Συμβουλές «συνύπαρξης» των παιδιών με το κλιματιστικό
Στην περίπτωση μίας οικογένειας με μικρά παιδιά, τι αλλάζει στους γενικούς κανόνες χρήσης του κλιματισμού; Όπως αναφέρει στο EnergyIn ο κ. Ηλίας Παπαδόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Expert Hellas, η βασική διαφορά είναι πως η ενεργειακή εξοικονόμηση δεν αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητα.
Πιο συγκεκριμένα, καλό είναι να αφήνει κανείς κάποια πόρτα ή παράθυρο λίγο ανοιχτό, ώστε να υπάρχει συνεχής ανανέωση του αέρα στο χώρο. Επίσης, το προτιμότερο είναι, σε τακτά διαστήματα, να απενεργοποιείται το κλιματιστικό και να ανοίγουν οι πόρτες για 3-4 λεπτά, ώστε να αερίζεται καλά ο χώρος.
Επίσης, χρειάζεται οι γονείς να λάβουν υπόψη τους ότι ο χώρος θα πρέπει να έχει μία αίσθηση δροσιάς και όχι έντονο κρύο. Επομένως, το κλιματιστικό θα πρέπει να ρυθμιστεί στους 27-28 βαθμούς Κελσίου, και ποτέ παρακάτω.
Όσον αφορά τα μωρά, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, ο καύσωνας είναι πολύ χειρότερος για την υγεία, από τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να τους δημιουργήσει ένα κλιματιστικό. Όσον αφορά στους μικροοργανισμούς που κρύβονται στα φίλτρα του, οι γονείς δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν αν φροντίζουν να τα πλένουν συχνά (1 φορά τον μήνα) και αν, σε κάθε σεζόν, καλούν έναν τεχνικό για συντήρηση των μονάδων.
Από εκεί και πέρα, προσθέτει το στέλεχος της Expert Hellas, είναι σημαντικό να μην υπάρχει σκόνη στο δωμάτιο που βρίσκεται το μωρό, ώστε να μη τη «ρουφάει» το κλιματιστικό και να μην την ανακυκλώνει μετά, αυξάνοντας την πιθανότητα για δημιουργία αλλεργιών. Μαξιλάρια, κουρτίνες, καλύμματα κατακρατούν την σκόνη και χρειάζονται συχνό τίναγμα και πλύσιμο.
Αυτονόητο επίσης είναι ότι δεν επιτρέπεται το κάπνισμα στο χώρο που βρίσκονται τα παιδιά. Και, βεβαίως, ότι δεν πρέπει να μένουν εκτεθειμένα απευθείας στη ροή του αέρα.
“Αν ακολουθήσετε αυτούς τους κανόνες ασφαλείας, τότε το κλιματιστικό όχι μόνο θα είναι εντελώς ακίνδυνο για τα παιδιά σας, αλλά θα τα προστατεύει από τον ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο της θερμοπληξίας”, καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος.