Στο προσκήνιο πάλι ο αγωγός..
Έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες, από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν οι κ.κ. Alexey Miller, Διευθύνων Σύμβουλος της Gazprom, Marc Benayoun, Διευθύνων Σύμβουλος της Edison SpA και Θεόδωρος Κιτσάκος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, υπέγραψαν μνημόνιο συναντίληψης για την ανάπτυξη αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, που θα καταστήσει δυνατή την υλοποίηση της νότιας διαδρομής για τον εφοδιασμό ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Γράφει ο Αριστείδης Ζευγίτης
Αρκετά γράφτηκαν για το κατά πόσο πρόκειται να προχωρήσει το έργο αυτό, ενώ μέχρι τώρα δεν ακούστηκε κάτι για το μέλλον του. Εμφανίσθηκε όμως αυτές τις μέρες δήλωση του Ρώσου υπουργού Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ, στην οποία αναφέρεται στον εν λόγω αγωγό. Συγκεκριμένα ο Ρώσος υπουργός, όπως διαβάζουμε είπε ότι μέσω του βυθού της Μαύρης Θάλασσας ενδέχεται να περάσει ο υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου που θα φέρει Ρωσικό αέριο προκειμένου να συνεχίσει τη διαδρομή του μέσω του αγωγού «Ποσειδών». Βέβαια μέχρι τώρα γνωρίζουμε ότι το όνομα αυτό έχει το τμήμα του Ελληνοιταλικού αγωγού.
Όπως μετέδωσε ο Tass και αναπαράγεται σε δημοσιεύματα, ο υπουργός πρόσθεσε ότι «αναφορικά με την όδευση του αγωγού Ποσειδών, υπεγράφη μνημόνιο πριν αρκετές εβδομάδες. Νομίζω ότι αυτό καθιστά εφικτή μια τέτοια διαδρομή.
Ωστόσο, οι εταιρείες που ενδιαφέρονται για την προμήθεια φυσικού αερίου στη ΝΑ Ευρώπη θα πρέπει να εργαστούν επί συγκεκριμένων όρων στο κομμάτι των προμηθειών».
Ακόμα όπως διαβάζουμε στα ίδια δημοσιεύματα πριν τη λήξη του 2016, οι τρεις εταιρείες θα προχωρήσουν σε εκτίμηση οικονομικής αποδοτικότητας της προμήθειας αερίου μέσω της Μ. Θάλασσας.
Για να δούμε τελικά ποιο θα είναι το μέλλον του αγωγού.