδια στιγμή και μία διγλωσσία. Σωστά κάνετε και το επισημαίνετε και ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται να ήταν (σ.σ. στη σύσκεψη) από τους πιο νουνεχείς σε αυτή την υπόθεση. Αλλά την ίδια ώρα από το κόμμα του βγαίνουν διάφορες φωνές οι οποίες κινούνται σε διαφορετικό μήκος κύματος; Αυτό θέλει μια εξήγηση.

Κ. Μακρή: Παρακολουθώ τις τελευταίες μέρες τη δική σας παρότρυνση στη ΔΕΗ να μειώσει τις τιμές των τιμολογίων ως απόρροια της μείωσης των τιμών του πετρελαίου και από την άλλη η ΔΕΗ επικαλείται τους ανεξόφλητους λογαριασμούς και να μην μπορεί να το κάνει. Τι θα γίνει τελικά;

Π. Σκουρλέτης: Το πρόβλημα αυτό είναι ενιαίο και έχει δύο πλευρές. Από τη μία υπάρχει αυτή η ανάγκη που λέτε, της μείωσης των τιμών, στο οποίο βοηθάει αντικειμενικά η μείωση των τιμών του Φυσικού Αερίου και του πετρελαίου, και, από την άλλη βέβαια υπάρχουν τα ανεξόφλητα ως προς τη ΔΕΗ. Νομίζω ότι πρέπει να απαντηθούν και τα δύο μαζί. Μια πιο ευέλικτη και πιο αποτελεσματική πολιτική για τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις προς τη ΔΕΗ και από την άλλη η ανάγκη να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες μέσα στο 2016 να έχουμε μία μείωση στα τιμολόγια.

Κ. Μακρή: Να σας ευχαριστήσω πολύ, καλό μεσημέρι στον κ. Πάνο Σκουρλέτη.

Π. Σκουρλέτης: Να είστε καλά, καλό μεσημέρι.”