Home Ηλεκτρισμός Ιδιώτες στο κυνήγι μιας αγοράς με ετήσιο τζίρο 3 δισ. ευρώ
Ιδιώτες στο κυνήγι μιας αγοράς με ετήσιο τζίρο 3 δισ. ευρώ

Ιδιώτες στο κυνήγι μιας αγοράς με ετήσιο τζίρο 3 δισ. ευρώ

0
0

reuma-thumb-largeΔυναμικά στη μάχη για τη διεκδίκηση μεριδίων από τον τζίρο των 3 δισ. ευρώ, που υποχρεωτικά, με βάση το μνημόνιο, θα πρέπει να χάσει σταδιακά από τον προσεχή Σεπτέμβριο και μέχρι το τέλος του 2019 η ΔΕΗ, μπαίνουν οι ιδιώτες πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος, όπως σημειώνει η δημοσιογράφος Χρύσα Λιάγγου στην “Καθημερινή”. Οι 7 ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού «κλειδώνουν» αυτήν την περίοδο τη στρατηγική τους για αύξηση μεριδίων και ενίσχυσης της θέσης τους. Αυτό που με αγωνία αναμένει η αγορά είναι η υπουργική απόφαση για τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης των δημοπρασιών, που αποτελεί και την παράμετρο που θα κρίνει το όλο εγχείρημα.

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο, η τιμή εκκίνησης των 38 ευρώ η μεγαβατώρα, που όπως έχει διαρρεύσει εισηγείται η ΡΑΕ προς το υπουργείο, δεν κρίνεται ικανοποιητική από τους ιδιώτες παρόχους, κι αυτό γιατί βρίσκεται πολύ κοντά στην οριακή τιμή συστήματος (41 ευρώ η μεγαβατώρα περίπου), κάτι που δεν δημιουργεί κίνητρο συμμετοχής στις δημοπρασίες, και μπορεί εύκολα, όπως υποστηρίζουν, να ακυρώσει το σχέδιο. Η ΔΕΗ εμφανίζεται μάλλον εγκλωβισμένη, αφού από τη μια επιδιώκει να πουλήσει το προϊόν της σε υψηλή τιμή, από την άλλη ο κίνδυνος να μην υπάρξει συμμετοχή στις δημοπρασίες και να μην προχωρήσουν, θα επαναφέρει, με βάση τη σαφή διατύπωση του νόμου, σε ισχύ άλλα δομικά μέτρα που να οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα σε σχέση με τη μείωση των μεριδίων της, δηλαδή πώληση μονάδων.

Ενας ακόμη προβληματισμός που εκφράζεται από την αγορά, ενόψει των δημοπρασιών, είναι ο κίνδυνος δραστηριοποίησης εκ νέου «αεριτζήδων», δεδομένου ότι το ΦΕΚ που αναφέρεται στο πλαίσιο λειτουργίας τους ορίζει χαμηλή προκαταβολή, μόλις 1% της αποτίμησης της ισχύος που θα αγοράσουν, για τις εταιρείες που θα συμμετάσχουν. Δεδομένου ότι δικαίωμα συμμετοχής στις δημοπρασίες έχουν όσοι διαθέτουν άδεια προμηθευτή, και αυτήν τη στιγμή μπορεί να δραστηριοποιούνται στην αγορά μόνον 7 εταιρείες, ενώ άδεια διαθέτουν 29 εταιρείες, μεταξύ των οποίων γνωστά επιχειρηματικά ονόματα αλλά όχι και τόσο γνωστά, με εταιρείες που έχουν έδρα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Εχοντας ήδη στο ιστορικό της την αρνητική εμπειρία των Energa και Ηellas Power, η αγορά δεν θα ήθελε να διακινδυνεύσει στο ελάχιστο τη νέα απόπειρα ανοίγματος με αντίστοιχα φαινόμενα.

Η ΔΕΗ επιχειρεί στρατηγική αμύνης, κυρίως για τη συγκράτηση των καλών πελατών της, αφού τα μερίδια που θα χάσει είναι προσδιορισμένα με νόμο. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πρόσφατη κίνηση παροχής εκπτώσεων 15% σε πελάτες της που πληρώνουν εμπρόθεσμα τον λογαριασμό τους.

Τα ελλείμματα των ΑΠΕ

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι ιδιώτες πάροχοι θα πρέπει να συνυπολογίσουν στη στρατηγική τους και την επιβάρυνση που θα έχουν από τη μετακύλιση μέρους του ελλείμματος των ΑΠΕ, που σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς οι δεσμεύσεις του μνημονίου προβλέπουν μηδενισμό του ελλείμματος έως το τέλος του 2017. Η άσκηση δυσκολεύει για τον αρμόδιο υπουργό Π. Σκουρλέτη, καθώς οι νεότερες εκτιμήσεις του ΛΑΓΗΕ ανεβάζουν το έλλειμμα στο τέλος του 2016 στα 281,4 εκατ. ευρώ. Η αναπροσαρμογή προς τα πάνω σε σχέση με τις παλαιότερες εκτιμήσεις για έλλειμμα στα 237 εκατ. ευρώ οφείλονται στην εκτίναξή του από τα 96,68 εκατ. τον Απρίλιο στα -142,53 εκατ. ευρώ τον Μάιο.

Eλλειμματική θα είναι η εικόνα του λογαριασμού ΑΠΕ, σύμφωνα με τον ΛΑΓΗΕ, εάν δεν ληφθούν μέτρα. Ειδικότερα, και με βάσει τις εκτιμήσεις του ΛΑΓΗΕ, η νέα χρονιά θα ξεκινήσει με έλλειμμα 262,32 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο, το οποίο θα αυξηθεί στα 407,37 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο και θα κλείσει στα 434,85 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο.

Αντίστοιχη θα είναι η εικόνα του λογαριασμού και το 2018, με το έλλειμμα τον Ιανουάριο να εικάζεται ότι θα φτάσει τα 420,65 εκατ., τον Απρίλιο τα 450,19 εκατ. και τον Μάιο τα 493,28 εκατ.

 

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ