Home Νέα 30 χρόνια από την τραγωδία του Τσέρνομπιλ
30 χρόνια από την τραγωδία του Τσέρνομπιλ

30 χρόνια από την τραγωδία του Τσέρνομπιλ

0
0

Chernobyl-4Δύο επιμνημόσυνες δεήσεις για τα θύματα του Τσέρνομπιλ έχουν προγραμματισθεί σήμερα στην Ουκρανία, τιμώντας την 30ή επέτειο από το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα όλων των εποχών. Η πρώτη τελετή θα πραγματοποιηθεί στο Κίεβο, ενώ η δεύτερη στην πόλη του Σλάβουτικ, όπου μετεγκαταστάθηκαν  χιλιάδες εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό.

Το ατύχημα προκλήθηκε στις 26 Απριλίου 1986, από τραγικά σφάλματα των τεχνικών που είχαν βάρδια και πραγματοποιούσαν έλεγχο στον 4ο αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού της τότε Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Ουκρανίας. Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί ισχυρή έκρηξη και να καταστραφεί το προστατευτικό κέλυφος, με συνέπεια  η «καρδιά» του αντιδραστήρα να εκτεθεί στο εξωτερικό περιβάλλον.

Το τοξικό νέφος που δημιουργήθηκε μόλυνε με ραδιενέργεια σχεδόν ολόκληρη την Ευρώπη, φθάνοντας μέχρι και την Ελλάδα. Ειδικά στην περιοχή του ατυχήματος, τα επίπεδα ραδιενέργειας ήταν θανατηφόρα, με συνέπεια να ορισθεί μία ζώνη ακτίνας 30 χιλιομέτρων εντός της οποίας απαγορεύθηκε τόσο η διαμονή όσο και οποιαδήποτε αγροτική ή κτηνοτροφική δραστηριότητα.

Ο απολογισμός των άμεσων θυμάτων από το ατύχημα μιλά για 49 νεκρούς από οξεία μόλυνση από ραδιενέργεια, κυρίως εργαζόμενους στον σταθμό και πυροσβέστες που ανέλαβαν να σβήσουν τη φωτιά.

Μία σχετικά άγνωστη πτυχή του ατυχήματος είναι η αποστολή αυτοκτονίας τριών στρατιωτών που, έξι ημέρες μετά το ατύχημα, δέχθηκαν εθελοντικά να μπουν στον πυρηνικό σταθμό και κατάφεραν να ανοίξουν τις βάνες ώστε να διαφύγει το νερό που είχε πλημμυρίσει αρκετούς εσωτερικούς χώρους. Σε διαφορετική περίπτωση, σύμφωνα με σοβιετικούς φυσικούς που συντόνιζαν τις προσπάθειες αντιμετώπισης του ατυχήματος, θα προκαλούνταν έκρηξη στους τρεις υπόλοιπους αντιδραστήρες, η οποία θα ισοπέδωνε μία έκταση 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων και θα μετέτρεπε σχεδόν όλη τη Βόρεια Ουκρανία σε ακατοίκητη ζώνη για πάνω από έναν αιώνα.

Σύμφωνα με τον Grigori Medvedev, συγγραφέα του βιβλίου The Truth About Chernobyl, οι σοβιετικές αρχές ενημέρωσαν μία ομάδα στρατιωτών για το θα συνέβαινε αν δεν άνοιγαν οι βάνες, ζητώντας τρεις εθελοντές για να πάρουν μέρος στην αποστολή. Οι τρεις στρατιώτες που προσφέρθηκαν γνώριζαν επίσης ότι το πιο πιθανό ήταν να μην επιβιώσουν. Και πράγματι, όταν βγήκαν από τον σταθμό είχαν δεχθεί τόσο υψηλές δόσεις ραδιενέργειας, που πέθαναν λίγες εβδομάδες αργότερα.

Στις επόμενες τρεις δεκαετίες, αρκετές χιλιάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει από μορφές καρκίνου που σχετίζονται με την έκθεση σε ραδιενέργεια και φαίνεται να μην σχετίζονται με το ιστορικό τους. Σύμφωνα με τα Ηνωμένη Έθνη, περίπου 4.000 ακόμη πρόωροι θάνατοι οφείλονται στο ατύχημα, ένα νούμερο ωστόσο που περιβαλλοντικές οργανώσεις θεωρούν μικρότερο από τις πραγματικές επιπτώσεις της έκλυσης ραδιενέργειας.

Η φετινή 30ή επέτειος συμπίπτει με το τελικό στάδιο κατασκευής του ατσάλινου κελύφους που θα πάρει τη θέση της τσιμεντένιας σαρκοφάγου η οποία σκεπάζει τώρα τον αντιδραστήρα και κινδυνεύει από κατάρρευση. Το κόστος του κελύφους, το οποίο σύμφωνα με τον Guardian αγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ, καλύπτεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης και 40 ακόμη κράτη, τα οποία συμμετέχουν στη χρηματοδότησή του ως χορηγοί.