1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Διπλάσιες οι ρευματοκλοπές στην τριετία – Τα τρικ και οι ποινές
Διπλάσιες οι ρευματοκλοπές στην τριετία – Τα τρικ και οι ποινές

Διπλάσιες οι ρευματοκλοπές στην τριετία – Τα τρικ και οι ποινές

0

Την έκρηξη των ρευματοκλοπών αναδεικνύουν τα στοιχεία των ελέγχων του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).  Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν μέσα στην τριετία  έχουν διπλασιαστεί, ενώ από πέρυσι έχουν αυξηθεί κατά 30%.

Το πρώτο εξάμηνο του έτους οι ρευματοκλοπές έχουν εκτοξευθεί στις 6.000, όταν συνολικά το 2015 ήταν 8.587. Το 2012 αντίστοιχα είχαν εντοπιστεί 4.370 περιπτώσεις, ενώ το 2015 αυξήθηκαν σχεδόν κατά 100%, έχοντας εκτοξευθεί στις 8.587.

Σημειώνεται ότι το ετήσιο μέγεθος της κατανάλωσης που κλέβεται είναι 100.000 μεγαβατώρες, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου στο 0,2% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Με συντηρητικούς υπολογισμούς κάθε χρόνο εξανεμίζονται 15 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “Εθνος”  τα επτά συνήθη «τρικ» που προτείνουν στους ενδιαφερόμενους «έμπειροι» ηλεκτρολόγοι (με αντίτιμο που ξεκινά από 200 ευρώ) είναι τα ακόλουθα:

• Πλήρης αποσύνδεση ειδικών εξαρτημάτων του μετρητή τα οποία επιτρέπουν στο ρεύμα να φτάνει στον καταναλωτή, χωρίς να καταγράφεται η κατανάλωση. Συνδέοντας τη γραμμή από τον πίνακα στον μετρητή κατευθείαν στην ασφάλεια του ρολογιού, οι δράστες καταφέρνουν να μη γράφει ο μετρητής την κατανάλωση. Με το λεγόμενο «μπάι πας», το ρεύμα πηγαίνει απευθείας στο νοικοκυριό, χωρίς να περνάει από τον μετρητή της ΔΕΗ.

• Αλλοίωση της ένδειξης του μετρητή, επιβραδύνοντας την ταχύτητα κίνησής του. Πρόκειται για την πλέον διαδεδομένη μέθοδο ρευματοκλοπής, που γίνεται μόνο από ηλεκτρολόγους και δεν είναι δυνατό να εντοπιστεί παρά μόνο εάν υπάρξει καταγγελία.

• Τρύπημα του ρολογιού από το πλάι με μεταλλικό αντικείμενο και σφήνωμα του δίσκου με ένα καρφί ή ξυλάκι, ώστε να μην περιστρέφεται και να μην καταγράφει ο μετρητής.

• Τοποθέτηση ειδικών μαγνητών που ακινητοποιούν την κλασική ροδέλα του μετρητή του ρολογιού, με αποτέλεσμα αυτός να μη γράφει μονάδες και να μην υπάρχει επιπλέον χρέωση στον λογαριασμό.

• Ψεκασμός των επαφών με ειδικό σπρέι ψύξης ώστε να παγώνουν και να μην γράφουν οι μετρητές.

• Κάθε μετρητής έχει ένα λαμάκι μέτρησης τάσης. Οι επιτήδειοι το θέτουν εκτός λειτουργίας ή το αφαιρούν, έτσι ώστε να μη γράφει καθόλου την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

• Ιδιαίτερα δημοφιλής στην επαρχία και ειδικά στις αγροτικές περιοχές είναι η μέθοδος να κατεβάζουν ρεύμα με άγκιστρα απευθείας από τις κολόνες της ΔΕΗ. Η παράνομη τροφοδότηση αυτού του τύπου είναι πολύ επικίνδυνη, ενώ δύσκολα εντοπίζεται από τα ειδικά συνεργεία της ΔΕΗ, καθώς οι ελλείψεις σε προσωπικό και η γεωμετρική αύξηση των περιστατικών λειτουργούν υπέρ των παραβατών. «Τα τελευταία χρόνια συναντάμε συχνά στους ελέγχους που κάνουμε σε διάφορες επιχειρήσεις μηχανισμούς που πωλούνται στο Διαδίκτυο και επεμβαίνουν ακόμη και στους ηλεκτρονικούς μετρητές της ΔΕΗ. Τοποθετώντας το παράνομο μηχάνημα στον μετρητή, η κατανάλωση που γράφεται είναι ελάχιστη, με αποτέλεσμα να χαμηλώνει το κόστος ενέργειας», σημειώνει τεχνικός της ΔΕΗ.

Από τη ΔΕΔΔΗΕ επισημαίνεται ότι οι παραβάτες παραπέμπονται στον εισαγγελέα και έρχονται αντιμέτωποι με ποινές φυλάκισης, ενώ καλούνται να πληρώσουν όλο το ποσό που υπέκλεπταν με βάση το μέγεθος της κατανάλωσης που απέφευγαν, συνυπολογίζοντας πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Το μέγεθος της παραβατικότητας έχει επισημανθεί και από τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΗ κ. Μανώλη Παναγιωτάκη: “Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο των ρευματοκλοπών έχει λάβει σημαντικές διαστάσεις και η ΔΕΗ με βάση τις ισχύουσες παράλογες ρυθμίσεις του Κώδικα (σ.σ. διανομής ηλεκτρικής ενέργειας) επωμίζεται και τις ρευματοκλοπές των πελατών άλλων προμηθευτών. Θα έλεγε κανείς ότι από κοινωνική άποψη οι ρευματοκλοπές έχουν δυσμενέστερες επιπτώσεις από άλλες μορφές λαθρεμπορίου, όπως αυτό των καυσίμων, καθώς σε αντίθεση με το τελευταίο που αφορά συγκεκριμένα – παράνομα – κυκλώματα, οι επιπτώσεις από τις ρευματοκλοπές επεκτείνονται σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, επαγγελματιών και νοικοκυριών, σε βάρος όχι μόνο της ΔΕΗ αλλά και των συνεπών και έντιμων καταναλωτών. Πρόκειται σε τελευταία ανάλυση για ένα φαινόμενο εκτεταμένης παρανομίας με διαστάσεις ευρύτερες από τις καθαυτό οικονομικές, που βέβαια είναι πολύ μεγάλες”, είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΕΗ κατά τη διάρκεια της τελευταίας γενικής συνέλευσης των μετόχων.