Home Καύσιμα Έλλειψη ενδιαφέροντος για ελληνικά οικόπεδα λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου;

Έλλειψη ενδιαφέροντος για ελληνικά οικόπεδα λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου;

0
0

kupriakh_aoz_petrelaio_axias_60_disΗ πτώση των τιμών του πετρελαίου διεθνώς, πέρα από τα προφανή οφέλη για τα ελληνικά νοικοκυριά και βιομηχανίες, που στη δύσκολη οικονομική συγκυρία παίρνουν “ανάσα” από τα φθηνότερα καύσιμα, έχει και αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και συγκεκριμένα στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον διεθνή διαγωνισμό, που προκηρύχθηκε για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε 20 θαλάσσιες περιοχές, σε ολόκληρη την Ιόνια Ζώνη και νότια της Κρήτης, κατατέθηκαν προσφορές μόνο για τρία οικόπεδα, δύο στο βόρειο Ιόνιο στο όριο με την Αλβανία και ένα στο κεντρικό Ιόνιο, προς τη δυτική Ελλάδα.

“Η εξέλιξη οφείλεται στις δύσκολες συνθήκες στην πετρελαϊκή αγορά, στις χαμηλές τιμές, που έχουν ως αποτέλεσμα το περιορισμένο ενδιαφέρον εκ μέρους των εταιρειών να πάνε σε έρευνες. Είναι παγκόσμιο το φαινόμενο”, εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Κοιτασματολογίας Πετρελαίου του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Ανδρέας Γεωργακόπουλος, διαβεβαιώνοντας ότι “η Ελλάδα έχει έναν σταθερό βηματισμό προς τα εμπρός στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, που μπορεί να μην έχει φανεί ακόμη, αλλά σε 7-8 χρόνια θα έχει διαμορφωθεί μία σαφής εικόνα και για τα αναμενόμενα έσοδα”.

Ο κ. Γεωργακόπουλος εκτιμά ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, ενώ ένα “ράλι” τιμών προς τα πάνω δε θα πρέπει να αναμένεται πριν από τα μέσα του 2017.

“Σαφέστατα οι χαμηλές τιμές έχουν επηρεάσει με πολλούς τρόπους την παγκόσμια οικονομία, όχι μόνο τα πετρελαϊκά κράτη, που θίγονται άμεσα. Είναι πολλαπλές οι επιπτώσεις στα χρηματιστήρια, στην αγορά εργασίας κ.λπ. Στον διαγωνισμό, που προκηρύξαμε εμείς για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα, εκεί που έχουμε τρεις συμμετοχές, θα μπορούσαμε να έχουμε πολύ περισσότερες. Είχε γίνει καλή προεργασία, παρουσιάσαμε πλήρεις φακέλους και ήταν πολλά υποσχόμενη η προκήρυξη, όμως πέσαμε στην περίπτωση”, αναφέρει ο καθηγητής.

“Η Ελλάδα προχωρά στην αξιοποίηση υδρογονανθράκων, μακριά από θεωρίες συνωμοσίας” Σε ό,τι αφορά τις έρευνες υδρογονανθράκων, που προχωρούν στην Ελλάδα ο κ.Γεωργακόπουλος επισημαίνει ότι “πολλά πράγματα και θεωρίες συνωμοσίας διαχέουν διάφοροι στον Τύπο, εντούτοις τα πράγματα δεν είναι τόσο απαισιόδοξα, η Ελλάδα, η συντεταγμένη Πολιτεία, έχει κάνει τα βήματά της, διαχρονικά και σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές και όσοι κάνουν τις διαπραγματεύσεις με τις ξένες εταιρείες προχωρούν με αίσθηση καθήκοντος και με βήματα σταθερά και πολύ προσεκτικά, ώστε να αποκομιστεί το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για την πατρίδα”.

“Πρέπει να υπάρχει μία αισιοδοξία. Μην περιμένουμε τα δισεκατομμύρια, η Ελλάδα δεν είναι μία χώρα που μπορεί να χαρακτηριστεί πετρελαϊκή, όμως έχουν μπει οι σωστές βάσεις στο θέμα των παραχωρήσεων”, προσθέτει.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον καθηγητή, έχουν οριστικοποιηθεί οι παραχωρήσεις σε τρεις περιοχές και συγκεκριμένα στη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, στη θαλάσσια περιοχή του Κατάκολου, καθώς και στη Θαλάσσια περιοχή του δυτικού Πατραϊκού Κόλπου.

Οι συμβάσεις των παραχωρήσεων κυρώθηκαν από τη Βουλή, και οι εταιρείες που τις υπέγραψαν βρίσκονται ήδη στον δεύτερο χρόνο των ερευνών τους, με εποπτεία από τις αρμόδιες επιτροπές του κράτους.

Παράλληλα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, αλλά δεν έχουν υπογραφεί ακόμη οι συμβάσεις, για την παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις χερσαίες περιοχές “Άρτα- Πρέβεζα”, “Αιτωλοακαρνανία” και “Βορειοδυτική Πελοπόννησος”, ενώ “τρέχει” η αξιολόγηση των προσφορών –και είναι θέμα λίγων εβδομάδων η ολοκλήρωση της, για τα τρία οικόπεδα στο Ιόνιο, όπου συμμετέχουν και ξένες εταιρείες.

“Ουσιαστικά μετά τους διαγωνισμούς έχουν παραχωρηθεί έξι περιοχές και προχωρά η διαδικασία για άλλες τρεις. Η συμμετοχή ξένων εταιρειών σε μία περίοδο αρκετά δύσκολη συνιστά θετικότατη εξέλιξη”, εκτιμά ο καθηγητής, ενώ σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Κύπρο λέει ότι “είναι πολύ πιο μπροστά, διότι η πετρελαϊκή κρίση ‘πέτυχε’ την Κυπριακή Δημοκρατία, όταν είχαν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες παραχώρησης, στο μέσο των ερευνών, είχαν ξεκινήσει τη δουλειά οι εταιρείες και οι εκταμιεύσεις είχαν προγραμματιστεί στο εσωτερικό τους”.

Οι “τελευταίες Εξελίξεις στην Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων σε Ελλάδα και Κύπρο” θα παρουσιαστούν σε ημερίδα που διοργανώνει το Σάββατο 16 Απριλίου 2016 και ώρα 9.30, στο ΚΕ.Δ.Ε.Α. του ΑΠΘ, ο Τομέας Ορυκτολογίας-Πετρολογίας-Κοιτασματολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ.

Στο πλαίσιο της Ημερίδας θα γίνει η παρουσίαση του νέου Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, με τίτλο «Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων» που ξεκίνησε το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 με επισπεύδον Τμήμα το Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ και στο οποίο συμμετέχουν η Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών του Ε.Μ.Π., το Τμήμα Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος του Ε.Κ.Π.Α. και το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Παράλληλα, θα γίνει παρουσίαση του Βιβλίου του Σόλωνα Κασίνη, με τίτλο «About Oil and Gas – Περί Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου».

Πηγή: Σμαρώ Αβραμίδου – ΑΠΕ-ΜΠΕ