1. Home
  2. Νέα
  3. Αύξηση εξαγωγών αναμένει η Gazprom το 2016
Αύξηση εξαγωγών αναμένει η Gazprom το 2016

Αύξηση εξαγωγών αναμένει η Gazprom το 2016

0

gas_gazprom_aerio_1-thumb-largeΣύμφωνα με τις δηλώσεις του Alexander Medvedev, Deputy Chairman of the Management Committee της Gazprom, η εξαγωγή φυσικού αερίου μπορεί να φτάσει τα 165bcm, ή και περισσότερο, ακόμα και στην περίπτωση ενός ήπιου χειμώνα.

Κατά την συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η Gazprom στις 31 Μαΐου 2016, ο κ. Medvedev σημείωσε τα ακόλουθα: Η Gazprom αναμένει αύξηση εξαγωγών για το 2016: η εξαγωγή του φυσικού αερίου μπορεί να φτάσει τα 165bcm, ή και περισσότερο, ακόμα και στην περίπτωση ενός ήπιου χειμώνα. Η μείωση της εγχώριας παραγωγής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Ολλανδικού πεδίου Groningen και της Βόρειας Θάλασσας, συμβάλλει στα άριστα αποτελέσματα. O Α Μεντβέντεφ πρόσθεσε ότι οι στόχοι αυτοί είναι ρεαλιστικοί και βασίζονται στα συμπαγή αποτελέσματα των πρώτων 5 μηνών.

Ο Nord Stream 2 παραμένει σε καλό δρόμο και είναι συμβατός με το Ευρωπαϊκό δίκαιο: ​​Το έργο βρίσκεται σε καλό δρόμο, συμπεριλαμβανομένης της υπογραφής των συμβολαίων για την τοποθέτηση του αγωγού. “Υπάρχει υγιής ανταγωνισμός στον διαγωνισμό για την τοποθέτηση των σωλήνων. Σε σύγκριση με το Nord Stream 1, έχουμε περισσότερες εταιρείες που επιθυμούν να συμμετάσχουν. Αυτό μας κάνει να ελπίζουμε ότι θα επιτευχθούν ευνοϊκοί όροι τιμολόγησης και ότι οι προθεσμίες θα τηρηθούν». Ο Μεντβέντεφ πρόσθεσε ότι« με το Nord Stream 2 ενεργούμε με τρόπο που δεν παραβιάζεται κανένας νόμος της ΕΕ.» Η Ευρώπη θα χρειαστεί επιπλέον 80-100 bcm μέχρι το 2025 και 150 bcm μέχρι το 2030. Το ΥΦΑ δεν επαρκεί για την πλήρωση αυτού του τεράστιου κενού στην ζήτηση.

Έρχονται περισσότερες δημοπρασίες αερίου: Η Gazprom σχεδιάζει να πραγματοποιήσει ακόμα μία δημοπρασία φυσικού αερίου τον Ιούνιο του 2016. Ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι «αυτό είναι ένα νέο εργαλείο που έχει ήδη αποδειχθεί αποτελεσματικό. Ο βασικός στόχος για εμάς είναι να εξασφαλίσουμε επιπλέον έσοδα και να πουλήσουμε επιπλέον ποσότητες.» Πρόσθεσε επίσης ότι κατά τις διμερείς διαπραγματεύσεις μερικοί αγοραστές από την Βαλτική εξέφρασαν την επιθυμία να επιστρέψουν στις μεσοπρόθεσμες συμβάσεις εφοδιασμού.

Οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα φθάσουν στα χαμηλότερα επίπεδα το 2ο τρίμηνο: Τα συμβόλαια της Gazprom περιλαμβάνουν μια καθυστέρηση 6-9 μηνών στην τιμαριθμική αναπροσαρμογή του πετρελαίου. Σύμφωνα με αυτή την παράμετρο, οι τιμές το 2ο τρίμηνο του 2016 θα είναι χαμηλότερες, αλλά θα αρχίσουν να αυξάνονται κατά το 3ο και 4ο τρίμηνο. Ο Μεντβέντεφ πρόσθεσε ότι η Gazprom δεν ενδιαφέρεται ούτε για μια αμυντική θέση ούτε για να ξεκινήσει κάποιο είδος τιμολογιακού πολέμου. «Χρησιμοποιούμε μια συμβατική προσέγγιση και δεν χειραγωγούμε τις τιμές», δήλωσε.

Η απειλή της Ουκρανίας για αυξήσεις στα τέλη διέλευσης εγείρει ανησυχίες: Δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ότι η Ουκρανία, ανεξάρτητα από την υφιστάμενη σύμβαση που ισχύει μέχρι το 2019, διακηρύττει μονομερείς αυξήσεις στα τέλη διέλευσης του φυσικού αερίου. Η Gazprom προσκάλεσε σε διαπραγμάτευση τους Ουκρανούς εταίρους ήδη από τον Φεβρουάριο του 2016, και παραμένει ανοιχτή σε συζητήσεις. Οι πολιτικοί ηγέτες της Ρωσίας τόνισαν ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε το θέμα της μετά το 2019 διέλευσης του φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας.

Το μέλλον του Αμερικάνικου ΥΦΑ θα καθοριστεί από την ίδια την αγορά : Το ανταγωνιστικό περιβάλλον θα καθορίσει τον προορισμό των εξαγωγών του ΥΦΑ των ΗΠΑ. Οι τιμές του Henry Hub πρέπει να συμπεριλάβουν το κόστος για την υγροποίηση, μεταφορά και έγχυση. Οι μονάδες ΥΦΑ θα πρέπει να εξασφαλίσουν συγκεκριμένη απόδοση των επενδύσεων, και το περιθώριο κερδοφορίας εξαρτάται από άλλους παράγοντες πλην της τιμής. Ο Α. Μεντβέντεφ πρόσθεσε: «Το φυσικό μας αέριο είναι ανταγωνιστικό και θα παραμείνει ανταγωνιστικό. Δεν χρειαζόμαστε εκτόξευση των τιμών για να λειτουργούμε απρόσκοπτα. Εμείς παράγουμε, μεταφέρουμε και παραδίδουμε το φυσικό αέριο, αμειβόμαστε για αυτό και κατόπιν επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας. Η δουλειά μας βασίζεται σε αυτό.»