1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Οδηγίες για «έξυπνη» αγορά ψυγείου

Οδηγίες για «έξυπνη» αγορά ψυγείου

0

bosch-8663_01-1500x1000Η BSH Οικιακές Συσκευές εξηγεί πώς θα επιλέξουμε το καλύτερο μοντέλο για τα χρήματα που θα διαθέσουμε, με κριτήριο τόσο την κατανάλωση ρεύματος όσο και τις λειτουργίες που ενσωματώνει για καλύτερη συντήρηση των τροφίμων.  

Γνωρίζατε πως ένα ψυγείο ενεργειακής κλάσης Α+++ μπορεί να σας εξοικονομήσει περίπου 280 ευρώ κατά τη διάρκεια «ζωής» του, ακόμη και από ένα μοντέλο με ενεργειακή «ετικέτα» Α+; Ξέρατε πως δύο συσκευές με ίδιες εξωτερικές διαστάσεις δεν έχουν απαραίτητα και την ίδια χωρητικότητα; Αν η απάντηση είναι όχι, τότε στην περίπτωση που πρόκειται να αγοράσετε καινούριο ψυγείο, είναι πιθανό με τα χρήματα που θα ξοδέψετε να μην επιλέξετε το ιδανικότερο μοντέλο για τις ανάγκες σας.

Αν πρέπει κανείς να είναι καλά «διαβασμένος» για να διαλέξει καινούριο ψυγείο, ο λόγος είναι πως στα καταστήματα υπάρχουν μοντέλα με αρκετά διαφορετικές τεχνικές προδιαγραφές, λειτουργίες και, όπως είναι φυσικό, κατανάλωση ρεύματος. Έτσι, ζητήσαμε από τον κ. Αναστάσιο Βλάχο, Product Manager Cooling Appliances της BSH Οικιακές Συσκευές A.B.E., η οποία δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά με τις μάρκες Bosch, Siemens , Pitsos, Neff, να μας περιγράψει τι θα πρέπει να έχει υπόψη του ο υποψήφιος αγοραστής για να κάνει την καλύτερη δυνατή επιλογή.

 

  • Διαστάσεις και χωρητικότητα

Βρείτε ποιο είναι το μέγιστο μέγεθος που μπορεί να έχει το ψυγείο, μετρώντας τον διαθέσιμο χώρο στην κουζίνα. Για να εξασφαλίζεται η καλή κυκλοφορία του αέρα, μην ξεχάσετε ότι η συσκευή θα πρέπει να απέχει λίγα εκατοστά από τον τοίχο στην «πλάτη» της, όπως και από τα ντουλάπια που ενδεχομένως υπάρχουν στα πλαϊνά της τμήματα ή στο πάνω μέρος. Με αυτό τον  τρόπο δεν καταπονείται το μοτέρ και η ενεργειακή κλάση επιτυγχάνεται στο απόλυτο.

Αν και οι εξωτερικές διαστάσεις καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τους εσωτερικούς χώρους, υπάρχουν μοντέλα ίδιου μεγέθους που έχουν διαφορετική χωρητικότητα, η οποία μετριέται σε λίτρα (lt). Εκτός από τη συνολική χωρητικότητα που αναγράφουν οι περισσότεροι κατασκευαστές στα μοντέλα τους, στην ετικέτα ενεργειακής σήμανσης υπάρχουν ξεχωριστά η καθαρή  χωρητικότητα της συντήρησης και της κατάψυξης.

  • Κατηγορία ψυγείου

Σε αντίθεση με τους περισσότερους Ευρωπαίους, λόγω των διατροφικών μας συνηθειών στη χώρα μας χρησιμοποιούμε αρκετά συχνότερα τη συντήρηση από την κατάψυξη. Αυτή είναι η αιτία που πολλοί  Έλληνες επιλέγουν ψυγειοκαταψύκτες, ή αλλιώς ψυγεία κάτω κατάψυξης, όπου η συντήρηση βρίσκεται στο πάνω μέρος και επομένως είναι πιο εύκολα προσβάσιμη, προσφέροντας μεγαλύτερη εργονομία.

Αντίθετα, στα ψυγεία άνω κατάψυξης, η συντήρηση  βρίσκεται στο κάτω μέρος, ενώ εκτός από το ότι καταλαμβάνει το πάνω τμήμα του ψυγείου, η κατάψυξη κατά κανόνα είναι επίσης μικρότερη. Αρκετά διαδεδομένα είναι και τα ψυγεία «ντουλάπτες» (side by side), με δύο κατακόρυφες πόρτες για τη συντήρηση και την κατάψυξη. Συνήθως είναι μοντέλα μεγάλης χωρητικότητας και έρχονται εξοπλισμένα με έξοδο για νερό ή παγάκια.

  • Ενεργειακή κλάση

Η σωστή λειτουργία ενός ψυγείου εξαρτάται και από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα που θα χρησιμοποιηθεί. Αυτός είναι ο λόγος που κάθε μοντέλο κυκλοφορεί σε  τέσσερις παραλλαγές, ανάλογα με την κλιματική ζώνη για την οποία προορίζεται. Η χώρα μας ανήκει στην υποτροπική ζώνη, κάτι που σημαίνει πως πρώτα από όλα η συσκευή θα πρέπει να φέρει την ένδειξη «SN-T».

Αν και η κλιματική κλάση θα πρέπει να είναι ίδια για όλες τις συσκευές που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, αυτό φυσικά δεν ισχύει για την ενεργειακή τους κλάση, δηλαδή για την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν. Μάλιστα, στην περίπτωση των ψυγείων η ενεργειακή απόδοση αποτελεί από τα σημαντικότερα κριτήρια επιλογής, αν σκεφθεί κανείς πως είναι συσκευές που βρίσκονται 24 ώρες το 24ωρο στην πρίζα.

Ενδεικτικά, ένα μοντέλο μας με ενεργειακή κλάση Α+++, και ετήσια κατανάλωση 179 κιλοβατώρες, επιβαρύνει κάθε χρόνο τους λογαριασμούς ρεύματος κατά 28 ευρώ λιγότερο από μία συσκευή Α+, η οποία δαπανά 318 κιλοβατώρες ετησίως. Επομένως, σε μια δεκαετία, η οποία είναι η μικρότερη διάρκεια «ζωής» ενός ψυγείου, θα εξοικονομήσει ούτε λίγο ούτε πολύ 280 ευρώ στον ιδιοκτήτη του.

  • Σύστημα Ψύξης

Η παλαιότερη τεχνολογία ψύξης, που χρησιμοποιείται ακόμη και σε σημερινά μοντέλα, βασίζεται σε μία μεταλλική πλάκα στο πίσω μέρος της συσκευής, η οποία ψύχεται για να κρατήσει τη θερμοκρασία στο εσωτερικό της συντήρησης και της κατάψυξης στα επιθυμητά επίπεδα. Επειδή όμως αυτά τα ψυγεία αναπτύσσουν πάγο, τα τελευταία χρόνια κερδίζουν έδαφος τα μοντέλα Full No Frost, τα οποία λειτουργούν με την κυκλοφορία ψυχρού αέρα. Έτσι, δεν χρειάζονται ποτέ απόψυξη.

  • Σύστημα φρεσκάδας

Με δεδομένο πως τα φρούτα και τα λαχανικά χρειάζονται διαφορετικά επίπεδα υγρασίας σε σχέση με τα υπόλοιπα τρόφιμα, ορισμένα ψυγεία διαθέτουν ειδικά σχεδιασμένα συρτάρια για τη συντήρησή τους. Έτσι, εξασφαλίζουν πολύ μεγαλύτερο χρόνο συντήρησης, χωρίς τα προϊόντα να χάνουν τη φρεσκάδα και τις βιταμίνες  τους.

  • After sales service

Πέρα από τις καινοτομίες που «κρύβει» ένα ψυγείο, σημαντικό είναι πίσω από αυτό να βρίσκεται μια εταιρεία με εξειδικευμένο και έμπειρο τεχνικό τμήμα, το οποίο μπορεί να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα ενδεχομένως ανακύψει στην πορεία. Επίσης, όλες οι εταιρείες δεν έχουν την ίδια πολιτική ως προς το πόσα χρόνια μετά την κυκλοφορία ενός μοντέλου θα διαθέτουν ανταλλακτικά του.

  • Άλλα κριτήρια

Με δεδομένο πως το ψυγείο λειτουργεί συνεχώς, δεν θα πρέπει κανείς να παραγνωρίσει το θόρυβο σε decibel (db) που προκαλεί με τη λειτουργία του. Η συγκεκριμένη πληροφορία αναγράφεται στην ετικέτα ενεργειακής σήμανσης.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν αρκετές ακόμη καινοτομίες που βελτιώνουν τη συντήρηση, όπως για παράδειγμα τα φίλτρα ενεργού άνθρακα, τα οποία περιορίζουν τη μεταφορών οσμών μεταξύ των τροφίμων. Έτσι, τα μοντέλα μας διαθέτουν το φίλτρο Airfresh filter, ώστε οι πελάτες μας να είναι σίγουροι πως κάθε τρόφιμο διατηρεί τη φρεσκάδα και το άρωμά του, όπως την πρώτη ημέρα που μπήκε στο ψυγείο.

  • Ντιζάιν

Τα τελευταία χρόνια, τα ψυγεία έχουν αρχίσει και στη χώρα μας να αφήνουν για τα καλά πίσω τους την κατηγορία των «λευκών» ηλεκτρικών συσκευών, αφού οι περισσότερες πωλήσεις αντιστοιχούν στα inox μοντέλα. Το γεγονός αυτό δείχνει πως, για τον Έλληνα καταναλωτή, το ντιζάιν παίζει πλέον σημαντικό ρόλο στην επιλογή συσκευής, η οποία άλλωστε λόγω όγκου επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την αισθητική της κουζίνας. Σε αυτό το πλαίσιο, δίνουμε ακόμη περισσότερες επιλογές στους πελάτες μας, με ψυγεία σε διάφορους χρωματισμούς.