1. Home
  2. Καύσιμα
  3. Αισιοδοξία Σκουρλέτη για νέα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα
Αισιοδοξία Σκουρλέτη για νέα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα

Αισιοδοξία Σκουρλέτη για νέα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα

0

Την αισιοδοξία για την ύπαρξη ανεκμετάλλευτων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, εξέφρασε χθες ο Π. Σκουρλέτης, απευθύνοντας χαιρετισμό στην 45η συνάντηση πετρελαϊκών εταιρειών, στο επίσημο δείπνο της εκδήλωσης την οποία συνδιοργάνωσαν τα ΕΛΠΕ με την HIS. Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, η αισιοδ9ξία πηγάζει από τις εκτιμήσεις στελεχών του Υπουργείου και της ΕΔΕΥ, διακεκριμένων ακαδημαϊκοών καθώς και στελεχών της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια, με την επί σαράντα χρόνια εμπειρία τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

“Γνωρίζουμε ότι η έρευνα πετρελαίου στην Ελλάδα δεν είναι κάτι απλό και εύκολο. Ναι μεν έχει αποδειχθεί η ύπαρξη πετρελαϊκού συστήματος, αλλά η σχετικά πολύπλοκη γεωλογία, τα αρκετά μεγάλα βάθη θάλασσας σε ορισμένες περιπτώσεις ή  το δύσκολο τοπογραφικό ανάγλυφο στη στεριά, είναι παράγοντες που αποτελούν εγγενείς τεχνικούς κινδύνους. Οι χαμηλές τιμές του αργού που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες ξέρω ότι σας κάνει σκεπτικούς για άμεσες επενδύσεις στην έρευνα.

Η δράση μας όμως, πρέπει να καθορίζεται και από δεύτερες σκέψεις, αξιολογώντας όλες τις παραμέτρους. Είμαστε σε θέση να σας παρέχουμε ερευνητικά δεδομένα και γνώσεις που έχουν ήδη συλλεχθεί στο παρελθόν (που και αρκετά είναι και ενδιαφέροντα), αλλά και να διαμορφώσουμε  κατάλληλα επενδυτικά εργαλεία που θα κινήσουν το ενδιαφέρον εταιρειών όπως είσαστε εσείς, πετρελαϊκών εταιρειών δηλαδή που διαθέτουν τεχνολογία, υποδομές και οικονομική επιφάνεια να αναλάβουν την έρευνα στη χώρα μας”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Π. σκουρλάτη, μετά από τον διεθνή διαγωνισμό στη θαλάσσια περιοχή της Δ. Ελλάδας, σήμερα αξιολογούνται τρεις προσφορές από  πετρελαϊκές εταιρείες που εγγυώνται με την οικονομική τους επιφάνεια, την εμπειρία τους και την οργανωτική τους υποδομή ότι είναι σε θέση να εκτελέσουν επιτυχώς έρευνες και παραγωγή υδρογονανθράκων.

Εντός των επομένων εβδομάδων εκτιμάται ότι η αξιολόγηση των εμπορικών και τεχνικών προσφορών θα ολοκληρωθεί και το Υπουργείο θα έχει την πρόταση της Επιτροπής Αξιολόγησης για να προχωρήσει αμέσως στην κατακύρωση. Παράλληλα συνεχίζονται οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του διεθνούς διαγωνισμού για τρεις χερσαίες περιοχές στη Δ. Ελλάδα.

Παράλληλα, στον χαιρετισμό του ο υπουργός σημείωσε πως, για να προσελκύσει η Ελληνική Πολιτεία επενδύσεις έχει διαμορφώσει ένα ελκυστικό, σύγχρονο, ευέλικτο, διαφανές νομοθετικό, διοικητικό, οικονομικό και φορολογικό επενδυτικό πλαίσιο που ενσωματώνει τις σχετικές οδηγίες της ΕΕ  και παράλληλα έχει βασικό στόχο να προστατεύει πλήρως το περιβάλλον.

Όπως συμπλήρωσε, ήδη το νομοθετικό πλαίσιο είναι σε εφαρμογή και δοκιμάζεται επιτυχώς στις ερευνητικές εργασίες που διεξάγονται σε τρεις περιοχές στη Δ. Ελλάδα και σε παραγωγικές και ερευνητικές εργασίες στην περιοχή του Πρίνου στη Β. Ελλάδα. Οι πετρελαϊκές εταιρείες υποβάλλουν τα προγράμματά τους, αιτούνται σχετικών αδειών που εγκρίνονται εντός των χρονικών ορίων που προβλέπει ο νόμος και όλες οι εργασίες έχουν υλοποιηθεί χωρίς καμία περιβαλλοντική επιβάρυνση και με πλήρη συνεργασία κράτους, τοπικής αυτοδιοίκησης, τοπικών κοινωνιών και επενδυτών μέσα από καθαρές διαδικασίες.

“Υπάρχουν ήδη απτά αποτελέσματα των κινήσεων μας. Σύμφωνα με την γνωστή σε εσάς δημοσιευμένη επιχειρηματική κατάταξη της διοργανώτριας εταιρείας IHS, με βάση αντικειμενικά επιχειρηματικά, οικονομικά και πολιτικά κριτήρια, η Ελλάδα σήμερα έχει βελτιωθεί σημαντικά και βρίσκεται στην 64η θέση της κατάταξης ανάμεσα σε 129 χώρες, όταν το 2013 ήταν 87η και το 2014 ήταν μόλις 91η “, πρόσθεσε ο υπουργός.