1. Home
  2. Καύσιμα
  3. Spin-off του πανεπιστημίου Πατρών στο «Ευρωπαϊκό Champions League Καινοτομίας»
Spin-off του πανεπιστημίου Πατρών στο «Ευρωπαϊκό Champions League Καινοτομίας»

Spin-off του πανεπιστημίου Πατρών στο «Ευρωπαϊκό Champions League Καινοτομίας»

0

helbioΗ εταιρεία υψηλής τεχνολογίας ΕΛΒΙΟ Α.Ε. Συστημάτων Παραγωγής Υδρογόνου & Ενέργειας, η οποία εδρεύει στην Πάτρα και είναι spin-off του Πανεπιστημίου Πατρών, είναι μεταξύ των 58 επιχειρήσεων οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος “SMEInstrument, Phase 2”, με βάση την πρότασή της «PROMETHEUS-5» (Energy efficient and environmentally friendly multi-fuel power system with CHP capability, for stand-alone applications).

Η ΕΛΒΙΟ σκοπεύει να κυκλοφορήσει στην διεθνή αγορά το προϊόν Prometheus-5, το οποίο είναι μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας (CHP). Το Prometheus-5 έχει τη δυνατότητα να τροφοδοτείται με διάφορα καύσιμα (Υγραέριο/Προπάνιο, Φυσικό αέριο, Βιοαέριο) και να τα μετατρέπει σε ηλεκτρική και θερμική ενέργεια μέσω κελιών καυσίμου με ενδιάμεση παραγωγή υδρογόνου.

Η ονομαστική του δυναμικότητα είναι παραγωγή 5kW ηλεκτρικής ενέργειας και επιπλέον παραγωγή 7kW θερμότητας στην περίπτωση CHP. Η  μονάδα έχει μεγάλη ενεργειακή απόδοση (διπλάσια και πλέον των συμβατικών γεννητριών πετρελαίου/βενζίνης), ενώ και είναι φιλική προς το περιβάλλον αφού έχει σχεδόν μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Οι αγορές στις οποίες απευθύνεται το προϊόν περιλαμβάνουν κατοικίες εκτός ή εντός δικτύου, σταθμούς τηλεπικοινωνιών, σκάφη και φορτηγά αυτοκίνητα. Φιλοδοξία της ΕΛΒΙΟ είναι σταδιακά να αντικαταστήσει τις γεννήτριες πετρελαίου ή βενζίνης που επί του παρόντος εξυπηρετούν τις προαναφερθείσες αγορές με το Prometheus-5, που παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τη συμβατική τεχνολογία όπως: διπλάσια ηλεκτρική απόδοση, αμελητέες εκπομπές αερίων ρύπων, μικρότερα κόστη λειτουργίας και συντήρησης, αθόρυβη και αξιόπιστη λειτουργία.

Η τεχνολογία της ΕΛΒΙΟ, κυρίως μέσω του προϊόντος Prometheus-5, φιλοδοξεί να συμβάλλει σε δύο τομείς παγκοσμίου ενδιαφέροντος: Στην μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τα οποία ευθύνονται για την ήδη παρατηρούμενη κλιματική αλλαγή, καθώς και στην κατανεμημένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας, κυρίως σε περιοχές του πλανήτη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης στα υπάρχοντα δίκτυα. Επίσης, φιλοδοξεί να δώσει ώθηση στην παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας με την χρήση οργανικών αποβλήτων, βιομάζας και βιοαερίου.

Η προτεινόμενη τεχνολογία συνάδει με τη γενικότερη Ευρωπαϊκή και παγκόσμια πολιτική της προώθησης καθαρότερων και αποδοτικότερων τεχνολογιών παραγωγής ενέργειας και βρίσκεται σε συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό οδικό χάρτη για μετάβαση προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2050.

Το «Ευρωπαϊκό Champions League Καινοτομίας»

Με τη δημιουργία του «Ευρωπαϊκού Champions League καινοτομίας», κύριος στόχος του H2020 SME Instrument είναι η στήριξη μιας ελίτ ομάδας μικρομεσαίων εταιρειών, που θα βοηθήσουν την Ευρώπη να πάει μπροστά στην παγκόσμια αγορά της έρευνας, της ανάπτυξης και της καινοτομίας.

Το πρόγραμμα χωρίζεται σε 3 φάσεις και απευθύνεται σε εξαιρετικά καινοτόμες μικρομεσαίες ευρωπαϊκές εταιρίες οι οποίες διαθέτουν ήδη ένα πρωτότυπο του προϊόντος που θέλουν να εισάγουν στην αγορά. Οι επιτυχόντες της πρώτης φάσης έλαβαν 50.000 ευρώ και έως τρεις μέρες επιχειρηματικής καθοδήγησης (business coaching), ενώ όσες κατάφεραν να επιτύχουν και στην δεύτερη φάση έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέχρι 2,5 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους. Η τρίτη φάση αφορά την περαιτέρω δικτύωση των εταιριών, χωρίς να περιλαμβάνει όμως οικονομική περαιτέρω ενίσχυση.

tags: