Home Νέα Επιδότηση των νοικοκυριών και της επέκτασης δικτύων ζητά η ΕΠΑ Αττικής
Επιδότηση των νοικοκυριών και της επέκτασης δικτύων ζητά η ΕΠΑ Αττικής

Επιδότηση των νοικοκυριών και της επέκτασης δικτύων ζητά η ΕΠΑ Αττικής

0
0

Η παροχή οικονομικών κινήτρων μέσω του ΕΣΠΑ στους καταναλωτές για να μετατρέψουν τις εγκαταστάσεις τους, και η ενίσχυση της Πολιτείας για την επέκταση των δικτύων στο Λεκανοπέδιο, αποτελούν τις σημαντικότερες προϋποθέσεις ώστε η διείσδυση του φυσικού αερίου στην Αττική να φθάσει στο 50% από περίπου 35% που είναι σήμερα.

Του Κώστα Δεληγιάννη 

Αυτό τόνισε ο γενικός διευθυντής της ΕΠΑ Αττικής Χρήστος Μπαλάσκας, σε εκδήλωση για τους εκπροσώπους του Τύπου όπου η εταιρεία παρουσίασε τα οικονομικά της αποτελέσματα για την προηγούμενη χρονιά, κατά την οποία η ΕΠΑ Αττικής ενίσχυσε τα έσοδά της κατά 7,5% σε σχέση με το 2014, ενώ πραγματοποίησε 31% νέα συμβόλαια.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαλάσκα, ένα πρόγραμμα επιδότησης που θα ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ, και το οποίο θα «τρέξει» επομένως μέχρι το 2020, είναι απαραίτητο για να αυξηθούν οι οικιακοί καταναλωτές φυσικού αερίου, που στην πλειονότητά τους δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα αντικατάστασης.

«Θεωρούμε άκρως απαραίτητο να επιδοτηθεί η αντικατάσταση των εγκαταστάσεων για τα νοικοκυριά, αφού δεν μπορούμε ως εταιρεία να αναλάβουμε μόνοι μας το οικονομικό βάρος. Με αυτό τον τρόπο, πέρα από την αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου, θα δημιουργηθεί μια αγορά βιώσιμη, που θα προάγει τον ανταγωνισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όφελος για 135.000 νοικοκυριά

Ο γενικός διευθυντής της ΕΠΑ σημείωσε πως η πρόταση της εταιρείας είναι το πρόγραμμα να εξασφαλίσει από το νέο ΕΣΠΑ ένα ποσό της τάξης των 75 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να ωφεληθούν 135.000 επιπλέον οικιακοί καταναλωτές. Για να αιτιολογήσει την επιτυχία που θα είχε αυτό το πρόγραμμα, χρησιμοποίησε ως επιχείρημα την ανάλογη δράση του Υπουργείου που «έτρεξε» πέρυσι, η οποία γνώρισε μεγάλη ανταπόκριση από τους καταναλωτές.

Χαρακτηριστικό είναι πως από τα 10 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το αρχικό κονδύλι, απορροφήθηκαν 4,7 εκατ. ευρώ. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι το διάστημα έγκρισης των αιτήσεων ήταν πολύ μικρό, ενώ η δράση πραγματοποιήθηκε σε μία χρονική συγκυρία με δύο εκλογικές αναμετρήσεις και την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες.

Στην επιτυχία της συγκεκριμένης δράσης, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα χρηματοδότησης που υλοποίησε η ΕΠΑ Αττικής εντός του 2015 και τις δύο προωθητικές ενέργειες της εταιρείας που παρείχαν έκπτωση στα τέλη σύνδεσης, «πίστωσε» ο κ. Μπαλάσκας την αύξηση-ρεκόρ σε νέες συνδέσεις που παρατηρήθηκε πέρυσι. Συνδέσεις που συνέβαλαν ώστε τα έσοδα από πωλήσεις να ανέλθουν στα 169,2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα κέρδη μετά φόρων άγγιξαν τα 21,1 εκατομμύρια.

Πιο συγκεκριμένα, τα νέα συμβόλαια πελατών λιανικής ήταν 8.264, ενώ οι καινούριες εγκαταστάσεις έφτασαν τις  3.900. Από το σύνολο των νέων συνδέσεων, σημαντικά ενισχυμένη ήταν η αυτόνομη σύνδεση μεμονωμένων διαμερισμάτων, που αυξήθηκε κατά 44%.

Επέκταση δικτύων

Σύμφωνα με τον κ. Μπαλάσκα, σημαντικό θα είναι και το όφελος από τη χρηματοδότηση επέκτασης νέων δικτύων στο λεκανοπέδιο, για την οποία η εταιρεία έχει αποταθεί στην
Περιφέρεια Αττικής ώστε να υλοποιηθεί στο πλαίσιο του ΠΕΠ. Με την πρότασή της, η ΕΠΑ εκτιμά πως το φυσικό αέριο θα «φτάσει» σε 125.000 επιπλέον νοικοκυριά, με συνέπεια να «ξεκλειδωθούν» επενδύσεις €30 εκατομμυρίων.

Το στέλεχος της ΕΠΑ Αττικής πρόσθεσε πως οι δύο αυτές πρωτοβουλίες είναι απαραίτητες για να βρει «έδαφος» στην αγορά το γεγονός ότι το φυσικό αέριο παραμένει η πιο οικονομική λύση ενέργειας για τον καταναλωτή. Γεγονός που αποδεικνύεται από το ότι σε σχέση με πέρυσι η τιμή είναι μειωμένη κατά 19% στο οικιακό τιμολόγιο και κατά 25% στο βιομηχανικό (Μάρτιος 2016  vs Μάρτιος 2015). Ενδεικτική μάλιστα είναι η εξοικονόμηση που παρείχε στους χρήστες του σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης, αφού ήταν κατά μέσο όρο 25% οικονομικότερο παρά τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου τη φετινή χειμερινή περίοδο.

Τα σχέδια για το 2016

Όσον αφορά τον τρέχον έτος, η εταιρεία θα συνεχίζει να εστιάζει τη στρατηγική της στην αυτονόμηση της θέρμανσης διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες, στοχεύοντας στη σύνδεση 10.000 νέων νοικοκυριών. Σκοπός επίσης της επιχείρησης είναι η επιτυχημένη μετάβαση στην απελευθέρωση της αγοράς του φυσικού αερίου, με τον σχεδιασμό δύο υγιών και ανταγωνιστικών εταιρειών, από τις οποίες η ΕΔΑ θα είναι υπεύθυνη για τη διανομή ενώ η ΕΠΑ θα αναλάβει την εμπορία.

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο κ. Μπαλάσκας, η ομαλή απελευθέρωση της αγοράς προϋποθέτει επίσης σταθερότητα στις χρεώσεις διανομής, όπως επίσης και σταθερό νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, τα οποία πρέπει να εξασφαλίσει η Πολιτεία.

«Όχι» στην αύξηση του φόρου

Σχολιάζοντας τα σενάρια για πιθανή αύξηση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, το στέλεχος της ΕΠΑ  Αττικής δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος, αφού κάτι τέτοιο θα δυναμίτιζε τις προοπτικές ανάπτυξης της αγοράς και θα επηρέαζε κυρίως τις βιομηχανίες, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο το κόστος παραγωγής.

Όσον αφορά τους βιομηχανικούς πελάτες και την επίδραση που είχε το άνοιγμα της αγορά από την περασμένη χρονιά για τη συγκεκριμένη κατηγορία, σημείωσε πως η ΕΠΑ διατήρησε τις 50 από τους 55 επιχειρήσεις που βρίσκονταν στο πελατολόγιό της. Ωστόσο, πρόσθεσε πως θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι δημοπρασίες στην αγορά χονδρικής, αφού σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν συμμετέχουν σε αυτές εταιρείες εμπορίας μαζί με επιλέγοντες πελάτες.