Home Ενεργειακές επισημάνσεις ΔΕΗ: Σε ποια περίπτωση δικαιούστε έκπτωση 15%
ΔΕΗ: Σε ποια περίπτωση δικαιούστε έκπτωση 15%

ΔΕΗ: Σε ποια περίπτωση δικαιούστε έκπτωση 15%

0
0

deiΤο «πράσινο φως» έδωσε σήμερα το Δ.Σ. της ΔΕΗ στην παροχή έκπτωσης 15% στους συνεπείς πελάτες των οικιακών και επαγγελματικών τιμολογίων. Μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ., ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης κ. Εμμανουήλ Παναγιωτάκης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, όπου μεταξύ άλλων έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τις κατηγορίες των καταναλωτών που αφορά το μέτρο, και με ποιες προϋποθέσεις.

Σημαντικό είναι να αναφέρουμε πως η ελάφρυνση δεν καλύπτει το σύνολο του λογαριασμού αλλά μόνο το ανταγωνιστικό σκέλος του, δηλαδή το ποσό που αντιστοιχεί στην καθαρή αξία του ρεύματος που καταναλώθηκε. Όπως είναι γνωστό, στους λογαριασμούς υπάρχουν και άλλες χρεώσεις (όπως τέλη για τον Δήμο ή την ΕΡΤ), που θα παραμείνουν ως έχουν.

Με δεδομένο πως το ανταγωνιστικό σκέλος αντιστοιχεί στο 50% του λογαριασμού, στην πράξη η μείωση αφορά περίπου τα μισά από τα χρήματα που πληρώνει ο καταναλωτής κάθε δίμηνο.

Παρακάτω, κωδικοποιούμε τις διευκρινίσεις που δόθηκαν για τον τρόπο εφαρμογής της ελάφρυνσης.

Ποιους πελάτες αφορά;

Όλα τα νοικοκυριά, αλλά και τους επαγγελματίες χαμηλής και μέσης τάσης.

Ποια είναι η προϋπόθεση για να είμαι δικαιούχος;

Να είστε συνεπής πελάτης, δηλαδή είτε να μην έχετε ληξιπρόθεσμες οφειλές είτε να έχετε προχωρήσει σε ρύθμισή τους και να πληρώνετε εμπρόθεσμα τη δόση. Αν χρωστάτε στη ΔΕΗ, μπορείτε να υπαχθείτε στο πρόγραμμα διακανονισμού που «τρέχει» μέχρι τις 31 Ιουλίου και το οποίο προβλέπει αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 36 δόσεις και χωρίς προκαταβολή. Από τη στιγμή που θα ρυθμίσετε τις οφειλές σας, θα ενεργοποιηθεί η έκπτωση.

Τι θα γίνει με όσους δεν έχουν προχωρήσει σε διακανονισμό μέχρι τις 31 Ιουλίου;

Θα μπορούν και αυτοί να γίνουν δικαιούχοι αν ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα ρύθμισης, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ αμέσως μετά.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, το ισχύον πρόγραμμα δεν θα πάρει παράταση. Επίσης, η επόμενη ρύθμιση θα έχει λιγότερο ευνοϊκούς όρους, καθώς θα προβλέπει προκαταβολή, ενώ οι δόσεις θα ξεκινούν από μικρότερο αριθμό.

Από πότε θα εφαρμοσθεί το μέτρο;

Από την 1η Ιουλίου, δηλαδή θα περιλαμβάνεται σε όλους τους λογαριασμούς που θα εκδοθούν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία κι έπειτα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως, στην περίπτωση που ο λογαριασμός σας εκδοθεί μέσα στον Ιούλιο, τότε η τρέχουσα κατανάλωσή σας ήδη χρεώνεται 15% φθηνότερα.

Πότε χάνεται η έκπτωση;

Στον πρώτο λογαριασμό που θα πληρώσετε εκπρόθεσμα, είτε πρόκειται για έναντι είτε για εκκαθαριστικό. Τυπικά, εκπρόθεσμος θεωρείται ένας λογαριασμός όταν εξοφληθεί μετά την ημερομηνία λήξης. Στη συνέντευξη, πάντως, οι άνθρωποι της ΔΕΗ ανέφεραν πως πρακτικά η εξόφληση θεωρείται εντός προθεσμίας έως και τρεις εργάσιμες ημέρες μετά την παρέλευση της ημερομηνίας λήξης.

Αν έχετε διακανονίσει παλιότερα χρέη, η έκπτωση χάνεται και στην περίπτωση που δεν είστε συνεπής στην καταβολή των δόσεων και πάψει να ισχύει ο διακανονισμός.

Τι θα συμβεί αν καθυστερήσω να πληρώσω έναν λογαριασμό;

Από εκεί και πέρα θα χρεώνεστε χωρίς την ελάφρυνση, μέχρι την επόμενη εμπρόθεσμη καταβολή. Στον πρώτο λογαριασμό που θα πληρώσετε πριν από την ημερομηνία λήξης του, και βέβαια αν δεν έχετε μη διακανονισμένες οφειλές, θα ενταχθείτε αυτομάτως ξανά στους δικαιούχους.

Τι συμβαίνει με τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου;

Εξαιρούνται από το μέτρο.

Για πόσον καιρό θα ισχύει η ελάφρυνση;

Τουλάχιστον με βάση τις επίσημες δηλώσεις, δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας. «Για τους συνεπείς πελάτες, η έκπτωση ισοδυναμεί ουσιαστικά με πάγια μείωση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτάκης.