Home Καύσιμα Reuters: Η ελληνική κυβέρνηση δεν υποχωρεί στο θέμα του ΔΕΣΦΑ
Reuters: Η ελληνική κυβέρνηση δεν υποχωρεί στο θέμα του ΔΕΣΦΑ

Reuters: Η ελληνική κυβέρνηση δεν υποχωρεί στο θέμα του ΔΕΣΦΑ

0
0

ΣΟΚΑΡ - ΔΕΣΦΑΣύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλείται δηλώσεις Έλληνα αξιωματούχου, η Ελλάδα δεν προτίθεται να αποσύρει τη τροπολογία αναφορικά τη ρύθμιση των τιμών φυσικού αερίου παρά τις προειδοποιήσεις από την αζέρικη Socar ότι τίθεται σε κίνδυνο η συμφωνία για την ολοκλήρωση της εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ.

«Το υπουργείο δεν είναι διατεθειμένο να κάνει βήματα πίσω γι’ αυτό  το θέμα», δήλωσε το ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ενέργειας, σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο.

Μάλιστα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι η τροπολογία θα μειώσει τα ενεργειακά κόστη και θα προστατεύσει βιομηχανίες και καταναλωτές.

«Η εταιρεία πρέπει να καταλάβει ότι αυτό ήταν πάντοτε ένα από τα δικαιώματα της κυβέρνησης και δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία πώλησης», καταλήγει ο Έλληνας αξιωματούχος.

Έτσι είναι ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα  για την παραχώρηση του 66% του ΔΕΣΦΑ στην αζερική Socar,καθώς δεν διαφάνηκαν σημάδια σύγκλισης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εκπροσώπους της εταιρείας, κατά τη χθεσινή συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Ενέργειας Π. Σκουρλέτη και τον επικεφαλής της Socar Greece, Anar Mammadov.

Είναι χαρακτηριστικό πως, μιλώντας στο capital.gr αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Α. Mammadov για πρώτη φορά άφησε ρητά ανοικτό το ενδεχόμενο να μην τελεσφορήσει η παραχώρηση. «Δεν βλέπω πώς θα σωθεί η ιδιωτικοποίηση αν ψηφιστεί η τροπολογία Σκουρλέτη», σημείωσε χαρακτηριστικά στο capital.gr το στέλεχος της εταιρείας.

Η εν λόγω τροπολογία, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή την Πέμπτη 14 Ιουλίου, μειώνει σημαντικά την ανακτήσιμη διαφορά, ύψους 829 εκατ. ευρώ, με την οποία θα πρέπει να αποζημιωθεί ο διαχειριστής του εθνικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου για τη χρήση προηγούμενων ετών.

Γι’ αυτό τον σκοπό, με τη συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση, επανακαθορίζεται η Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση του ΔΕΣΦΑ, αφού σε διαφορετική περίπτωση τα τέλη χρήσης θα αυξηθούν σε ποσοστό 68%, με βάση το υφιστάμενο κανονισμό τιμολόγησης.

Αντίθετα, με τον επανακαθορισμό της Περουσιακής Βάσης, και με μία σειρά ακόμη από τροποποιητικές αποφάσεις της ΡΑΕ που θα ακολουθήσουν, η αύξηση των τελών αναμένεται να περιορισθεί στο 30%.

Μετά τη συνάντηση, πηγές του υπουργείου δήλωναν πως δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές στην τροπολογία, αφού σε αντίθετη περίπτωση θα εκτοξευθούν τα οικιακά τιμολόγια, αλλά και το ενεργειακό κόστος των ενεργοβόρων ελληνικώνεπιχειρήσεων που καταναλώνουν φυσικό αέριο, πλήττοντας επομένως την ανταγωνιστικότητά τους.

Επίσης, σημείωναν ότι για την τροπολογία ήταν ενήμερη τόσο η Socar όσο και η ιταλική Snam, στην οποία η αζερική εταιρεία έχει συμφωνήσει να πουλήσει το 17% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ, ώστε να διατηρήσει η ίδια το 49% όπως απαιτεί η ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού.

Μέσω του Α. Mammadov, από την πλευρά της η Socar δήλωσε αιφνιδιασμένη από την κίνηση του υπουργείου Ενέργειας, υποστηρίζοντας επίσης πως ο επανακαθορισμός της Περιουσιακής Βάσης συρρικνώνει την αξία του ΔΕΣΦΑ έως και 50%. Επομένως, όπως ισχυρίζεται, ουσιαστικά απομειώνει εκ των υστέρων την αξία με την οποία η εταιρεία δημοπρατήθηκε στον διεθνή διαγωνισμό, στον οποίο πλειοδότησε η αζερική επιχείρηση.