1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Η ΔΕΗ θα διατηρήσει τα πρωτεία στην αγορά ηλεκτρισμού
Η ΔΕΗ θα διατηρήσει τα πρωτεία στην αγορά ηλεκτρισμού

Η ΔΕΗ θα διατηρήσει τα πρωτεία στην αγορά ηλεκτρισμού

0

skourleti_r_10Την εκτίμηση ότι η ΔΕΗ θα συνεχίσει να κρατά τα ηνία στην αγορά ρεύματος, και μετά την απελευθέρωση, εξέφρασε ο υπουργός Ενέργειας Π. Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά 90,1» και στον δημοσιογράφο Σεραφείμ Κοτρώτσο. Σύμφωνα με τον υπουργό, η έκπτωση 15% που ανακοίνωσε η επιχείρηση είναι και αυτή αποτέλεσμα της διαδικασίας ανοίγματος της αγοράς, η οποία προχωρά με ομαλά και στέρεα βήματα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις:

Για τις εξελίξεις στη ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ

Είχαμε δύο μεγάλες πολιτικές επιτυχίες διότι το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε είναι πολύ συγκεκριμένο, έχει συγκεκριμένα άρθρα και λέει ότι καταργείται ο προηγούμενος νόμος για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ κατά 66%. Παράλληλα ψηφίστηκε ένας οδικός χάρτης, ο οποίος διασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα των δικτύων υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ και, εν πάση περιπτώσει, προβλέπει έναν τρόπο αποζημίωσης για την ΔΕΗ αφού ιδιοκτησιακά αποχωρίζεται από αυτήν. Δεν καταλαβαίνω λοιπόν άλλες αναγνώσεις. Είναι αναγνώσεις οι οποίες προσπαθούν να μειώσουν το μέγεθος αυτής της πολιτικής επιτυχίας και θα έλεγα ίσως να βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία με κύκλους της ΤΡΟΙΚΑΣ εξωτερικού και να παίζουν το ρόλο της ΤΡΟΙΚΑΣ εσωτερικού, όπως το κάνουν στη μεγάλη τους πλειοψηφία όλοι εκείνοι που δημοσιολογούν και υποτίθεται ένα μεγάλος μέρος υπηρετεί και την δημοσιογραφία κατά τραγικό και απαράδεκτο για τη δημοκρατία τρόπο από την πρώτη ημέρα που βρέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση της Μικρής ΔΕΗ, ακριβώς επειδή καταργήθηκε. Επειδή ψηφίσαμε συγκεκριμένα άρθρα για την κατάργηση του σχεδίου για την Μικρή ΔΕΗ και είπαμε, αντί αυτού, ότι πηγαίνουμε σε ένα νέο πλαίσιο δημοπρασιών ρεύματος, το οποίο θα οδηγήσει στο άνοιγμα της αγοράς, όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, προσπαθούν πάλι να ανακαλύψουν άλλου είδους υποκρυπτόμενα σχέδια. Το νέο πλαίσιο αφορά  δημοπρασίες που θα κάνει η ΔΕΗ προς προμηθευτές, οι οποίοι θα προμηθεύονται στην χονδρική και από εκεί και ύστερα θα μπορούν να έχουν ελκυστικές τιμές προς τους πελάτες τους.

Πριν από περίπου ένα μήνα, ίσως και λιγότερο, πήραμε μία απόφαση ως Υπουργείο σύμφωνα με την οποία δεν επιτρέπεται η αλλαγή σε νέα εταιρεία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος αν υπάρχει χρέος στην υφιστάμενη εταιρεία παροχής ή δεν έχει διακανονιστεί και δεν τηρείται ο διακανονισμός. Αυτό βάζει φρένο σε μία συνήθη πρακτική, να χρεώνουν καταναλωτές τη ΔΕΗ και ύστερα να αλλάζουν εταιρεία, αφήνοντας το χρέος στη ΔΕΗ και κατ’ επέκταση στον ελληνικό λαό, ο οποίος πληρώνει τελικά αυτά τα χρέη μέσα από τους λογαριασμούς του, γιατί κάποιος τα πληρώνει τελικά αυτά. Αυτό τελείωσε. Αυτό σημαίνει υγιής ανταγωνισμός. Άρα ήδη έχουμε πάρει κάποια πολύ σοβαρά μέτρα. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι η τάση απελευθέρωσης και ανοίγματος της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι μια πραγματικότητα που σήμερα υπάρχει στο σύνολο του ευρωπαϊκού χώρου και η πρόκληση είναι η ίδια η ΔΕΗ να μπορέσει να διαμορφώσει αυτή τη διαδικασία απελευθέρωσης. Θεωρώ ότι το κάνει σε ένα μεγάλο βαθμό η σημερινή διοίκηση και η ΔΕΗ θα εξακολουθήσει να είναι ο leader της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Το πιο σημαντικό όμως είναι το εξής: Χθες ανακοινώθηκε η πιο σημαντική μείωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους οικιακούς πελάτες, τους πελάτες μέσης τάσης, που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες, το 15%. Και αυτό είναι αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας ανοίγματος της αγοράς. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι αυτό που θα έπρεπε να είναι πρώτη είδηση το έχω δει κάπου να χάνεται στις επίσημες εφημερίδες και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Φανταστείτε ο κ. Σαμαράς ή ο κ. Βενιζέλος να είχε μειώσει έστω και κατά 1% το τιμολόγιο, τώρα θα ακούγαμε τα κανόνια στον Λυκαβηττό. Στις προηγούμενες διοικήσεις ή πολιτικές ηγεσίες το σχέδιο ήταν διαφορετικό. Ήταν να αρπάξουν ένα κομμάτι της ΔΕΗ, την Μικρή ΔΕΗ, και να το ξεπουλήσουν σε κάποιους ιδιώτες, «κατασκευάζοντας» συνθήκες ανταγωνισμού με το πιστόλι στον κρόταφο. Εμείς αυτή τη στιγμή πηγαίνουμε με ομαλά και στέρεα βήματα ακριβώς σε μία νέα, πλέον, ανοιχτή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις
Η μνήμη μας δεν πρέπει να σταματά πριν από τις εκλογές του περασμένου Σεπτέμβρη. Τον Σεπτέμβρη είχαμε πει ότι υπάρχουν συγκεκριμένα εννέα ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και μάλιστα πολλές από αυτές είχαν συμβασιοποιηθεί. Εμείς πετύχαμε να βελτιώσουμε σημαντικότατα τους όρους αυτής της ιδιωτικοποίησης και αναφέρομαι στην περίπτωση του Ελληνικού, με πολύ περισσότερο πράσινο και άλλες συγκεκριμένες αλλαγές σε θετική κατεύθυνση.

Δεν αντιπαρατίθεμαι με κανέναν προσωπικά. Σε πολιτικές ασκώ κριτική και επειδή αναφερθήκατε στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ σας λέω ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα από την προηγούμενη κυβέρνηση, το οποίο κάθε εξάμηνο σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ αναθεωρείται. Μέσα σ’ αυτό είναι περιουσιακά στοιχεία τα οποία δεν είναι στην πρόθεσή μας να ιδιωτικοποιήσουμε και αναφέρομαι συγκεκριμένα στις ενεργειακές εταιρείες που συμμετέχει το Δημόσιο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Εμείς έχουμε δεσμευτεί για τα ποσά που θα προκύψουν από τις ιδιωτικοποιήσεις. Το πώς θα τα κάνουμε είναι έργο της κυβέρνησης.

Για την Συνταγματική Αναθεώρηση και το Δημοψήφισμα

Οι Συνταγματικές προβλέψεις για τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος είναι γνωστές. Δεν υπάρχει χώρος για δεύτερη ανάγνωση ή προσέγγιση. Συνεπώς, η συζήτηση ξεκινά μετά από αυτό το σημείο. Από εκεί και ύστερα, έχω αντιληφθεί ότι η διάθεση της κυβέρνησης είναι να προσεγγίσουμε αυτά τα ζητήματα με μία ανοιχτή διάθεση, ανοιχτή σε προτάσεις και σε διάλογο, έτσι ώστε να πετύχουμε ευρύτερες συναινέσεις και να πάμε, ενδεχομένως, σε νέες ρυθμίσεις και διατάξεις που να προβλέπουν αυξημένο ρόλο των δημοψηφισμάτων, τα οποία σε άλλες χώρες στην Ευρώπη χρησιμοποιούνται και νομίζω με θετικό τρόπο, γιατί δίνουν τη δυνατότητα σε συγκεκριμένα ζητήματα να εκφράζεται ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Από εκεί και ύστερα, όλα τα άλλα είναι για συζήτηση. Δεν συμφωνώ με εκείνους οι οποίοι σπεύδουν να εξάγουν γρήγορα συμπεράσματα και κατανοώ μόνο εκείνους οι οποίοι φοβούνται μια Συνταγματική Αναθεώρηση διότι θεωρούν ότι μπορεί να κλονίζεται το μέχρι τώρα πολιτικό σύστημα.

Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Νομίζω είναι θετικό ότι μπαίνουμε σε αυτή την συζήτηση μη έχοντας εκ των προτέρων τοποθετήσεις των κομμάτων ανμπλοκ. Θα ήθελα να διαπιστώσω πράγματι αν οι τοποθετήσεις πολιτικών στελεχών από διάφορα κόμματα μπορούν να συμπίπτουν ανεξαρτήτως του κόμματος προέλευσής τους. Θα είναι κάτι θετικό, το χρειάζεται η χώρα και ιδίως όταν μιλάμε για το Σύνταγμα. Η δική μου προσέγγιση είναι ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, αν θα πάμε σε μία τόσο μεγάλη πολιτειακού χαρακτήρα αλλαγή. Υπάρχει μία παράδοση στην Ελλάδα για τις αρμοδιότητες και τις εξουσίες του ΠτΔ και δεν νομίζω ότι μας ταιριάζουν άλλα μοντέλα που ισχύουν σε άλλες χώρες. Κατά συνέπεια θα χρειαστεί να δούμε πολύ συγκεκριμένα τα περιθώρια ενίσχυσης του ρόλου του ΠτΔ αλλά χωρίς να ανατρέπουμε αυτή την παράδοση που υπάρχει μέχρι τώρα. Αν δεν δει κανείς με τι άλλο συνδυάζεται αυτή η πρόταση ίσως είναι νωρίς να τοποθετούμαστε οριστικά επί του θέματος.