1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. «Η υποχώρηση των οφειλών προϋπόθεση μείωσης των τιμολογίων της ΔΕΗ»

«Η υποχώρηση των οφειλών προϋπόθεση μείωσης των τιμολογίων της ΔΕΗ»

0

090216155529_9492Σε συνέντευξη Τύπου εφ όλης της ύλης που παρέθεσε σήμερα ο Π. Σκουρλέτης, σημείωσε επίσης πως η παρούσα κυβέρνηση δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιήσει καμία άλλη ενεργειακή εταιρεία, προσθέτοντας ότι στα σχέδια της κυβέρνησης είναι να επεκταθεί η διείσδυση του φυσικού αερίου, χωρίς ωστόσο να αποκλείει την αύξηση της φορολόγησής του.

Του Κώστα Δεληγιάννη

Από τον περιορισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ θα εξαρτηθεί η μείωση των τιμολογίων, όπως ανέφερε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης. Σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε σήμερα ο υπουργός, τόνισε πως είναι πολύ σημαντική απόφαση της Δημόσιας Επιχείρησης το νέο πρόγραμμα ρύθμισης των οφειλών, αφού θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά ταυτόχρονα θα βοηθήσει τα οικονομικά της εταιρείας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πορεία του νέου προγράμματος, το οποίο τίθεται σε ισχύ από αύριο, συγκαταλέγεται στις δύο προϋποθέσεις για να αναθεωρηθούν προς τα κάτω τα οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια. «Εξίσου σημαντικό είναι οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου να συνεχίσουν να παραμένουν χαμηλές. Κατά τη γνώμη μου, πάντως, μπορούν να ικανοποιηθούν και οι δύο προϋποθέσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Θέτοντας ο ίδιος το ερώτημα πώς είναι δυνατόν να μειωθούν τα τιμολόγια, τη στιγμή που η επιχείρηση εμφάνισε παθητικό στην οικονομική χρήση του 2015, απάντησε πως η ζημία είναι καθαρά λογιστική και οφείλεται σε απόφαση της διοίκησης της εταιρείας, η οποία επέλεξε μεγάλες αποσβέσεις και επισφάλειες.

«Η απόφαση αυτή εκφράζει νοικοκύρεμα, ενώ η ζημία που εμφανίζεται δεν είναι σημαντική ως προς την πραγματική εικόνα των οικονομικών της ΔΕΗ, ώστε να τίθεται εμπόδιο στην ελάττωση των τιμολογίων. Εξάλλου, αισιοδοξούμε πως η επιχείρηση από την επόμενη χρονιά θα είναι κερδοφόρα», πρόσθεσε.

Καμία νέα ιδιωτικοποίηση ενεργειακής επιχείρησης

Σε κατηγορηματική διάψευση προχώρησε όμως ο υπουργός στα δημοσιεύματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, σχετικά με νέες ιδιωτικοποιήσεις ενεργειακών εταιρειών, που βρίσκονται στα σκαριά.

«Δεν θα γίνει καμία ιδιωτικοποίηση σε ενεργειακές επιχειρήσεις που ελέγχει το δημόσιο, είτε αυτές έχουν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ είτε όχι. Είναι αλήθεια πως τα κρατικά “πακέτα” μετοχών θα περάσουν στο νέο ταμείο, όχι για να εκποιηθούν, αλλά για να αξιοποιηθούν», ανέφερε.

Κοινοπραξίες το μέλλον της ΔΕΗ

Στον ζήτημα της ιδιοκτησιακής απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, ανέφερε πως είναι καλή η πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ συνεχίζονται οι αλλεπάλληλες επικοινωνίες, ώστε να προχωρήσει με γοργό ρυθμό η παρουσίαση του τελικού σχεδίου. «Το σχέδιο αυτό θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές και δεν θα παρουσιάζει καμία παρέκκλιση από το αρχικό πλάνο που έχει συμφωνηθεί», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά τις συζητήσεις για τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, σύμφωνα με τον υπουργό δεν έχουν ολοκληρωθεί. Πάντως, ο ίδιος τόνισε πως οι δημοπρασίες είναι ένας βραχυπρόθεσμος και μεταβατικός μηχανισμός, δηλαδή το «όχημα» για να ικανοποιηθούν οι όροι του μνημονίου σχετικά με το «άνοιγμα» της αγοράς ρεύματος.

«Παράλληλα, για να πετύχουμε αυτό που περιλαμβάνεται και στη συμφωνία, έχουμε αναπτύξει μία στρατηγική για συμπράξεις με ιδιώτες. Η στρατηγική αυτή βρίσκεται στον αντίποδα πώλησης της “μικρής ΔΕΗ” και της απελευθέρωσης της αγοράς με τον “πιστόλι στον κρόταφο”, που προωθούνταν παλιότερα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος ανάφερε πως υπάρχουν πολλοί τρόποι συμπράξεων, αν και σε κάθε περίπτωση η ΔΕΗ θα κατέχει μειοψηφικό πακέτο μετοχών στο κοινοπρακτικό σχήμα που θα προκύψει.

Υπόγεια συμφέροντα υπονόμευαν τη διασύνδεση της Κρήτης;

Κάνοντας μία αναφορά στη «μικρή διασύνδεση» της Κρήτης, δηλαδή στην ηλεκτρική διασύνδεση του νησιού με τον Πελοπόννησο, υποστήριξε πως αυτή  δεν έρχεται σε αντιδιαστολή με τη «μεγάλη διασύνδεση» (Κρήτης-Αττικής). Με βάση τον υπουργό, «μικρή διασύνδεση» η επιβάλλεται για λόγους περιβαλλοντικούς και οικονομικούς, αφού μέσα σε μία τριετία θα εξοικονομήσει το 50% των εξόδων ηλεκτροδότησης της Κρήτης

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ακατανόητο που το συγκεκριμένο έργο δεν είχε υλοποιηθεί εδώ και χρόνια. «Αναρωτιέμαι αν υπήρχαν υπόγεια συμφέροντα με την εμπορία καυσίμων [για την ηλεκτροδότηση των θερμοηλεκτρικών μονάδων στην Κρήτη], λόγω των οποίων δεν προχωρούσε η μικρή διασύνδεση της Κρήτης τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα», ανέφερε.

Όσον αφορά τη «μεγάλη διασύνδεση», ο ίδιος σημείωσε πως το υπουργείο τη βλέπει θετικά, αν και το έργο «περνά» από τον ΑΔΜΗΕ.

Φυσικό αέριο σε πολλές ακόμη ελληνικές πόλεις

Με αφορμή, τα χθεσινά εγκαίνια  επέκτασης του αγωγού φυσικού αερίου στα Φάρσαλα και τον Δομοκό, αποκάλυψε πως το υπουργείο σχεδιάζει την επέκταση σε αρκετά ακόμη αστικά κέντρα, όπως την Αλεξανδρούπολη και τη Δράμα, ενώ για αρκετές ακόμη πόλεις όπως η Πάτρα σχεδιάζεται η δημιουργία υποδομών (αυτόνομων δικτύων) που θα δώσουν τη δυνατότητα σύνδεσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

«Μας ενδιαφέρει επίσης η αεριοκίνηση, γι’ αυτό τον λόγο σχεδιάζουμε αυτή τη χρονιά 10 πρατήρια στους εθνικούς άξονες», συμπλήρωσε. Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το ενδεχόμενο να αυξηθεί η φορολογία του φυσικού αερίου. «Έχουν ακουστεί πολλές προτάσεις για την αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα ή το φυσικό αέριο. Δεν προδικάζω τι θα συμβεί. Αν αυξηθεί ο φόρος στο φυσικό αέριο, θα παραμείνει πάντως φθηνότερο από πέρυσι», υπογράμμισε.

Ηπιότεροι τόνοι για τις «Σκουριές»

Αφότου αποκάλυψε πως το νέο «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» θα παρουσιασθεί το Πάσχα, έκανε αναφορά και στην επένδυση της Eldorado Gold στις «Σκουριές», χρησιμοποιώντας πάντως πολύ πιο ήπιους τόνους από το παρελθόν.

«Η στάση της κυβέρνησης είναι σταθερή στο θέμα των Σκουριών και βασίζεται στο τρίπτυχο νομιμότητα, δημόσιο συμφέρον, προστασία του περιβάλλοντος. Μία τέτοια επένδυση για να προχωρήσει πρέπει να έχει εξασφαλίσει την κοινωνική ειρήνη, τόσο με τις τοπικές κοινότητες όσο και με την ελληνική κοινή γνώμη. Θα έλεγα πως η λύση είναι ο συμβιβασμός, με αμοιβαίες υποχωρήσεις που θα αναγνωρίζονται από την άλλη πλευρά. Σε αυτό το πλαίσιο, μπορεί να συμβάλει το υπουργείο», κατέληξε.