1. Home
  2. Νέα
  3. Ημέρα της Γης: 5 λόγοι αισιοδοξίας
Ημέρα της Γης: 5 λόγοι αισιοδοξίας

Ημέρα της Γης: 5 λόγοι αισιοδοξίας

0

earth-day-nailΣίγουρα τα περισσότερα άρθρα που αφορούν το περιβάλλον είναι τουλάχιστον ανησυχητικές, καθώς κατά κανόνα περιγράφουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στη μέση θερμοκρασία του πλανήτη, τον κίνδυνο ερημοποίησης τεράστιων περιοχών, ή τη συρρίκνωση της πανίδας και της πανίδας.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το CNN με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Γης την Παρασκευή 22 Απριλίου, υπάρχει και μία σαφώς πιο «φωτεινή» πλευρά, με ειδήσεις που αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας. Πρώτα και καλύτερα, η εκδήλωση που πραγματοποίηθηκε την Παρασκευή στα Ηνωμένα Έθνη, όπου εκπρόσωποι 155 χωρών (ανάμεσά τους και η Ελλάδα) υπέγραψαν τη Συμφωνία των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή.

Μάλιστα, σύμφωνα με το αμερικανικό σάιτ, εκτός από τη συγκεκριμένη συμφωνία, υπάρχουν τέσσερις ακόμη λόγοι που δείχνουν πως δεν έχει χαθεί η μάχη για την προστασία του περιβάλλοντος και της βιωσιμότητας του πλανήτη.

  1. Η ηλιακή ενέργεια γίνεται όλο και πιο φθηνή.

Για να αντιμετωπισθεί η κλιματική αλλαγή, θα πρέπει η ανθρωπότητα να αρχίσει να καλύπτει ολοένα μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών της αναγκών από ΑΠΕ, όπως την ηλιακή ενέργεια. Έτσι, με βάση το CNN, ζούμε την αυγή της «ηλιακής εποχής» και τη συνεχή μείωση του κόστους παραγωγής ρεύματος από τον ήλιο.

Ως επιχείρημα χρησιμοποιεί στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, τα οποία δείχνουν πως η τιμή εγκατεστημένης ισχύος ήταν στις ΗΠΑ 6,3 δολάρια ανά watt, για να περιορισθεί στα 3,1 δολάρια το 2014. Μία τάση που θα συνεχισθεί, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, καθιστώντας βάσιμο το σενάριο το 2050 ο ήλιος να είναι η μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας.

  1. Διπλάσιες οι επενδύσεις πέρυσι στις ΑΠΕ απ’ ό,τι για ορυκτά καύσιμα 

«Ψήφο εμπιστοσύνης» στις ΑΠΕ δεν δίνουν μόνο οι οικολόγοι, αλλά και κάθε είδους επενδυτές. Έτσι, με βάση το περιβαλλοντικό πρόγραμμα του ΟΗΕ, πέρυσι οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ήταν διπλάσιες από τη χρηματοδότηση πρότζεκτ που αφορούσαν τον λιγνίτη ή το φυσικό αέριο.

Σίγουρα χρειάζονται περισσότερες επενδύσεις, σημειώνει το σάιτ. Ωστόσο, όλα τα στοιχεία δείχνουν πως οι τεχνολογίες «καθαρής» ενέργειας δεν αντιμετωπίζονται από καχυποψία.

  1. Τα ηλεκτρικά οχήματα κερδίζουν έδαφος

Με δεδομένο πως ο τομέας των μεταφορών ευθύνεται για το 15% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σημαντικό είναι επίσης ότι κερδίζουν δημοφιλία τα ηλεκτρικά οχήματα.

Το CNN πιστώνει αυτή τη στροφή στον μεγιστάνα Elon Musk, ιδιοκτήτη της Tesla Motors, που αυτή τη χρονιά κυκλοφόρησε ένα ηλεκτρικό Ι.Χ. με τιμή κάτω από το ψυχολογικό (και ουσιαστικό) «φράγμα» των 35.000 δολαρίων. Καθώς πολλές ακόμη εταιρείες θα ακολουθήσουν το παράδειγμά του, το Bloomberg εκτιμά πως το 2040 τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα έχουν μερίδιο 35% στις παγκόσμιες πωλήσεις οχημάτων.

  1. Η Κίνα περιορίζει δραστικά τους ρύπους

Εκτός από χώρα με τις μεγαλύτερες παγκοσμίως εκπομπές, η επιμονή της Κίνας να εξαιρεθεί από οποιαδήποτε συμφωνία αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής αποτελούσε άλλοθι για αρκετές ακόμη αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες θεωρούσαν πως κάτι τέτοια θα είχε συνέπεια στην ανταγωνιστικότητα των οικονομιών.

Με μία όμως αλλαγή στάσης 180 μοιρών, η Κίνα όχι μόνο έχει δεσμευτεί πως θα επικυρώσει τη Συμφωνία των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή, αλλά και σχεδιάζει και ένα εθνικό σύστημα εμπορίας ρύπων.

Επίσης, έχει δεσμευθεί πως μέχρι το 2020 θα μειώσει τις εκπομπές της κατά 18% συγκριτικά με τα επίπεδα του 2015, κάτι που σημαίνει πως το 2020 θα εκπέμπει 48% λιγότερους ρύπους συγκριτικά με το 2005.

  1. 195 χώρες στη μάχη για την κλιματική αλλαγή

Η Διάσκεψη των Παρισίων για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου εξασφάλισε τη μεγαλύτερη από ποτέ διεθνή συναίνεση, αφού 195 χώρες έχουν δεσμευθεί πως να επικυρώσουν τη συμφωνία που προέκυψε.

Η συμφωνία θέτει την παγκόσμια οικονομία σε μια τροχιά απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, καθώς αποφασίστηκε ρητά να περιοριστούν οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου σε επίπεδα τέτοια ώστε να παραμείνει η μέση αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από 2ο C, με απώτερο σκοπό τον περιορισμό στον 1,5ο C.

Υπάρχει επίσης η δέσμευση οι κυβερνήσεις να συναντώνται ανά πενταετία προκειμένου να θέτουν πιο φιλόδοξους στόχους, εφόσον απαιτείται από τις εκάστοτε επιστημονικές παρατηρήσεις, ενώ δέχθηκαν επίσης κανόνες  διαφάνειας και εποπτείας.