1. Home
  2. ΑΠΕ
  3. Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας του Ανέμου
Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας του Ανέμου

Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας του Ανέμου

0

windfarmΩς Παγκόσμια Ημέρα του Ανέμου έχει ορισθεί η 15η Ιουνίου, με σκοπό την εξοικείωση του κοινού με την  τεχνολογία της Αιολικής Ενέργειας και των Ανεμογεννητριών και στην ενημέρωσή του για τα οφέλη της αιολικής ενέργειας και των ΑΠΕ γενικότερα, που προσφέρουν μια βιώσιμη ενεργειακή λύση παράγοντας ενέργεια η οποία είναι Καθαρή, Ασφαλής, Φθηνή, Ανεξάντλητη, Εγχώρια και συμβάλλει στην Ενεργειακή Ανεξαρτησία, στην Εθνική Οικονομία, στην Προστασία του Περιβάλλοντος και στην αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής.

Οι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα του Ανέμου πραγματοποιούνται σε όλον τον πλανήτη υπό την αιγίδα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας GWEC, μέλος του οποίου είναι από φέτος και η ΕΛΕΤΑΕΝ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας WindEurope (πρώην EWEA), εθνικός εκπρόσωπος της οποίας είναι η ΕΛΕΤΑΕΝ.

Έτσι, στη χώρα μας η ΕΛΕΤΑΕΝ οργανώνει τελετή εορτασμού, στην οποία έχουν δηλώσει πως θα παραστούν ο π. Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας (ο οποίος συμμετέχει ανελλιπώς στα εκδηλώσεις της Παγκόσμιας Ημέρας του Ανέμου από το 2007), η κ. Άννα-Μισελ Ασημακοπούλου (Υπεύθυνη Τομέα Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας), ο καθηγητής κ. Γιάννης Μανιάτης (π. Υπουργός, βουλευτής Δημοκρατικής Συμπαράταξης), εκπρόσωπος του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, και ο Δρ Andrew Garradο (π. Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας).

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί επίσης ο τελικός του 7ου Τουρνουά 5Χ5 “Αίολος 2016” μεταξύ των ομάδων EUNICE και ABB στις εγκαταστάσεις του PARADISE PARK. Θα ακολουθήσει η απονομή των κυπέλλων, μεταλλίων και τιμητικών διακρίσεων από εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου και του κλάδου. Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας (GWEC) εξέδωσε ανακοίνωση, όπου αναφέρει ότι η ανάπτυξη της βιομηχανίας της αιολικής ενέργειας σημείωσε αύξηση 5% στον κλάδο της απασχόλησης, φθάνοντας τους 1,1 εκατομμύρια εργαζόμενους. Σήμερα, την Παγκόσμια Ημέρα του Ανέμου, το GWEC τονίζει τα κοινωνικοοικονομικά οφέλη που προκύπτουν από την παγκόσμια βιομηχανία αιολικής ενέργειας, πέρα και πάνω από την παροχή καθαρής ενέργειας. Η Παγκόσμια Ημέρα του Ανέμου είναι ένα παγκόσμιο γεγονός που συμβαίνει κάθε χρόνο στις 15 Ιουνίου: μια ημέρα για να ανακαλύψουμε την αιολική ενέργεια, τη δύναμη και τις δυνατότητες που παρέχει για την αναμόρφωση των ενεργειακών συστημάτων μας, για να απαλλάξει από ορυκτά καύσιμα τις οικονομίες μας, για να χτίσει νέες βιομηχανίες και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Η αύξηση του ποσοστού απασχόλησης οφείλεται κυρίως στα υψηλά ποσοστά αιολικών εγκαταστάσεων στην Κίνα, τις ΗΠΑ και τη Γερμανία. Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας οφείλεται στη μείωση του κόστους της τεχνολογίας των ανανεώσιμων πηγών και τα νέα ευνοϊκά νομοθετικά πλαίσια. Καθώς οι κυβερνήσεις εξακολουθούν να παλεύουν με υψηλά ποσοστά ανεργίας σε πολλά μέρη του κόσμου, τόσο η σημερινή πραγματικότητα όσο και οι μελλοντικές δυνατότητες για την απασχόληση στη βιομηχανία της αιολικής ενέργειας ανοίγουν ένα νέο δρόμο.

“Ο κλάδος γίνεται όλο και μεγαλύτερος, καλύτερος και φθηνότερος. Η αιολική βιομηχανία παρουσιάζει ρεκόρ ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια, το οποίο όχι μόνο βοηθά τον κόσμο να ανταποκριθεί στους κλιματικούς στόχους που συμφωνήθηκαν στο Παρίσι, αλλά και δημιουργεί απαραίτητες νέες θέσεις εργασίας και ενισχύει τις τοπικές οικονομίες, με ποσά που συνολικά έφτασαν το περασμένο έτος περίπου 110 δις δολαρίων”, δήλωσε ο Steve Sawyer, Γενικός Γραμματέας του GWEC.

Εν τω μεταξύ, επιχειρήσεις παγκοσμίως, επενδύουν όλο και περισσότερο στον τομέα της αιολικής ενέργειας. Η καθαρή ενέργεια είναι πλέον συνήθης πρακτική για ορισμένες από τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες εταιρείες στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Apple, Facebook, Microsoft, Google, Lego, AT & T, DuPont, General Motors, HP, Sprint και Wal-Mart.

“Είμαστε ενθουσιασμένοι βλέποντας τον αυξανόμενο αριθμό των εταιρειών που επιλέγουν να προμηθεύονται την ενέργεια τους από τον άνεμο. Αυτές οι κορυφαίες εταιρίες δείχνουν ότι η αιολική ενέργεια δίνει οικονομικά οφέλη, ενώ προστατεύει το περιβάλλον και αυτό είναι που οι πελάτες τους θέλουν να δουν. Ενώ απαιτείται δράση από τις κυβερνήσεις, η πραγματική αλλαγή συμβαίνει όταν οι επενδυτές παίρνουν οικονομικές αποφάσεις που μας οδηγούν προς τη σωστή κατεύθυνση », δήλωσε ο Steve Sawyer.

Η αιολική ενέργεια ήταν η μεγαλύτερη νέα πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2015. Με ηγέτη τον άνεμο, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλάζουν τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας φέρνοντας μαζί μια σειρά από άλλα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη σε όλο τον πλανήτη. Οι μακροοικονομικές επιπτώσεις είναι ένας ολοένα αυξανόμενος βασικός παράγοντας στη διαδικασία λήψης πολιτικών αποφάσεων για τις μελλοντικές ενεργειακές επιλογές μας.