1. Home
  2. ΑΠΕ
  3. ABB: Το Solar Impulse 2 αποδεικνύει το μέλλον των μεταφορών
ABB: Το Solar Impulse 2 αποδεικνύει το μέλλον των μεταφορών

ABB: Το Solar Impulse 2 αποδεικνύει το μέλλον των μεταφορών

0

avionΤο πρωτοποριακό ηλιακό αεροσκάφος ολοκλήρωσε χθές την πρώτη υπερατλαντική πτήση που έχει γίνει ποτέ εξολοκλήρου με ηλιακή ενέργεια, αποδεικνύοντας ότι οι τελευταίας γενιάς βιώσιμες τεχνολογίες εγκαινιάζουν τη νέα εποχή των συστημάτων μεταφορών, φιλικών προς το περιβάλλον.

Την Πέμπτη 23 Ιουνίου, το πρωτοποριακό ηλιακό αεροσκάφος Solar Impulse ολοκλήρωσε τη διάσχιση του Ατλαντικού Ωκεανού, καλύπτοντας την απόσταση από τη Νέα Υόρκη στη Σεβίλλη σε 71 ώρες! Το Solar Impulse ξεκίνησε πέρυσι από το Άμπου Ντάμπι για έναν ιστορικό γύρο του κόσμου. Το αεροπλάνο εφοδιάστηκε με ό,τι πιο εξελιγμένο σε ηλιακές κυψέλες, μπαταρίες και ελαφριά υλικά κατασκευής, με σκοπό για να ολοκληρώσει το φαινομενικά ακατόρθωτο έργο του γύρου του κόσμου χωρίς να καταναλώσει σταγόνα ορυκτού καυσίμου. Το εγχείρημα αυτό παρουσιάζει με τον καλύτερο τρόπο το πώς οι νέες τεχνολογίες σήμερα ανοίγουν τον δρόμο για μια νέα εποχή με πλήρως βιώσιμες μεταφορές.Ο ένας από τους δύο πιλότους, André Borschberg, δήλωσε, «Αυτό το αεροσκάφος αποτελεί ουσιαστικά ένα ιπτάμενο «έξυπνο δίκτυο», αφού χρησιμοποιεί την ενέργεια που συλλέγεται από ανανεώσιμες πηγές, διαθέτοντάς την στη συνέχεια προς χρήση ακόμα και σε μεταγενέστερο χρόνο από την παραγωγή της. Το Solar Impulse, το οποίο έχει άνοιγμα φτερών μεγαλύτερο από ένα Boeing 747, αλλά ζυγίζει περίπου όσο ένα συνηθισμένο επιβατικό αυτοκίνητο, χρησιμοποιεί ένα σύστημα μπαταριών λιθίου-πολυμερών υψηλής χωρητικότητας, ώστε να έχει τη δυνατότητα να πετά σε συνθήκες απόλυτου σκότους όπως και πλήρους ηλιοφάνειας».

Ο πιλότος Bertrand Piccard, που είναι ο εμπνευστής και πρόεδρος του Solar Impulse, σημείωσε επίσης, «Η ενεργειακή αποδοτικότητα στον κόσμο θα μπορούσε να είναι σε καλύτερα επίπεδα, αν όλες αυτές οι τεχνολογίες εφαρμόζονταν σε ευρεία κλίμακα. Αυτό ακριβώς είναι που προσφέρει η ABB: θέτει σε εφαρμογή αυτές τις καινοτομίες με τέτοιο τρόπο, ώστε όλος ο κόσμος να μπορεί να τις χρησιμοποιήσει».

Στην πραγματικότητα, το Solar Impulse αποτελεί μια ακόμα ισχυρή απόδειξη του τρόπου με τον οποίο οι προηγμένες τεχνολογίες φέρνουν την επανάσταση στον κλάδο των μεταφορών. Ο Διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΑΒΒ, Ulrich Spiesshofer, σημείωσε ότι η εταιρεία παρέχει μια διευρυμένη γκάμα προϊόντων και λύσεων που αυξάνουν την αποτελεσματικότητα των συστημάτων μεταφορών, μειώνοντας παράλληλα τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις σε πολλαπλά επίπεδα. «Στην ΑΒΒ, προσπαθούμε να βρούμε νέους τρόπους για να “γυρίζουμε τον κόσμο” χωρίς να σπαταλούμε τους φυσικούς πόρους του πλανήτη», είπε ο Spiesshofer.

Συστήματα πέδησης με ανάκτηση ενέργειας σε ηλεκτρικά τρένα, τραμ και άλλα ηλεκτροκίνητα οχήματα συμβάλλουν επίσης στη σημαντική βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης. Η γκάμα των προϊόντων ENVILINE της ΑΒΒ ενσωματώνει την πέδηση με ανάκτηση καθώς και άλλες στρατηγικές υψηλής αποδοτικότητας, με σκοπό τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας μέχρι και 30% σε συστήματα σιδηροδρομικής έλξης συνεχούς ρεύματος.

Ηλεκτρικά λεωφορεία και άλλα ηλεκτροκίνητα οχήματα γίνονται τώρα πολύ πιο διαδεδομένα στην πράξη και αποκτούν γρήγορα ευρεία αποδοχή, χάρη στην ανάπτυξη νέων σταθμών ταχείας φόρτισης, που επαναφορτίζει τις μπαταρίες των οχημάτων αυτών σε λίγα μόνο λεπτά και όχι σε ώρες. Ένα νέο σύστημα δημόσιων αστικών λεωφορείων στη Γενεύη και ένα υπό κατασκευή στο Namur του Βελγίου, κάνουν χρήση των ταχυφορτιστών της ΑΒΒ για οικονομικά αποδοτικές μεταφορές με μηδενικές εκπομπές. Η αστική ηλεκτροκίνηση ξεχωρίζει για τη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας και τη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης στα αστικά κέντρα παγκοσμίως.

Πρόσφατες καινοτομίες της ΑΒΒ παρέχουν πιο βιώσιμες λύσεις στις θαλάσσιες μεταφορές. Τα συστήματα πρόωσης Azipod, τα οποία τοποθετούν ρυθμιστές στροφών στα τμήματα των ηλεκτροκινητήρων που εκτείνονται κάτω από τα ύφαλα των μεγάλων πλοίων, προσφέρουν θεαματική αύξηση στην απόδοση και την ικανότητα ελιγμών του πλοίου. Επίσης, η λύση OCTOPUS της ΑΒΒ χρησιμοποιεί ευρύ όγκο δεδομένων, έξυπνους αισθητήρες και την προηγμένη συνδεσιμότητα, για να παρέχει πληροφορίες και καθοδήγηση προς τις πιο αποδοτικές διαδρομές που μπορεί να ακολουθήσει το πλοίο, ενώ παράλληλα προειδοποιεί για πιθανούς κινδύνους.

Το Solar Impulse αντιπροσωπεύει μόνο το αρχικό στάδιο της νέας χρυσής εποχής των φιλικών προς το περιβάλλον μεταφορών. «Διαπιστώνουμε τεράστιες νέες ευκαιρίες στον τομέα των βιώσιμων μεταφορών», σχολίασε ο Spiesshofer. «Οι πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις ανοίγουν το δρόμο για σημαντικές προόδους στην ενεργειακή αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα. Είμαστε μόλις στην αρχή για την πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού αυτών των αλλαγών».