253 δισ. ευρώ το κόστος από την «πυρηνική στροφή» της Ευρώπης τον 20ό αιώνα
Η Ευρώπη θα χρειασθεί να διαχειρισθεί τη δυσβάστακτη οικονομική «κληρονομιά» από τα πυρηνικά της εργοστάσια, αφού για τη διαχείριση των κάθε είδους πυρηνικών αποβλήτων θα πρέπει να δαπανήσει 253 δισ. ευρώ έως το 2050.
Σε αυτό το ποσό κατέληξε έρευνα της Κομισιόν, η οποία υπολόγισε τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχουν στο πρώτο μισό του αιώνα οι πυρηνικοί σταθμοί που υπάρχουν σε 16 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα, αυτό το ποσό υπερβαίνει κατά πολύ τα υπάρχοντα διαθέσιμα κεφάλαια, τα οποία φτάνουν μόλις τα 120 δισ. ευρώ.
Από τα 253 δισ., τα 130 αφορούν τη διαχείριση των «συμβατικών» πυρηνικών αποβλήτων, δηλαδή των «καυσίμων» που έχουν χρησιμοποιηθεί στους αντιδραστήρες. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι πως ένας μεγάλος αριθμός ευρωπαϊκών πυρηνικών εργοστασίων πλησιάζουν στο τέλος της «ζωής» τους, οπότε κι αυτά θα μετατραπούν ουσιαστικά σε απόβλητα.
Επομένως, θα πρέπει να αποσυναρμολογηθούν, ενώ αρκετά μέρη τους θα χρειασθεί να φυλαχθούν σε ειδικές εγκαταστάσεις, απομονωμένα από το περιβάλλον, αφού θα εκπέμπουν μεγάλες δόσεις ραδιενέργειας. Αυτές οι εργασίες, σύμφωνα με την έρευνα, θα κοστίσουν άλλα 123 δισ. ευρώ στη «Γηραιά Ήπειρο».
Όσον αφορά την επάρκεια κεφαλαίων, η Κομισιόν διαπιστώνει πως μόνο η Αγγλία έχει εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους. Αντίθετα, ο λογαριασμός είναι «μείον» για τα υπόλοιπα 15 «πυρηνικά» κράτη της Ε.Ε.
Η «γήρανση» των πυρηνικών μονάδων στην Ευρώπη είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, αν σκεφθεί κανείς πως σχεδόν το 50% θα πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί μέσα στην επόμενη δεκαετία, ενώ το 90% θα έχει αποσυρθεί μέχρι το 2050. Στην περίπτωση που αποφασισθεί να αναβαθμισθούν για να επεκταθεί ο κύκλος «ζωής» του, τότε μαζί με την κατασκευή νέων μονάδων, θα χρειασθούν ούτε λίγο ούτε πολύ 500 δισεκατομμύρια.