1. Home
  2. ΑΠΕ
  3. «Έξυπνα» υλικά της ελληνικής NanoPhos σε φωτοβολταϊκά και ξενοδοχεία κινεζικών εταιρειών
«Έξυπνα» υλικά της ελληνικής NanoPhos σε φωτοβολταϊκά και ξενοδοχεία κινεζικών εταιρειών

«Έξυπνα» υλικά της ελληνικής NanoPhos σε φωτοβολταϊκά και ξενοδοχεία κινεζικών εταιρειών

0

NanoPhos-China2Τέσσερις επιχειρηματικές συμφωνίες εξασφάλισε η NanoPhos AE με πρωτοποριακές κινεζικές εταιρείες, στα πλαίσια της πρόσφατης επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κίνα. Οι συμφωνίες, που ενέχουν τη μορφή συμβολαίου (Contract), περιλαμβάνουν τα πρωτοποριακά υλικά νανοτεχνολογίας SurfaShield, τα οποία, μετά την εφαρμογή τους σε μία επιφάνεια, την “προικίζουν” με αυτοκαθαριζόμενες, αντιβακτηριακές και αντιστατικές ιδιότητες.

Η NanoPhos στεγάζεται στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου και ειδικεύεται σε εφαρμογές της νανοτεχνολογίας για την παραγωγή υλικών τα οποία προστατεύουν και αδιαβροχοποιούν τις επιφάνειες που επικαλύπτουν. Οι συμφωνίες με τις κινεζικές εταιρείες αφορούν προϊόντα της “οικογένειας” SurfaShield που έχει αναπτύξει η Nasnophos, τα οποία βασίζονται στο φαινόμενο της φωτοκατάλυσης, δηλαδή στην ιδιότητα που έχουν τα νανοσωματίδια τιτανίου, όταν απορροφούν το φως, να μετατρέπουν τις επιφάνειες σε αυτοκαθαριζόμενες και αντιβακτηριακές.

Οι τρεις κινεζικές εταιρείες (GCL New Energy Holdings Ltd, Qingdao New Energy Solutions Inc (NESI) και Zhongli Talesun Solar Co. Ltd) θα χρησιμοποιήσουν το προϊόν της εταιρείας SurfaShield G σε φωτοβολταϊκά στοιχεία, συνολικής ισχύος μεγαλύτερης των 3GW μέχρι το τέλος του 2017.

Πρόκειται για τρεις επιχειρήσεις που πρωταγωνιστούν στον κλάδο των ηλιακών πάνελ, αφού η GCL είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ημιαγωγών για φωτοβολταϊκά παγκοσμίως, η NESI εξειδικεύεται σε αγροτικές εφαρμογές φωτοβολταϊκών και η Zhongli Talesun αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς φωτοβολταϊκών της Κίνας.

Η τέταρτη συμφωνία της NanoPhos υπογράφηκε με την Dalian Wanda Group, η οποία είναι παγκόσμιος κολοσσός σε υπηρεσίες φιλοξενίας (ξενοδοχεία, θέρετρα, θεματικά πάρκα, κινηματογραφικές αίθουσες και παραγωγές). Η Dalian Wanda Group επέλεξε το SurfaShield C για την αποκατάσταση και βελτιστοποίηση της ποιότητας αέρα εσωτερικών χώρων (Indoor Air Quality) στα 80 πολυτελή ξενοδοχεία που διαθέτει στην Κίνα.

Με την ενεργοποίησή τους από το φως του περιβάλλοντος, τα προϊόντα SurfaShield της ελληνικής εταιρείας διασπούν τους ρύπους και τα βακτήρια που επικάθονται στην τροποποιημένη επιφάνεια. Δρουν ασταμάτητα χωρίς να χρησιμοποιούν επικίνδυνα χημικά ή να καταναλώνονται τα ίδια. Η σύνθεσή τους είναι μοναδική παγκοσμίως, ώστε να «κολλούν» στην επιφάνεια εφαρμογής, χωρίς να απαιτούν θερμική κατεργασία.

Έτσι, στην επιφάνεια των φωτοβολταϊκών στοιχείων, το SurfaShield G αποτρέπει την επικάθιση ρύπων και σκόνης που «σκιάζουν» τομ συλλέκτη και ταυτόχρονα βελτιώνει τη συλλογή φωτός σε συνθήκες χαμηλού, διάχυτου φωτισμού (συννεφιά, νωρίς το πρωί, αργά το απόγευμα).

Σύμφωνα με την εταιρεία, έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι σε ετήσια βάση, η εφαρμογή του SurfaShield αποφέρει επιπλέον παραγωγή ενέργειας, και σχετικών εισοδημάτων, κατά 5%, σε σχέση με ένα συμβατικό φωτοβολταϊκό στοιχείο χωρίς επικάλυψη νανοτεχνολογίας. Το ποσοστό επιπλέον παραγόμενης ενέργειας είναι εγγυημένο σε βάθος μίας δεκαετίας ενώ η σχετική απόσβεση της επένδυσης είναι εξασφαλισμένη σε λιγότερο από 12 μήνες.

Από την άλλη πλευρά, η μείωση των εσωτερικών, αέριων ρύπων κατά 90% εντός τριών ημερών από την εφαρμογή του SurfaShield C, όπως σημειώνει η Nanophos στην ανακοίνωσή της, αποτέλεσε το βασικό κριτήριο επιλογής υλικών από το Wanda Group.

Στο δελτίο Τύπου της, η Nanophos σημειώνει επίσης ότι η υπογραφή των σχετικών συμφωνιών αποτελεί εθνική επιτυχία αν αναλογιστεί κανείς ότι για πρώτη φορά, προϊόντα υψηλής (νανο)τεχνολογίας εξάγονται από την Ελλάδα σε μία χώρα υψηλών προοπτικών και μεγάλης έντασης γνώσης, όπως η Κίνα. Τα σχετικά προϊόντα αναπτύχθηκαν αμιγώς από μία ελληνική εταιρία και τους Έλληνες επιστήμονες που τη στελεχώνουν. Η προστιθέμενη αξία για την Ελλάδα, αναμένεται να ξεπεράσει τα δέκα εκατομμύρια Ευρώ, εντός 18 μηνών από την υπογραφή της συμφωνίας.

 

tags: