1. Home
  2. Θεσμικοί
  3. φορείς
  4. Πόροι 1 δισ. για τη διαχείριση αποβλήτων στον Πειραιά
Πόροι 1 δισ. για τη διαχείριση αποβλήτων στον Πειραιά

Πόροι 1 δισ. για τη διαχείριση αποβλήτων στον Πειραιά

0

anakyklosiΜοναδική ευκαιρία ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες, τους δήμους , αλλά και για έναν μεγάλο κύκλο επιχειρήσεων, αποτελούν τα κονδύλια που θα διατεθούν για τη διαχείριση αποβλήτων κατά την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, καθώς ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, ποσό που ενδέχεται ακόμα και να διπλασιαστεί κατά την πορεία. Πώς προκύπτει αυτό το σημαντικό κονδύλι, παρουσίασε αναλυτικά ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Νικόλαος Μαμαλούγκας, Προϊστάμενος Υπηρεσίας ΕΠΠΕΡΑΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη), μεταφέροντας τον χαιρετισμό της Ειδικής Γραμματέως Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του υπουργείου Οικονομίας Ευγενίας Φωτονιάτα, στο φόρουμ με θέμα: «Πειραιάς και Διαχείριση Απορριμμάτων», οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν πρόσφατα στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά με μεγάλη συμμετοχή των άμεσα ενδιαφερομένων.

Για να προσθέσει, ότι για πρώτη φορά θα διατεθούν στην Ελλάδα, τόσο υψηλά κονδύλια για διαχείριση αποβλήτων, κάτι που αποτελεί ταυτόχρονα πρόσκληση, αλλά και πρόκληση σωστής αξιοποίησης σε ένα άλλο περιβάλλον όπως αυτό της κυκλικής οικονομίας με ελαχιστοποίηση της ταφής. Ο προϊστάμενος του ΕΠΠΕΡΡΑ, επεσήμανε επίσης, ότι οι περιφερειακοί σχεδιασμοί διαχείρισης αποβλήτων πρέπει να κλείσουν άμεσα, με ολοκλήρωση και εξορθολογισμό των προτεραιοτήτων τους, με ωρίμαση των μελετών και των προτεινόμενων δράσεων, καθώς, όπως προειδοποίησε, από το 2016 και μετά θα υπάρξουν εντατικοί χρηματοδοτικοί έλεγχοι.

Ο κ. Μαμαλούγκας, υπενθύμισε ότι «τρέχει» ήδη από τον Απρίλιο, η πρώτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων ύψους 270 εκ. ευρώ, που επιμερίζεται σε 23 τοπικές δράσεις. Από αυτά, τα 210 αφορούν διαδημοτικές συνεργασίες και 40 εκ. αφορούν αποκλειστικά τα νησιά.

ΕΟΑΝ: Σημαντικά οφέλη από τον εξορθολογισμό του κόστους διαχείρισης

Από τη δική του πλευρά, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος, αναφέρθηκε στον ετήσιο τζίρο της αγοράς διαχείρισης στερεών αποβλήτων εναλλακτικής διαχείρισης που ανέρχεται περίπου στο 1 δισ. ευρώ ,σύμφωνα με έρευνα του 2010, στις απαιτούμενες υποδομές προκειμένου να επιτευχθούν οι ποσοτικοί στόχοι για την ανακύκλωση που πρέπει να επιτύχουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) ως το 2020, αλλά και στο μέσο κόστος διαχείρισης ανά τόνο διαχειριζόμενου υλικού, εξηγώντας τα οφέλη από την μείωση του κόστους και την παραπέρα ανάπτυξη της ανακύκλωσης. Παρότρυνε μάλιστα τους ΟΤΑ σε εξορθολογισμό της κοστολόγησης με κίνητρα για τη μείωση παραγωγής αποβλήτων (ΠΟΠ) και με φόρο ταφής.

Υπενθυμίζεται σε αυτό το σημείο ότι κατά την έναρξη των εργασιών και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιάννης Τσιρώνης, αναφέρθηκε στο υψηλό κόστος περισυλλογής, αλλά και στο κόστος διαχωρισμού των αποβλήτων, ο οποίος πολλές φορές είναι ανέφικτος. Σχετικά δε με το τέλος ταφής, υπογράμμισε ότι δεν θα αναβάλλεται επ’ αόριστον, καθώς το υφιστάμενο καθεστώς απλώς εξυπηρετεί τον στόχο «να μην τιναχθούν στον αέρα οι προϋπολογισμοί των Δήμων”

Ανάγκη αύξησης των ΚΔΑΥ και «Πράσινα Σημεία»

Ο κ. Πολιτόπουλος , επεσήμανε επίσης, την ανάγκη αύξησης των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) , ανάπτυξης τοπικών μονάδων κομποστοποίησης στα νησιά μέσω ΚΔΑΥ χαμηλού κόστους, αλλά και καταπολέμησης της εισφοροδιαφυγής (σε συσκευασίες 40%), με ειδικούς ελέγχους, πρόστιμα και αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου. Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη των «Πράσινων Σημείων», ο πρόεδρος του ΕΟΑΝ, παρουσίασε αναλυτικά το παράδειγμα ενός επιτυχημένου «Πράσινου Σημείου» στη Δανία για την επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση αποβλήτων με τη συμμετοχή των πολιτών, επισημαίνοντας ότι κλειδί της επιτυχίας, είναι, η εύκολη πρόσβαση των πολιτών, η παροχή σχετικών κινήτρων, η συνεχής λειτουργία, η ευέλικτη και σχετικά ελαφριά κατασκευή για λόγους εξοικονόμησης κόστους αλλά και η σχετικά εύκολη περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Επεσήμανε ακόμα, τα συνολικότερα οφέλη που θα υπάρξουν για τη χώρα από την περαιτέρω ανάπτυξη της εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων, τον ολοένα και αυξανόμενο κομβικό ρόλο που παίζει ο ΕΟΑΝ σε αυτή την προσπάθεια και τη συνεργασία του με την Κεντρική ΄Ενωση Δήμων Ελλάδας σε πανελλαδικό επίπεδο για την εκπαίδευση και παροχή τεχνογνωσίας , καθώς υπάρχουν σημαντικά κενά. Για το επίκαιρο τέλος θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων που συνδέονται με την έλευση και την παραμονή προσφύγων στη χώρα μας, ο κ. Πολιτόπουλος, ανέφερε ότι προγραμματίζεται από το ΕΠΠΕΡΡΑ, ειδικός διαγωνισμός που θα αφορά τη χρηματοδότηση ειδικών υποδομών για τους πρόσφυγες.

Η εναλλακτική λύση για τα νησιά της Περιφέρειας Αττικής

Ο κ. Γιώργος Σιδερής, εκπροσωπώντας τον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Αττικής, Παναγώτη Χατζηπέρο, επεσήμανε ότι η διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων αποτελεί ένα καυτό θέμα, το οποίο, αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες εξαιτίας της γεωγραφικής απόστασης των νησιών από την ηπειρωτική χώρα, αφού η μεταφορά συμμείκτων και  συμπιεσμένων αποβλήτων στους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) είναι δαπανηρή. Λόγω της αύξησης του πληθυσμού και της τουριστικής κίνησης, οιαδήποτε επένδυση που καλύπτει μόνον τις θερινές ανάγκες δεν είναι δυνατόν να αποσβεστεί, αναζητείται λοιπόν μόνιμη λύση για κάθε νησί ξεχωριστά, αλλά και συνολικά. Για τα «Πράσινα Σημεία», φαίνεται ότι είναι δύσκολο σε κάθε νησί να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος.

Έχει πάντως υποβληθεί ως εναλλακτική λύση από ιδιώτη επενδυτή, αίτημα για χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια, ειδικού πρότζεκτ στα πλαίσια του οποίου, ειδικά διασκευασμένο πλοίο με πράσινη ενέργεια (LNG) θα εκτελεί κυκλικές διαδρομές σε όλα τα νησιά της Περιφερειακής Ενότητας πλην Κυθήρων, προκειμένου να παραλαμβάνει απόβλητα. Η λύση αυτή, προϋποθέτει τη χωριστή συγκέντρωση των οργανικών αποβλήτων, το διαχωρισμό των αδρανών υλικών, καθώς και τον διαχωρισμό από τους πολίτες των ανακυκλωμένων υλικών σε χωριστούς κάδους, όπως επίσης την δυνατότητα παραλαβής και επεξεργασίας του υπολοίπου από το πλοίο σε εσωτερικό χώρο.

Οι φιλόδοξοι στόχοι Διαχείρισης Αποβλήτων του Δήμου Πειραιά

Στους επιμέρους στόχους του Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΣΔΑ) του Δήμου Πειραιά και πώς αυτοί θα επιτευχθούν, αναφέρθηκε ο Περιβαλλοντολόγος και Ειδικός Συνεργάτης του Δήμου κ. Τάσος Πεταλάς, στέλεχος της VMA. Οι κυριότεροι στόχοι στο πλαίσιο του ΤΣΔΑ ως το 2020 είναι: η μείωση αποβλήτων που οδηγούνται σε υγειονομική ταφή στο 35% κ.β σε σχέση με τα επίπεδα παραγωγής του 1995 δηλαδή 16.626ΤΝ, η μείωση κατά 40% του συνολικού βάρους των βιοαποβλήτων σε σχέση με το 2015, δηλαδή στους 11.076ΤΝ και η προετοιμασία για την  επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση με προδιαλογή τουλάχιστον για χαρτί, μέταλλα, πλαστικό και γυαλί με τελικό στόχο πάντα ως το 2020, τους 21.812 ΤΝ.

Μεταξύ των προτεινόμενων δράσεων είναι η αξιοποίηση ρευμάτων αποβλήτων, η ενίσχυση των συστημάτων διαλογής στην πηγή ( ΔσΠ) και οι δράσεις επεξεργασίας ΑΣΑ. Για την αξιοποίηση ρευμάτων αποβλήτων, προβλέπεται η χωριστή συλλογή ρευμάτων αποβλήτων, η χωροθέτηση κάδων και πράσινων σημείων και η ανάπτυξη συστήματος αποκομιδής με βέλτιστες διαδρομές. Για την ενίσχυση των ΔσΠ προτείνεται η κατασκευή και λειτουργία Πράσινων Σημείων, η Πιλοτική Εφαρμογή Συστήματος « Συλλογή χωρίς Κάδο», η συλλογή βρώσιμων ελαίων, η χωριστή συλλογή στοχευμένων ρευμάτων, η ενίσχυση εξοπλισμού συλλογής/αποθήκευσης και μεταφοράς. Για την επεξεργασία ΑΣΑ προβλέπεται η επεξεργασία οργανικών αποβλήτων, αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών, κατεδαφίσεων και η βελτιστοποίηση του συστήματος μεταφοράς.

Πώς θα μειωθούν οι λεπτές πλαστικές σακούλες

Η κυρία Αγγελική Ψάιλα, Προϊστάμενη του Τμήματος Ανακύκλωσης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπογράμμισε ότι βασικός στόχος της ευρωπαϊκής πολιτικής είναι η μετατροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μία κοινωνία ανακύκλωσης και έδωσε έμφαση κατά την ομιλία της στην ανάγκη της μείωσης της κατανάλωσης των λεπτών πλαστικών σακουλών μεταφοράς.

Περιέγραψε τις υπάρχουσες δυνατότητες που έχουν στη διάθεσή τους τα κράτη-μέλη στα πλαίσια της θέσπισης εθνικών ποσοτικών στόχων μείωσης , οικονομικών μέτρων και εμπορικών περιορισμών, αλλά και τα αναγκαία μέτρα που θα πρέπει οπωσδήποτε να ληφθούν προς αυτήν την κατεύθυνση και τα οποία είναι: μέτρα που θα εξασφαλίζουν αφενός ότι η ετήσια κατανάλωση ανά κάτοικο δεν θα υπερβαίνει τις 90 πλαστικές σακούλες ως τις 31/12/2019 και τις 40 σακούλες ως τις 31/12/2025 και αφετέρου μέτρα αποτροπής της δωρεάν διάθεσης  λεπτών πλαστικών σακουλών μεταφοράς ( πάχος μικρότερο των 50 μm)στα σημεία πώλησης αγαθών και προϊόντων και ευασθητοποίησης του κοινού.