1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Π. Σκουρλέτης: Απειροελάχιστo το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει η λύση για τον ΑΔΜΗΕ
Π. Σκουρλέτης: Απειροελάχιστo το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει η λύση για τον ΑΔΜΗΕ

Π. Σκουρλέτης: Απειροελάχιστo το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει η λύση για τον ΑΔΜΗΕ

0

skourleti_r_10Σημαντικό ενδιαφέρον από ευρωπαϊκές εταιρείες για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ, διαπιστώνεται στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των μετόχων των Ελληνικών Πετρελαίων.

Ο υπουργός χαρακτήρισε απειροελάχιστη την πιθανότητα να μην προχωρήσει η λύση για τον ΑΔΜΗΕ, που συμφωνήθηκε με τους εταίρους, η οποία προβλέπει τη μεταβίβαση του 51% των μετοχών, από τη ΔΕΗ, στο Δημόσιο και τη διάθεση του υπόλοιπου 49% σε στρατηγικό επενδυτή και μικρομετόχους. Εκτίμησε δε ότι έως το τέλος του έτους θα έχει κλείσει με τον καλύτερο τρόπο για όλους και η πώληση του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ χαρακτηρίζοντας ως σημαντικές επενδύσεις τις συμμετοχές στους διαχειριστές, όχι μόνο από οικονομικής αλλά και από γεωπολιτικής άποψης.

Ο κ. Σκουρλέτης επανέλαβε, εξάλλου, ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας επισημαίνοντας πως υπάρχει ένας κατάλογος του ΤΑΙΠΕΔ ο οποίος ανανεώνεται αλλά το τι θα ιδιωτικοποιηθεί προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων ύψους 6,2 δισ. ευρώ είναι θέμα πολιτικής βούλησης.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ Στάθης Τσοτσορός επεσήμανε ότι ο όμιλος αντιμετώπισε με επιτυχία τις προκλήσεις του 2015 και σήμερα, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης υπάρχουν βάσιμες ελπίδες για σταθεροποίηση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Όπως είπε, την περασμένη χρονιά ο όμιλος πέτυχε ιστορικό υψηλό εξαγωγών και αποτελεσμάτων EBITDA ενώ η εσωτερική αγορά υποχωρεί λόγω της κρίσης. Αναφερόμενος στις διεθνείς εξελίξεις στάθηκε ιδιαίτερα στο περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης, στην πολιτική αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής που έχει επιπτώσεις στον ενεργειακό κλάδο αλλά και στο γεγονός ότι τα μισά διυλιστήρια της Βορειοδυτικής Ευρώπης είναι υποψήφια για αναδιάρθρωση ή κλείσιμο.

Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Γρηγόρης Στεργιούλης, σημείωσε ότι η αύξηση των αποτελεσμάτων εκτός από διεθνείς παράγοντες όπως τα περιθώρια διύλισης και η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου οφείλεται και στην βελτίωση της αξιοποίησης των διυλιστηρίων και των προμηθειών αργού, αλλά και στην επιτυχή αντιμετώπιση των επιπτώσεων των capital controls. Μίλησε για ενθαρρυντικά σημάδια αναφορικά με την κατανάλωση και εξέφρασε την αισιοδοξία του για το 2016 λέγοντας ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης τα αποτελέσματα θα είναι πολύ πιο ενθαρρυντικά. Ανήγγειλε ότι εξετάζεται επέκταση σε νέες αγορές, όπου τα ΕΛΠΕ δεν έχουν παρουσία σήμερα και όχι μόνο στον τομέα των καυσίμων αλλά και στον ηλεκτρισμό, το φυσικό αέριο κ.α. ενώ αναφερόμενος στις έρευνες για υδρογονάνθρακες είπε ότι μεγάλοι “παίκτες” ζητούν συνεργασία με την εταιρεία για τις δραστηριότητες στη Δυτική Ελλάδα όπου οι πρώτες ενδείξεις, όπως είπε, είναι ενθαρρυντικές.

Στάθηκε επίσης ιδιαίτερα στη συμφωνία με το Ιράν λέγοντας ότι τα ΕΛΠΕ ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή εταιρεία που συνήψε συμφωνία με τη χώρα αυτή για την προμήθεια αργού αλλά και για την αποπληρωμή του χρέους και πρόσθεσε ότι η συμφωνία με τη ρωσική ROSNEFT που υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο της επίσκεψης του προέδρου της Ρωσίας Β. Πούτιν στην Αθήνα, μπορεί επίσης να αποδώσει σημαντικά οφέλη όχι μόνο στον τομέα της προμήθειας αργού αλλά και στη διαχείριση των προϊόντων στην περιοχή της Μεσογείου.

Τέλος, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της ασφάλειας υπενθυμίζοντας το σοκ που υπέστη ο όμιλος πέρυσι λόγω του δυστυχήματος που συνέβη στο διυλιστήριο του Ασπρόπυργου κατά τη διάρκεια των εργασιών συντήρησης.

ΠΗΓΗ: Η Αυγή