1. Home
  2. Θέρμανση
  3. -
  4. κλιματισμός
  5. Οδηγός αγοράς κλιματιστικού
Οδηγός αγοράς κλιματιστικού

Οδηγός αγοράς κλιματιστικού

0

Συμβουλές για να επιλέξετε ένα μοντέλο που θα καλύπτει τις ανάγκες σας, χωρίς να… τσουρουφλίζει τους λογαριασμούς ρεύματος.

Αν και τα κλιματιστικά αποτελούν την πιο διαδεδομένη λύση για να κρατήσει κανείς την αφόρητη ζέστη έξω από το σπίτι ή το γραφείο. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι συγκεκριμένες συσκευές είναι από τις πιο «αχόρταγες» σε ηλεκτρικό ρεύμα. Επομένως, αν σκέφτεστε αυτό το καλοκαίρι να αγοράσετε καινούριο κλιματιστικό, θα πρέπει να είστε αρκετά προσεκτικοί στο μοντέλο που θα επιλέξετε, ώστε να σας εξασφαλίζει την… πολυπόθητη δροσιά και παράλληλα να μην βάζει «φωτιά» στους λογαριασμούς του ηλεκτρισμού.

Για να σχηματίσετε πάντως μια καλή εικόνα, δεν χρειάζεται πολλή… μελέτη, αφού σε γενικές γραμμές αρκεί να γνωρίζετε τι αντιπροσωπεύουν τα BTU και τι σημαίνουν οι ενεργειακές κλάσεις. Έτσι, παρακάτω θα βρείτε ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες με τις οποίες θα μπορείτε να «ακτινογραφείτε» τη λειτουργία των κλιματιστικών.

 

Τύπος κλιματιστικού

Η πιο διαδεδομένη κατηγορία για κατοικίες και μικρά γραφεία είναι τα κλιματιστικά τοίχου, τα οποία συνδυάζουν μία εξωτερική και μία εσωτερική μονάδα. Αν θέλετε να καλύψετε αρκετά δωμάτια του σπιτιού ή του επαγγελματικού σας χώρου, τότε αντί για ισάριθμα κλιματιστικά τοίχου, μπορείτε να επιλέξετε ένα σύστημα κλιματισμού multi split, στο οποίο μία εξωτερική μονάδα αναλαμβάνει να τροφοδοτήσει όλες τις εσωτερικές. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει απαραίτητα να απευθυνθείτε σε έναν εγκαταστάτη, ο οποίος θα σας υποδείξει την καλύτερη λύση.

Επιλογή Ισχύος (BTU)

Η δεύτερη σημαντικότερη παράμετρος για οποιοδήποτε μοντέλο είναι η ισχύς του, η οποία εκφράζει τα ποσά θερμότητας που μπορεί να αφαιρέσει από τον εσωτερικό χώρο, όταν βρίσκεται σε λειτουργία ψύξης, ή να εισαγάγει από το εξωτερικό περιβάλλον όταν βρίσκεται σε λειτουργία θέρμανσης. Μονάδα της ισχύος των κλιματιστικών είναι τα BTU (British Thermal Unit) και, όπως είναι φυσικό, όσο πιο ισχυρό είναι ένα μηχάνημα, τόσο μεγαλύτερο χώρο μπορεί να καλύψει.

Στην πραγματικότητα, ο υπολογισμός των απαραίτητων BTU εξαρτάται από αρκετά κριτήρια, όπως για παράδειγμα τις ώρες που ο συγκεκριμένος χώρος «λούζεται» απευθείας από τον ήλιο, το υψόμετρο, ή αν στο εσωτερικό του υπάρχει ηλεκτρική κουζίνα. Ωστόσο, μία αρκετά καλή εκτίμηση της ισχύος μπορεί να γίνει λαμβάνοντας αποκλειστικά υπόψη τα τετραγωνικά του δωματίου. Οι κατασκευάστριες εταιρίες προσδιορίζουν την αντιστοιχία BTUs και τετραγωνικών μέτρων ως εξής:

  • Τα 9.000 BTU καλύπτουν χώρο έως 18 τ.μ
  • Τα 12.000 BTU καλύπτουν χώρο έως 25 τ.μ
  • Τα 18.000 BTU καλύπτουν χώρο έως 40 τ.μ
  • Τα 24.000 BTU καλύπτουν χώρο 65 τ.μ

Είναι μύθος ότι θα πρέπει κανείς να επιλέξει ένα κλιματιστικό με όσο το δυνατόν περισσότερα BTU. Ο λόγος είναι πως ένα μηχάνημα με υπερβολικά μεγάλη ισχύ στην πραγματικότητα δεν θα λειτουργεί βάσει των προδιαγραφών του, με συνέπεια η κατανάλωση ενέργειας να είναι αυξημένη. Από την άλλη πλευρά, εάν το κλιματιστικό έχει ανεπαρκή ισχύ, τότε όχι μόνο δεν θα μπορεί να πετύχει την επιθυμητή θερμοκρασία, αλλά και θα αναγκάζεται να είναι συνεχώς ενεργοποιημένο, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος βλάβης.

air-conditioner-minΜονόδρομος τα inverter

Αν και μέχρι πριν από μερικά χρόνια υπήρχαν κλιματιστικά δύο τεχνολογιών, τα inverter και τα συμβατικά (on/off), στην πράξη τα δεύτερα έχουν αποσυρθεί από την αγορά. Ο λόγος είναι πως τα μηχανήματα inverter είναι πολύ πιο αποδοτικά, έχουν μικρότερο θόρυβο και προσφέρουν καλύτερο έλεγχο της θερμοκρασίας του εσωτερικού χώρου.  Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα οφείλονται στον τρόπο λειτουργίας τους, ο οποίος προσαρμόζεται στη θερμοκρασία που επικρατεί στον χώρο. Έτσι, παραμένουν ενεργοποιημένα ακόμη και όταν έχουν επιτευχθεί οι επιθυμητές συνθήκες για να τις διατηρήσουν, καταναλώνοντας ωστόσο πολύ λιγότερο ρεύμα σε αυτή την περίπτωση.

Αντίθετα, τα συμβατικά μηχανήματα απενεργοποιούνταν όταν πετύχαιναν την επιθυμητή θερμοκρασία και έμπαιναν ξανά σε λειτουργία όταν οι συνθήκες άρχιζαν να αποκλίνουν από τις ιδανικές. Επομένως, λόγω αυτών των συνεχών εναλλαγών από «on» σε «off», και αντίστροφα, είχαν σημαντικά μεγαλύτερη ενεργειακή κατανάλωση.

Ενεργειακή Κλάση

Τα κλιματιστικά χαρακτηρίζονται από ενεργειακές κλάσεις, οι οποίες όπως και στην περίπτωση των υπόλοιπων ηλεκτρικών συσκευών αποτελούν έναν δείκτη της ενεργειακής τους απόδοσης. Συνεπώς, ένα μοντέλο κατηγοριοποιείται σε τόσο υψηλότερη ενεργειακή κλάση, όσο μεγαλύτερα ποσά θερμότητας μπορεί να ανταλλάσσει με το περιβάλλον για κάθε κιλοβατώρα ρεύματος που καταναλώνει.

Με βάση τον πιο πρόσφατο κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που τέθηκε σε ισχύ από τον από την 1η Ιανουαρίου του 2013, οι ενεργειακές κλάσεις κυμαίνονται από Α+++ έως D. Η κλάση Α+++ είναι η πιο αποδοτική, ενώ η κλάση D είναι η περισσότερο ενεργοβόρα. Στην πραγματικότητα, κάθε κλιματιστικό χαρακτηρίζεται από την ενεργειακή κλάση ψύξης, η οποία εκφράζει την αποδοτικότητά του σε λειτουργία ψύξης, και την ενεργειακή κλάση θέρμανσης, η οποία είναι ένας δείκτης της ενεργειακής του κατανάλωσης όταν βρίσκεται σε λειτουργία θέρμανσης.

Οι δύο ενεργειακές κλάσεις είναι εν μέρει ανεξάρτητες μεταξύ τους, κάτι που σημαίνει πως ένα κλιματιστικό Α+++ σε κατάσταση ψύξης, δεν είναι απαραιτήτως και κλάσης Α+++ σε κατάσταση θέρμανσης.

Θόρυβος

Ειδικά αν το κλιματιστικό πρόκειται να τοποθετηθεί στην κρεβατοκάμαρα, ο θόρυβος που προκαλεί θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στην τελική επιλογή. Ο θόρυβος μετριέται σε decibel (dB) και, όπως προαναφέρθηκε, στην ετικέτα υπάρχουν δύο τιμές, μία για την εσωτερική και μία για την εξωτερική μονάδα.

 

Φίλτρα και ιονιστές

Σχεδόν  όλα τα μηχανήματα διαθέτουν φίλτρα, με τη βοήθεια των οποίων κατακρατούν τη σκόνη και τους μικροοργανισμούς. Τα τελευταία χρόνια, αρκετές εταιρείες έχουν προσθέσει στα μοντέλα τους και ιονιστές, δηλαδή συστήματα τα οποία παράγουν θετικά και αρνητικά ιόντα, ώστε να κατακρατούν ακόμη καλύτερα τη σκόνη και να εξουδετερώνουν τους μικροοργανισμούς. Η συγκεκριμένη λειτουργία είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι για χώρους που χρησιμοποιούνται από άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, μικρά παιδιά ή άτομα της τρίτης ηλικίας.