Home Ενεργειακές επισημάνσεις «Άδειασμα» Π. Σκουρλέτη για την επίθεση στο ΤΑΙΠΕΔ
«Άδειασμα» Π. Σκουρλέτη για την επίθεση στο ΤΑΙΠΕΔ

«Άδειασμα» Π. Σκουρλέτη για την επίθεση στο ΤΑΙΠΕΔ

0
0

skourletisΣημαντική ενδοκυβερνητική διάσταση απόψεων σχετικά με τον ρόλο και τις επιλογές του ΤΑΙΠΕΔ έφερε στο φως η τοποθέτηση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη στα «πυρά» που εξαπέλυσε χθες εναντίον του προέδρου του Ταμείου ο υπουργός ενέργειας Π. Σκουρλέτης.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real FM 97.8 και στους δημοσιογράφους Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελατόλα, ο υπουργός Ενέργειας συμπεριέλαβε τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ στην «τρόικα  εσωτερικού», αναφέροντας πως ο «πολυσχιδής και πολυπράγμονας» πρόεδρός του κ. Πιτσιόρλας κινείται με ένα σχέδιο έξω από αυτό της κυβέρνησης και κινείται αυτόνομα, τη στιγμή που η κυβέρνηση συζητά για το νέο ταμείο αξιοποίησης, το οποίο διαφοροποιείται από την μέχρι τώρα πολιτική ιδιωτικοποιήσεων.

Αν και φρόντισε να καταστήσει σαφές πως η «κόντρα» με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ δεν θα μείνει σε επίπεδο δηλώσεων, αφού θα θέσει το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση κυβερνητικών οργάνων, ωστόσο λίγες ώρες αργότερα η κ. Γεροβασίλη «άδειασε» τον υπουργό, παρέχοντας πολιτική στήριξη στον κ. Πιτσιόρλα.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, η κυβερνητική εκπρόσωπος πως «Το ΤΑΙΠΕΔ ως Ν.Π.Ι.Δ. έχει τις δικές του αυτόνομες διαδικασίες, που προκύπτουν από το καταστατικό λειτουργίας του. Τα στελέχη του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, που διορίζονται από την κυβέρνηση, κινούνται στο πλαίσιο των αποφάσεων των συλλογικών κυβερνητικών οργάνων, τα οποία ασκούν και το σχετικό έλεγχο».

Το «θερμό» επεισόδιο ανάμεσα στον Π. Σκουρλέτη και τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ υποδεικνύει πως, πέρα από τα υπόλοιπα θέματα των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές, κάθε άλλο παρά έχει κλείσει η συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση περισσότερων εταιρειών από όσες έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Μάλιστα, με τον χαρακτηρισμό της διοίκησης του Ταμείου ως «τρόικας  εσωτερικού», ο υπουργός δηλώνει εμμέσως πλην σαφώς ότι οι πιέσεις των δανειστών για νέες αποκρατικοποιήσεις έχουν «σύμμαχο» στη χώρα μας τον κ. Πιτσιόρλα.

Ο Π. Σκουρλέτης δεν είναι ο πρώτος υπουργός που εκτοξεύει πυρά εναντίον του ΤΑΙΠΕΔ, αφού και ο Χρήστος Σπίρτζης σε συνέντευξή του είχε ζητήσει από το Ταμείο «να εφαρμόσει τη νέα συμφωνία των 9 ιδιωτικοποιήσεων και όχι την πώληση της χώρας», όπως είχε πει χαρακτηριστικά.

Ένας λόγος που πήρε τη σκυτάλη ο υπουργός Ενέργειας είναι πως, αν υπάρξουν περαιτέρω αποκρατικοποιήσεις, στο «στόχαστρο» θα βρεθούν και ενεργειακές εταιρείες, όπως τα χαρτοφυλάκια της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ και των ΕΛΠΕ που βρίσκονται ακόμη υπό δημόσιο έλεγχο.

Σύμφωνα με άρθρο του The Press Project, η συμφωνία του Ιουλίου ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές συνοδεύεται από ένα παράρτημα με την κρατική περιουσία προς ιδιωτικοποίηση, το οποίο δεν εμφανίστηκε ποτέ στη Βουλή. Το παράρτημα αυτό, προσθέτει το άρθρο, ήρθε στο φως με τη συνεδρίαση του ελληνικού κοινοβουλίου για τη συμμετοχή της χώρας στο ελληνικό πρόγραμμα και περιέχει την πλήρη λίστα των αποκρατικοποιήσεων στις οποίες έχει δεσμευτεί η χώρα.

Έτσι, εκτός από τις 9 ιδιωτικοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί και επίσημα, μέσω του νέου υπερ-Ταμείου που θα δημιουργηθεί, η χώρα μας δεσμεύεται να πουλήσει όλη την περιουσία της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου και μια «αρχική λίστα» από ΔΕΚΟ, όπου πιθανότατα θα βρεθεί η ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ και η ΔΕΠΑ.

Με αλλεπάλληλες δηλώσεις του, πάντως, ο Π. Σκουρλέτης έχει διαψεύσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο πώλησης οποιασδήποτε άλλης ενεργειακής εταιρείας, σημειώνοντας πως η αρμοδιότητα του υπερ-Ταμείου θα είναι η αξιοποίηση των περιουσιακών του στοιχείων και όχι η πώλησή τους.