1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. Ενέργεια και μεταφορές στην ατζέντα της επίσκεψης Πούτιν στην Ελλάδα
Ενέργεια και μεταφορές στην ατζέντα της επίσκεψης Πούτιν στην Ελλάδα

Ενέργεια και μεταφορές στην ατζέντα της επίσκεψης Πούτιν στην Ελλάδα

0

Ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Κρεμλίνου επιβεβαίωσε χθες την επίσκεψη του Ρώσου πρόεδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ελλάδα, όπως επίσης και ότι θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Η ανακοίνωση αναφέρεται στον πολιτιστικό χαρακτήρα που θα έχει η επίσκεψη, καθώς κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο Ρώσος πρόεδρος θα επισκεφθεί τη χερσόνησο του Άθω, «στο πλαίσιο των εορτασμών το 2016 της χιλιετηρίδας της (μοναστικής) ρωσικής παρουσίας στο Άγιο Όρος», όπως σημειώνεται σχετικά.

Ωστόσο, από την ατζέντα δεν θα λείψουν και οι συνομιλίες για «θέματα διμερούς οικονομικής συνεργασίας και επενδύσεων, περιλαμβανομένης της υλοποίησης κοινών προγραμμάτων στον τομέα της ενέργειας και των μεταφορών».

Όσον αφορά την ενέργεια, σύμφωνα με πληροφορίες ένα από τα κυρίαρχα θέματα θα είναι η προοπτική δημιουργίας του ελληνοϊταλικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, η οποία αναθερμάνθηκε με την υπογραφή του μνημονίου που υπέγραψαν πριν από περίπου δύο μήνες η ΔΕΠΑ, η Edison και η Gazprom.

Το Κρεμλίνο βλέπει τον συγκεκριμένο αγωγό ως έναν εναλλακτικό δρόμο μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Με δεδομένο πως οι σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία είναι εξαιρετικά τεταμένες, το φυσικό αέριο θα μπορούσε να φθάνει στην Ελλάδα μέσω της Βουλγαρίας και στη συνέχεια στην Ιταλία.

Στο «κάδρο» υπάρχει επίσης το ενδιαφέρον της Gazprom για συμμετοχή σε κοινοπρακτικό σχήμα με τη ΔΕΗ για τη σύσταση μιας νέας εγχώριας καθετοποιημένης εταιρείας παροχής ρεύματος. Γι’ αυτό τον σκοπό, η ρωσική εταιρεία θα μπορούσε να συνεισφέρει το λιγνιτωρυχείο της Βεύης, το οποίο διεκδικεί εδώ και καιρό ως αντισταθμιστικό όφελος στη θέση των δύο υδροηλεκτρικών μονάδων στη Συκιά και το Πευκόφυτο, που δεν πρόκειται να κατασκευασθούν μετά το «μπλόκο» του Συμβούλιου της Επικρατείας.

Εκτός από το ότι το συγκεκριμένο ορυχείο θα μπορούσε να τροφοδοτεί το εργοστάσιο Μελίτη 1 της ΔΕΗ στη Φλώρινα, συνδέεται άμεσα με το ενδεχόμενο κατασκευής και δεύτερου εργοστασίου (Μελίτη 2), ισχύος 540 MW, για το οποία η ΔΕΗ έχει ήδη εξασφαλίσει άδειας ηλεκτροπαραγωγής. Παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο έργο έχει «παγώσει», το εργοστάσιο βρίσκεται στον ενεργειακό σχεδιασμό του υπουργείου.

Είναι χαρακτηριστικό πως, στα τέλη Απριλίου από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Ενέργειας Π. Σκουρλέτης είχε αναφερθεί στην αναγκαιότητα δημιουργίας της δεύτερης μονάδας στη Φλώρινα, προσθέτοντας ωστόσο πως η κατασκευή του νέου ατμοηλεκτρικού σταθμού θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο αντικατάστασης παλιών ενεργοβόρων και απαξιωμένων μονάδων.

Στις συνομιλίες αναμένεται να τεθεί επίσης το ενδεχόμενο συνεργασίας της Rosneft με τα Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ όσον αφορά τις μεταφορές το ρωσικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στους ελληνικούς σιδηρόδρομους.