1. Home
  2. Περιβάλλον
  3. Τεχνολογία της ΑΒΒ για φόρτιση ηλεκτρικών λεωφορείων σε 15’’
Τεχνολογία της ΑΒΒ για φόρτιση ηλεκτρικών λεωφορείων σε 15’’

Τεχνολογία της ΑΒΒ για φόρτιση ηλεκτρικών λεωφορείων σε 15’’

0

TOSA+2Εφαρμογή στη Γενεύη θα βρει μία επαναστατική τεχνολογία της ΑΒΒ, για τη φόρτιση ηλεκτρικών λεωφορείων σε 15’’. Η τεχνολογία αυτή δεν απαιτεί την ύπαρξη εναέριων γραμμών τροφοδοσίας και κάνει πραγματικότητα τα αθόρυβα και μηδενικών ρύπων μέσα μαζικής μεταφοράς ως μια βιώσιμη εναλλακτική των πετρελαιοκίνητων λεωφορείων, προσφέροντας έτσι ένα πρότυπο για το μέλλον των αστικών μεταφορών.

Η ΑΒΒ έλαβε παραγγελίες συνολικού ύψους άνω των 16 εκατ. δολαρίων από την “Transports Publics Genevois (TPG)”, φορέα των δημοσίων μεταφορών της Γενεύης, και την ελβετική εταιρεία κατασκευής λεωφορείων Hess, για την παροχή ταχυφορτιστών και τεχνολογίας εξοπλισμού οχημάτων σε 12 πλήρως ηλεκτροκίνητα λεωφορεία TOSA (Trolleybus Optimisation Système Alimentation), τα οποία θα κινούνται στη γραμμή 23, που συνδέει το αεροδρόμιο της Γενεύης με τα προάστια της Γενεύης. Τα λεωφορεία αυτά θα συμβάλουν στην εξοικονόμηση έως και 1.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, σε σχέση με τα υπάρχοντα πετρελαιοκίνητα λεωφορεία.

Η ΑΒΒ θα παραδώσει 13 σταθμούς ταχείας φόρτισης κατά μήκος μιας αστικής λεωφορειακής διαδρομής, καθώς επίσης σε 3 τερματικούς σταθμούς και 4 σταθμούς για το αμαξοστάσιο. Θα αποτελέσει την εφαρμογή της ταχύτερης φόρτισης οχήματος στον κόσμο, αφού το λεωφορείο θα συνδέεται στο σημείο φόρτισης σε λιγότερο από 1 δευτερόλεπτο. Οι μπαταρίες του θα φορτίζονται στη συνέχεια σε μόλις 15 δευτερόλεπτα στη στάση του λεωφορείου με ρεύμα ισχύος 600 KW. Στο τέλος της διαδρομής, μια επιπλέον φόρτιση διάρκειας 3 – 4 λεπτών στον τερματικό σταθμό θα δίνει τη δυνατότητα για μια πλήρη επαναφόρτιση των μπαταριών. Η πρωτοποριακή τεχνολογία αναπτύχθηκε από τους μηχανικούς της ΑΒΒ στην Ελβετία.

«Νιώθουμε υπερήφανοι που με αυτή την επαναστατική μας τεχνολογία μπορούμε να στηρίξουμε το όραμα της πόλης της Γενεύης για αθόρυβες και μηδενικών ρύπων δημόσιες συγκοινωνίες. Το γεγονός θα αποτελέσει ένα πρότυπο για τις αστικές μεταφορές του μέλλοντος και θα ενδυναμώσει το όραμά μας για ένα καλύτερο κόσμο με βιώσιμα μέσα μαζικής μεταφοράς», δήλωσε ο Claudio Facchin, Επικεφαλής του Τομέα Δικτύων Ισχύος της ABB. «Ως μέρος της νέας μας Στρατηγικής, δεσμευόμαστε για την ανάπτυξη πελατοκεντρικών λύσεων και τεχνολογιών που βοηθούν στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων».

Η απόφαση για την εισαγωγή ηλεκτροκίνητων λεωφορείων TOSA στη γραμμή 23 λήφθηκε κατόπιν του επιτυχημένου πιλοτικού προγράμματος με το πρώτο τέτοιου είδους ηλεκτροκίνητο λεωφορείο στη διαδρομή από το αεροδρόμιο της Γενεύης στο εκθεσιακό κέντρο Palexpo. Η λεωφορειακή γραμμή 23 πρόκειται να τροποποιηθεί ελαφρώς προκειμένου να υπάρξει απευθείας σύνδεση με το Praille-Acacias-Vernet, ένα νέο προάστιο που κατασκευάζονται για να φιλοξενήσει 11.000 διαμερίσματα και χώρους γραφείων για περίπου 11.000 εργαζόμενους. Όταν δοθούν πλήρως στην κυκλοφορία το 2018, τα μεγάλης χωρητικότητας αρθρωτά λεωφορεία θα αναχωρούν και από τα δύο άκρα της γραμμής ανά 10 λεπτά κατά τις ώρες αιχμής. Η γραμμή μεταφέρει περισσότερους από 10.000 επιβάτες την ημέρα και η αντικατάσταση των πετρελαιοκίνητων λεωφορείων από ηλεκτροκίνητα μειώνει τον θόρυβο, καθώς και τις εκπομπές ρύπων.

Στο πλαίσιο μιας ξεχωριστής ανάθεσης από την εταιρεία Hess, η ΑΒΒ θα προμηθεύσει 12 ευέλικτα συστήματα μετάδοσης κίνησης για τα λεωφορεία, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ολοκληρωμένοι μετατροπείς έλξης, καθώς και βοηθητικοί μετατροπείς, μονάδες συσσωρευτών οροφής και κινητήρες έλξης μόνιμου μαγνήτη. Και οι δύο συμβάσεις περιλαμβάνουν συμφωνητικά 5ετούς συντήρησης και επισκευής, ώστε να διασφαλίζονται η λειτουργική αξιοπιστία, αποτελεσματικότητα και ασφάλεια.

«Η εγκατάσταση λεωφορείων TOSA στη γραμμή 23 είναι το αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι επένδυσαν σε αυτό το όραμα. Αυτό το καινοτόμο έργο ανοίγει τον δρόμο για το μέλλον των μεταφορών, παρέχοντας μια βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον λύση για τις δημόσιες συγκοινωνίες, με σκοπό την ευημερία της κοινωνίας μας», δήλωσε ο Luc Barthassat, μέλος Σύμβουλος της Γενεύης για τις Μεταφορές και το Περιβάλλον.

Η Γενεύη είναι μία από τις σημαντικότερες πόλεις του κόσμου, μεταξύ των κέντρων της παγκόσμιας διπλωματίας και οικονομίας, καθώς επίσης και ένα σημαντικό κέντρο τεχνολογίας και καινοτομίας. Είναι ακόμα ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός με υψηλή ποιότητα ζωής. Φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό διεθνών οργανισμών στον κόσμο, αφού εκεί έχουν την έδρα τους θεσμοί, όπως τα Ηνωμένα Έθνη και ο Ερυθρός Σταυρός.

Η ΑΒΒ παρέχει ένα ευρύ φάσμα τεχνολογιών για την υποστήριξη εφαρμογών σε κατηγορίες μεταφορών, όπως σιδηρόδρομοι, μετρό, καθώς και ηλεκτρικά λεωφορεία και οχήματα. Ο τομέας των Μεταφορών και Υποδομών είναι ένας από τους τρεις, μαζί με τις επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας και τη Βιομηχανία, στους οποίους προσφέρει προϊόντα και λύσεις η ABB. Επίσης, η εστίαση στις βιώσιμες μεταφορές αποτελεί βασική προτεραιότητα για την ΑΒΒ στο πλαίσιο της νέας της Στρατηγικής.

tags: