Home Καύσιμα Σε κλοιό «αρκούδων» πάλι ο μαύρος χρυσός
Σε κλοιό «αρκούδων» πάλι ο μαύρος χρυσός

Σε κλοιό «αρκούδων» πάλι ο μαύρος χρυσός

0
0

oil_priceΝέα χαμηλά τριμήνου «έγραψαν» χθες οι τιμές του πετρελαίου, που νιώθουν καυτή την ανάσα των «αρκούδων» (bear market) όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε δημοσίευμά της η «Ημερησία», καθώς οι απώλειες σε σχέση με τα υψηλά έτους που είχαν προσεγγίσει τον Ιούνιο στα επίπεδα των 52 δολ./βαρέλι προσεγγίζουν το 20%. Αργά χθες το βράδυ, το μπρεντ διαπραγματευόταν στα 42,56 δολ./βαρέλι και το αμερικανικό αργό στα 41,04 δολ./βαρέλι, με ημερήσια πτώση περίπου 2%.

Υπερπροσφορά

Οι τιμές του μαύρου χρυσού παραμένουν ακόμα σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το ναδίρ 13 ετών όπου είχαν υποχωρήσει στις αρχές του 2016, κοντά στα 27 δολ./βαρέλι, υπό το βάρος της πλεονάζουσας παραγωγής πετρελαίου, σε συνδυασμό με τους φόβους επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας.

Η αύξηση της ζήτησης χάρη στις χαμηλότερες τιμές και ο περιορισμός της δραστηριότητας των «ακριβότερων» παραγωγών shale στις ΗΠΑ, είχαν ως αποτέλεσμα τον διπλασιασμό των τιμών την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου. Ομως, η διάσπαση του ψυχολογικού «φράγματος» των 50 δολ./βαρέλι σηματοδότησε και την αρχή του τέλους του ράλι, το οποίο όπως σημειώνει η Wall Street Journal «πνίγηκε στη βενζίνη».

Πραγματικά, καταλυτικά για την επιστροφή των πωλητών στην αγορά πετρελαίου λειτούργησε η μετατροπή της υπερπροσφοράς αργού πετρελαίου (που κατακρήμνισε τις τιμές από τα υψηλά των 100 δολ./βαρέλι τον Ιούνιο του 2014 κάτω από τα 30 δολ./βαρέλι 18 μήνες αργότερα) σε υπεπροσφορά διυλισμένων προϊόντων (βενζίνης, ντίζελ κλπ.), που είχε ως αποτέλεσμα να μειώσει την ζήτηση για αργό από τα διυλιστήρια.

Το φαινόμενο αυτό εκδηλώθηκε με ιδιαίτερη ένταση στις ΗΠΑ που καταναλώνει ένα στα εννέα βαρέλια πετρελαίου κίνησης διεθνώς και αποτυπώθηκε ευκρινώς στην αύξηση των αποθεμάτων βενζίνης στη χώρα κατά 12% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, σε μια περίοδο που παραδοσιακά καταγράφεται μείωση των αποθεμάτων λόγω των αυξημένων μετακινήσεων εν μέσω θερινών διακοπών.

Προβλέψεις αναλυτών

«Δεν φαίνεται πιθανό ότι οι ‘ταύροι’ θα επιστρέψουν στη αγορά πετρελαίου στο ορατό μέλλον», σχολιάζει ο Τάμας Βάργκα της PVM. «Η βραχυπρόθεσμη τιμή-στόχος μας για το αμερικανικό αργό είναι τα 38 δολ./βαρέλι», λέει ο Μάθιου Τατλ, διευθύνων σύμβουλος της Tuttle Tactical Management, υπονοώντας, εμμέσως πλην σαφώς, ότι προεξοφλεί συνέχεια των ρευστοποιήσεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βετεράνος οικονομολόγος του ενεργειακού κλάδου Φιλίπ Βερλέγκερ, ο οποίος πιθανολογεί υποχώρηση του μπρεντ κάτω από το ψυχολογικό όριο των 40 δολ./βαρέλι, έως και τα 37 δολ./βαρέλι έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, εάν δεν υπάρξουν μεγάλης κλίμακας διαταραχές στην προσφορά. Για περαιτέρω πτώση στις τιμές προϊδεάζουν και οι κινήσεις των κερδοσκοπικών hedge funds, τα οποία αφού «πόνταραν» (και δικαιώθηκαν…) στο σενάριο της ανάκαμψης τους πρώτους μήνες του έτους, τώρα είτε «κλειδώνουν» τα κέρδη τους, είτε περνούν στην αντίπερα όχθη.

«Η ταχεία συσσώρευση short θέσεων φαίνεται να αντανακλά μια γενικευμένη επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος για το πετρέλαιο», εκτιμούν οι αναλυτές της JBC Energy.

Πάντως, δεν βλέπουν όλοι…μαύρες τις προοπτικές για τον μαύρο χρυσό.

Η Goldman Sachs για παράδειγμα, εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη, εκτιμώντας ότι οι τιμές θα κινηθούν στα 45-50 δολ./βαρέλι, δηλαδή σε υψηλότερα επίπεδα από τα τρέχοντα, έως τα μέσα του 2017, με βάση τις προβλέψεις της για την εξέλιξη της προσφοράς και της ζήτησης σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα…

«Κηλίδα» στα κέρδη β’ τριμήνου των πετρελαϊκών κολοσσών

Η οπισθοχώρηση του πετρελαίου δημιουργεί νέους «πονοκεφάλους» στις παραγωγούς χώρες αλλά και στους κολοσσούς του κλάδου, που πιθανότατα ήλπιζαν ότι ο κύκλος της πτώσης είχε κλείσει. Η πίεση που υφίστανται οι ενεργειακοί όμιλοι, οι οποίοι είχαν συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια να λειτουργούν σε ένα περιβάλλον τιμών κοντά στα 100 δολ./βαρέλι αποτυπώνεται και στα αποτελέσματα β’ τριμήνου που ανακοινώνουν αυτές τις ημέρες: Η ολλανδο-βρετανική Royal Dutch Shell ανακοίνωσε βουτιά κερδών 93% για την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου και αλματώδη αύξηση του χρέους της (στα 75,1 δισ. δολάρια από 25,96 δισ. δολ. ένα χρόνο πριν), στον απόηχο της δαπανηρής εξαγοράς της BG Group.

«Οι χαμηλότερες τιμές του μαύρου χρυσού αποτελούν ‘αγκάθι’ για όλες τις δραστηριότητές μας, και ειδικά για τον κλάδο διύλισης», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μπεν βαν Μπέρντεν. Η μέση τιμή του πετρελαίου το β’ τρίμηνο διαμορφώθηκε στα 39,59 δολ./βαρέλι έναντι 55,84 δολ./βαρέλι ένα χρόνο πριν. Η Shell έχει δηλώσει ότι κερδίζει 5 δισ. δολάρια όταν η τιμή του μπρεντ ενισχύεται κατά 10 δολάρια και καταγράφει ισόποσες απώλειες σε αντίστοιχη πτωτική κίνηση. Χαμηλότερα κέρδη για το β’ τρίμηνο ανακοίνωσαν χθες και η γαλλική Total, όπως και η νορβηγική Statoil.

Δυο ημέρες πριν, η βρετανική BP είχε ανακοινώσει ζημίες 2,25 δις. δολαρίων (για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο), υπογραμμίζοντας ότι τα περιθώρια κέρδους στον κλάδο διύλισης έχουν μειωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2010, συνεπεία της υπερπροσφοράς βενζίνης που πλήττει τη ζήτηση. Σήμερα αναμένονται οι ανακοινώσεις των αμερικανικών ExxonMobil και Chevron και της ιταλικής Eni και θα αποτελούσε έκπληξη αν σκιαγραφήσουν μια πιο ευοίωνη εικόνα σε σχέση με τις επιδόσεις των ανταγωνιστών τους…

Απώλειες

Αργά χθες το βράδυ, το μπρεντ διαπραγματευόταν στα 42,56 δολ./ βαρέλι και το αμερικανικό αργό στα 41,04 δολ./βαρέλι, με ημερήσια πτώση περίπου 2%.

Επιστροφή πωλητών

Καταλυτικά για την επιστροφή των πωλητών λειτούργησε η μετατροπή της υπερπροσφοράς αργού πετρελαίου σε υπεπροσφορά διυλισμένων προϊόντων (βενζίνης, ντίζελ κ.λπ.), που είχε ως αποτέλεσμα να μειώσει τη ζήτηση για αργό από τα διυλιστήρια.

Ηedge funds

Για περαιτέρω πτώση στις τιμές προϊδεάζουν και οι κινήσεις των κερδοσκοπικών hedge funds, τα οποία, αφού «πόνταραν» (και δικαιώθηκαν…) στο σενάριο της ανάκαμψης τους πρώτους μήνες του έτους, τώρα είτε «κλειδώνουν» τα κέρδη τους, είτε περνούν στην αντίπερα όχθη.

Πηγή; Λαλέλα Χρυσανθοπούλου, Ημερησία,