Home Ηλεκτρισμός Σοκ για καταναλωτές και ΔΕΗ ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στο ρεύμα

Σοκ για καταναλωτές και ΔΕΗ ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στο ρεύμα

0
0

deh1458774458-new-1Τον ασκό του Αιόλου για ολόκληρη την εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας εκτιμάται πως μπορεί να ανοίξει πιθανή αύξηση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς ρεύματος σε 23%, από 13% που είναι σήμερα.

Η απαίτηση των θεσμών για αύξηση του ΦΠΑ στο 23%, και μάλιστα όχι μόνο στο ρεύμα αλλά και στα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ, ήρθε ξανά στο προσκήνιο το Σαββατοκύριακο, με τη δημοσίευση στην εφημερίδα «Αγορά» των δύο κειμένων των δανειστών για τη συμφωνία με την κυβέρνηση.

Σημερινό ρεπορτάζ του CNN.gr επιβεβαιώνει το δημοσίευμα, αναφέροντας μάλιστα πως κατά τη χθεσινή συνάντηση με το κυβερνητικό επιτελείο, οι θεσμοί εμφανίσθηκαν ανυποχώρητοι στο συγκεκριμένο θέμα, πιέζοντας την ελληνική πλευρά να συμφωνήσει.

Με βάση διαρροές από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, το επιχείρημα των εκπροσώπων των δανειστών είναι πως το συγκεκριμένο μέτρο θα έχει υψηλό δημοσιονομικό όφελος, εξασφαλίζοντας στα κρατικά ταμεία ένα ποσό της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, υποστηρίζουν πως πρόκειται για ένα σχετικά «σίγουρο» έσοδο, με δεδομένο πως η μη αποπληρωμή των λογαριασμών σημαίνει διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Όμως, η οικονομική κατάσταση πολλών Ελλήνων καταναλωτών δείχνει πως, αντί για αύξηση των κρατικών εσόδων, τυχόν αύξηση των τιμολογίων κάθε άλλο παρά απίθανο είναι να προκαλέσει ένα καινούριο «κύμα» ληξιπρόθεσμων λογαριασμών προς τη ΔΕΗ. Κι αυτό γιατί η μετάταξη του ΦΠΑ στο 23% θα σημαίνει ένα πρόσθετο κόστος περίπου 10% του μέσου ελληνικού νοικοκυριού για την κατανάλωση ρεύματος, το οποίο θα έρθει να προστεθεί σε μία αρκετά μεγάλη σειρά από επιβαρύνσεις (π.χ. φορολογικό) που είναι δεδομένο πως θα περιλαμβάνονται στη συμφωνία με τους δανειστές.

Εξάλλου, ήδη αρκετά νοικοκυριά δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις πληρωμές των λογαριασμών τους. Χαρακτηριστική είναι έρευνα του Συνηγόρου του Πολίτη σε περιοχές της Αττικής που έχει πληγεί περισσότερο από την κρίση, (Κυψέλη, Ανω Πατήσια, Αγιος Παντελεήμονας, Νίκαια, Πέραμα και Ρέντη), στην οποία 1το 7% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι διακόπηκε η ηλεκτροδότηση ή η υδροδότηση της οικίας τους λόγω χρεών.

Μάλιστα, το 45,5% ανέφερε ότι η διακοπή πραγματοποιήθηκε τουλάχιστον δύο φορές. Επίσης, ένας στους τέσσερις συμμετέχοντες έχει αναγκαστεί να προβεί σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ ή την ΕΥΔΑΠ.

Από την άλλη πλευρά, μία αύξηση των ανεξόφλητων οφειλών θα «δυναμιτίσει» και τα οικονομικά της ΔΕΗ, τη στιγμή που ήδη τα χρέη προς τη Δημόσια Επιχείρηση αγγίζουν τα 2,2 δισ. ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι πως, σύμφωνα με τον Προέδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας κ. Μ. Παναγιωτάκη, οι ζημίες 102,5 εκατ. ευρώ κατά την οικονομική χρήση της περασμένης χρονιάς οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση κατά 150% των επισφαλειών, την οποία προκάλεσε η άνοδος κατά 20-25% των ανεξόφλητων οφειλών μέσα στο 2015.

Ακόμη χειρότερα, με δεδομένο πως η ΔΕΗ κατέχει μερίδιο άνω του 90% στη λιανική αγορά, ενδεχόμενο νέο «τσουνάμι» απλήρωτων λογαριασμών θα προκαλέσει αρρυθμία σε όλη την αγορά ηλεκτρισμού, αφού ένα μέρος του ποσού που καταβάλλει κάθε καταναλωτής είναι χρήματα τα οποία μεταξύ άλλων προορίζονται για τον ΑΔΜΗΕ, τον ΔΕΔΔΗΕ, τον λογαριασμό ΑΠΕ ή το Κοινωνικό Τιμολόγιο.