Home Νέα Μυτιληναίος: Όχι άλλοι φόροι – Ενεργότερος ρόλος από την Κομισιόν

Μυτιληναίος: Όχι άλλοι φόροι – Ενεργότερος ρόλος από την Κομισιόν

0
0

μυτιληναιος1446631542Ενεργότερα πρέπει να παρέμβει η Κομισιόν στο ελληνικό πρόγραμμα, και να πιέσει τη κυβέρνηση για περισσότερες μεταρρυθμίσεις, που τόσο ανάγκη έχει η οικονομία, παρά για φόρους, όπως εμμονικά ζητά το ΔΝΤ.

Την άποψη αυτή διατυπώνει ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος, επικεφαλής του ομώνυμου ομίλου σε συνέντευξή του στην εξιδεικευμένη σε ευρωπαικά θέματα ιστοσελίδα Euractiv, ασκώντας στην ουσία κριτική στην Ευρωπαική Επιτροπή ότι έχει παραχωρήσει ζωτικό χώρο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στο ίδιο μήκος κύματος με την πλειοψηφία του επιχειρηματικού κόσμου και τον ΣΕΒ που ζητά να σταματήσει η επιβολή φόρων, και το βάρος να πέσει στις διαρθρωτικές αλλαγές, ο Μυτιληναίος θεωρεί ότι η Κομισιόν δεν πιέζει αρκετά προς αυτή τη κατεύθυνση.

«Δυστυχώς το στίγμα του μνημονίου το δίνουν οι φόροι. Κυριάρχησε η άποψη του ΔΝΤ για επιβολή φόρων, παρά για μεταρρυθμίσεις, απέναντι στις οποίες η ελληνική δημόσια διοίκηση συνεχίζει να προβάλλει ισχυρές αντιδράσεις, μη θέλοντας να αλλάξει συνήθειες δεκαετιών. Εδώ η Κομισιόν έχει ρόλο, που προς το παρόν δεν παίζει, να σπρώξει για ακόμη περισσότερες διαθρωτικές αλλαγές», λέει χαρακτηριστικά.

Το θέμα φυσικά είναι και η στάση που τηρεί η ελληνική πλευρα. Ο ίδιος πιστεύει πως μετά από μια ταραχώδη περίοδο (2015), η κυβέρνηση μαθαίνει και μάλιστα γρήγορα από τα λάθη της, ακολουθώντας πλέον ρεαλιστική πολιτική. «Μια κυβέρνηση, είτε αριστερή, είτε δεξιά, εφόσον θέλει η χώρα να παραμείνει μέλος της ΕΕ, πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες. Αλλωστε δεν έχει και πολλά περιθώρια για ελιγμούς», σημειώνει.

Οι μεταρρυθμίσεις
Το θέμα των μεταρρυθμίσεων δεν είναι καινούργιο. Το θίγει και στη τελευταία του έκθεση ο ΟΟΣΑ. Αποκτά ωστόσο άλλη διάσταση ενόψει της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και των πιέσεων που ασκεί το ΔΝΤ για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.

Η ενέργεια δεν ξεφεύγει του κανόνα. Ενώ από το πρώτο μνημόνιο που υπέγραψε η χώρα, το 2010, συζητείται το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού στα χαρτιά και όχι στην πράξη, μαζί με τον περιορισμό των μονοπωλίων, οι μεταρρυθμίσεις πήγαν πίσω. Οχι όμως και η φορολόγηση της ενέργειας που στα χρόνια των μνημονίων εκτινάχθηκε.

Για παράδειγμα, στο φυσικό αέριο που καταναλώνει η βιομηχανία, ο φόρος ανέρχεται στο 40%. «Πως να παραμείνει ανταγωνιστική μια ελληνική βιομηχανία, όταν σε άλλες χώρες εντός ή εκτός της ΕΕ, ο φόρος είναι 5%, 8%, 10% ή 12% ;», λέει ο Μυτιληναίος.

Το οξύμωρο είναι ότι την ίδια στιγμή που επιβάλλονται φόροι, η Κομισιόν έχει θέσει ως στόχο την «αναγέννηση» της βιομηχανίας της Γηραίας Ηπείρου. Σκοπός της είναι ως το 2020 να συμμετέχει στο 20% του ευρωπαικού ΑΕΠ, από 15% σήμερα.

Στόχος μάλλον ουτοπικός, ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα όπου η βιομηχανία συμμετέχει μόλις στο 9% του ΑΕΠ, και το ενεργειακό κόστος παραμένει σταθερά υψηλό, παρά τη θεαματική τον τελευταίο χρόνο βουτιά της τιμής του πετρελαίου.

Τιμολόγια στο ρεύμα
Κληθείς να σχολιάσει πως εξηγεί ότι τα ελληνικά τιμολόγια στο ρεύμα παραμένουν αμετάβλητα, ο Ευ. Μυτιληναίος το αποδίδει στη δομή τόσο της οικονομίας όσο κυρίως του ίδιου του ενεργειακού τομέα. Εκτιμά πάντως πως ο ανταγωνισμός μεταξύ ΔΕΗ και ιδιωτικών εταιρειών θα αρχίσει σταδιακά να φέρνει τους επόμενους μήνες οφέλη στους καταναλωτές. Ηδη, ενώ η ΔΕΗ συνεχίζει να ελέγχει το 94% της αγοράς λιανικής, ένα 6% μοιράζεται ανάμεσα σε 6-7 ιδιωτικές εταιρείες.

Αλλωστε ο όμιλος Μυτιληναίου έχει κάθε λόγο να θέλει να δει την τιμή του ρεύματος να μειώνεται. Η θυγατρική του Αλουμίνιον, είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής της ΔΕΗ, καθώς χρειάζεται κατά μέσον όρο 5%-6% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρισμού στην Ελλάδα.

Η κουβέντα επανέρχεται στις μεταρρυθμίσεις, ειδικά τις ενεργειακές που προβλέπει το μνημόνιο του καλοκαιριού (μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική, ιδιοκτησιακός διαχωρισμός ΑΔΜΗΕ, κλπ). «Είναι στο χέρι της Κομισιόν, να μετουσιωθούν οι αλλαγές αυτές στη πράξη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ευ. Μυτιληναίος.

Στο ερώτημα πάντως αν η Ελλάδα παραμένει μια αποκομμένη από την υπόλοιπη Ευρώπη ενεργειακή νησίδα, εκτιμά ότι σταδιακά κάτι αρχίζει να αλλάζει. Αφενός η ΔΕΠΑ έχει πάψει να είναι ο αποκλειστικός εισαγωγέας φυσικού αερίου αφού έχει αποκτήσει ανταγωνιστή, (τη M&M, θυγατρική του ομίλου Μυτιληναίου). Αφετέρου πλάι στις λιγοστές υφιστάμενες ηλεκτρικές διασυνδέσεις της χώρας με Βουλγαρία και Ιταλία, προστίθενται σταδιακά και νέες, όπως με τη Τουρκία.

Πηγή: tanea.gr