1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. ΔΕΗ: Ποιοι κακοπληρωτές απειλούνται με διακοπή ρεύματος
ΔΕΗ: Ποιοι κακοπληρωτές απειλούνται με διακοπή ρεύματος

ΔΕΗ: Ποιοι κακοπληρωτές απειλούνται με διακοπή ρεύματος

0

deiΜε διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος  προειδοποιεί η ΔΕΗ μεγάλες ξενοδοχειακές και μεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και οικιακούς καταναλωτές  που έχουν σημαντικές ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Η εταιρεία, εξαιτίας του ύφους των ληξιπρόθεσμων χρεών από 1.500.000 καταναλωτές οι οποίοι έχουν απλήρωτους λογαριασμούς ύψους 2,3 δισ. ευρώ, θα κόβει το ρεύμα σε:

• Εκείνους που παρά την ισχύ του ευνοϊκού προγράμματος των διακανονισμών -36 δόσεις και χωρίς προκαταβολή- δεν έχουν προσέλθει.

• Οσους κάνουν την αίτηση, πληρώνουν την πρώτη δόση και έπειτα δεν συνεχίζουν την καταβολή ούτε της επόμενης ούτε της μεθεπόμενης και, γενικώς, καμίας άλλης.

Πρόκειται κυρίως για επιχειρήσεις και ξενοδοχειακές μονάδες αλλά και νοικοκυριά με οφειλές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, στους οποίους όχι μόνο θα διακόπτεται η παροχή ηλεκτροδότησης, αλλά όπως επισημαίνει και σε σχετική ανακοίνωσή της η ΔΕΗ, θα χάνουν μετά το δικαίωμα υπαγωγής στο ευνοϊκό πρόγραμμα των διακανονισμών:

«Η εταιρεία ενημερώνει τους πελάτες της οι οποίοι δεν θα προσέλθουν να διακανονίσουν τις οφειλές τους επωφελούμενοι από την ευκαιρία που τους έδωσε ότι εφόσον γίνει διακοπή της ηλεκτροδότησής τους λόγω χρέους, δεν θα ισχύουν οι  ευνοϊκές ρυθμίσεις για την επανασύνδεσή τους».

Η επιχείρηση καλεί και τους υπόλοιπους 1.500.000 να προσέλθουν και να πράξουν το ίδιο υπενθυμίζοντας ότι η ρύθμιση θα είναι σε ισχύ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Στοιχεία
Την ίδια στιγμή, η ΔΕΗ παρουσία σε στοιχεία για τους πέντε νομούς της χώρας, που έχουν τα υψηλότερα ποσοστά ληξιπρόθεσμων χρεών, αλλά και τους μεγαλύτερους οφειλέτες. Στα Δωδεκάνησα, στην Κέρκυρα, την Αχαΐα, την Καβάλα και στο Ηράκλειο της Κρήτης το συνολικό ποσό των απλήρωτων λογαριασμών ρεύματος ανέρχεται στα 365,2 εκατ. ευρώ, με τα μισά από αυτά (53,5%) να προέρχονται από επαγγελματίες. Ξενοδοχεία, επιχειρήσεις της μέσης τάσης αλλά και της χαμηλής τάσης χρωστούν συνολικά 195,7 εκατ. ευρώ. Σε αυτές τις περιοχές μάλιστα η ΔΕΗ εξαπέλυσε εκστρατεία ενημέρωσης προκειμένου να πετύχει αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων για υπαγωγή στη ρύθμιση.

Οι μεγάλοι οφειλέτες της ΔΕΗ στις πέντε περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά χρεών

 

•  Δωδεκάνησα (οφειλές 113,5 εκατ. ευρώ): 752 ξενοδοχειακές μονάδες χρωστούν 15,1 εκατ. ευρώ, το 1,3% του συνόλου των χρεών

•  Αχαΐα (οφειλές 98 εκατ. ευρώ): 46 επιχειρήσεις χρωστούν 8,7 εκατ. ευρώ, το 8,9% του συνόλου των χρεών

•  Ηράκλειο (οφειλές 83,7 εκατ. ευρώ): 1.000 ξενοδοχειακές και μεσαίες επιχειρήσεις χρωστούν 23,8 εκατ. ευρώ, το 28,5% του συνόλου των χρεών

•  Κέρκυρα (οφειλές 42 εκατ. ευρώ): 400 ξενοδοχειακές και μεσαίες επιχειρήσεις χρωστούν 13,6 εκατ. ευρώ, το 32% του συνόλου των χρεών

•  Καβάλα (οφειλές 28 εκατ. ευρώ): 200 ξενοδοχειακές και μεσαίες επιχειρήσεις χρωστούν 4,8 εκατ. ευρώ, το 17,4% του συνόλου των χρεών

Τακτοποίηση οφειλών με 36 μηνιαίες δόσεις

Παράταση πήρε, όπως είχε ανακοινώσει προ ημερών η ΔΕΗ, το ευνοϊκό πρόγραμμα διακανονισμών των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Θα ισχύει έως τις 30 Σεπτεμβρίου και όσοι χρωστούν μπορούν να υπαχθούν σε ευνοϊκή διευθέτηση των απλήρωτων λογαριασμών τους. Η ρύθμιση έχει ως εξής:

• Μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου του 2016 όλοι οι πελάτες θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε 36 μηνιαίες δόσεις, χωρίς καμία προκαταβολή.

Στη ρύθμιση αυτή θα έχουν τη δυνατότητα να προσχωρήσουν για το υπόλοιπο της οφειλής τους και εκείνοι οι πελάτες, οι οποίοι έχουν ήδη προβεί σε διακανονισμό των οφειλών τους με βάση το ισχύον σήμερα σύστημα. Η καταβολή της 1ης δόσης θα πραγματοποιείται με την έγκριση του διακανονισμού.

Από το παραπάνω πρόγραμμα εξαιρούνται οι περιπτώσεις πελατών με ρευματοκλοπή, για τους οποίους συνεχίζουν να ισχύουν τα προβλεπόμενα στον ισχύοντα Κανονισμό Διακανονισμών.

• Μετά την ολοκλήρωση του παραπάνω προγράμματος, από την 1η Οκτωβρίου και εξής οι οικιακοί πελάτες, οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις θα μπορούν πλέον να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα διακανονισμών ως εξής:

Πελάτες χωρίς αντισυμβατική συμπεριφορά:

• Προκαταβολή: μόλις το 5% της συνολικής οφειλής

• Μηνιαίες δόσεις: ύψος ίσο κατ’ αρχάς με το 30% του μέσου, σε ετήσια βάση, μηνιαίου λογαριασμού με ελάχιστο αριθμό δόσεων τις 18 και μέγιστο τις 36.

Πελάτες με αντισυμβατική συμπεριφορά (αυθαίρετη παραβίαση μετρητή):

• Προκαταβολή: 15% της συνολικής οφειλής

• 18 μηνιαίες δόσεις

Από τις παραπάνω ρυθμίσεις εξαιρούνται οι εποχικοί πελάτες, για τους οποίους προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις, καθώς επίσης: οι αγρότες, οι ενταγμένοι στο Μητρώο των ευάλωτων πελατών, οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης – Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ/ΓΟΕΒ), οι οποίοι ήδη απολαμβάνουν ευνοϊκών ρυθμίσεων.

• Προϋπόθεση ισχύος του διακανονισμού είναι η εμπρόθεσμη εξόφληση των τρεχόντων λογαριασμών. Ακόμη όμως και σε περίπτωση κατά την οποία, λόγω αδυναμίας, στη διάρκεια ενός ημερολογιακού έτους δεν καταβληθεί μία δόση, ο διακανονισμός συνεχίζεται κανονικά από τον επόμενο μήνα. Σε περίπτωση μη καταβολής περισσοτέρων της μίας δόσεων εντός ενός ημερολογιακού έτους, ο διακανονισμός εξακολουθεί να ισχύει με την προϋπόθεση καταβολής όλων -πλην μίας- των οφειλόμενων δόσεων.

Έκπτωση 15%
Παράλληλα από την 1η Ιουλίου τρέχει η έκπτωση 15% στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ για τους συνεπείς ως προς τις πληρωμές των οφειλών πελάτες. Η έκπτωση αυτή θα φανεί από τον Σεπτέμβριο. Κι αυτό γιατί η μείωση αφορά τις καταναλώσεις που πραγματοποιούνται από την 1η Ιουλίου. Το τελικό ποσό λοιπόν θα φανεί στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που θα φτάσουν στα σπίτια και στις επιχειρήσεις από τις αρχές του φθινοπώρου.

Αυτά προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από τις διευκρινίσεις που έχει κάνει η ΔΕΗ μέσα από έντυπο ερωτήσεων και απαντήσεων.

Ετσι, για παράδειγμα, αν ένας καταναλωτής έχει λάβει εκκαθαριστικό λογαριασμό στις 20 Ιουλίου, αυτός δεν θα περιλαμβάνει την έκπτωση. Θα πρέπει αυτός να εξοφληθεί εμπρόθεσμα, ούτως ώστε η έκπτωση 15% να εμφανιστεί στον επόμενο λογαριασμό.

Δεδομένου ότι οι λογαριασμοί για τους οικιακούς πελάτες εκδίδονται ανά δίμηνο, η έκπτωση θα φανεί στα έντυπα που θα εκδίδονται από 1ης Σεπτεμβρίου.

Προκύπτει επίσης ότι η διαδικασία εφαρμογής της έκπτωσης είναι αυτοματοποιημένη, δεν χρειάζεται δηλαδή να γίνει καμία ενέργεια από την πλευρά των καταναλωτών, ενώ παρέχονται πρόσθετες πληροφορίες για όσους είναι ενταγμένοι στο κοινωνικό οικιακό ή σε άλλα ειδικά τιμολόγια.

Η έκπτωση 15% γίνεται στις Χρεώσεις Προμήθειας του λογαριασμού ρεύματος σε όλους τους συνεπείς πελάτες. Συγκεκριμένα, όλοι οι πελάτες με τιμολόγιο: Οικιακό Γ1 και Γ1Ν, Επαγγελματικό Γ21, Γ22 και Γ23 στη Χαμηλή Τάση και τιμολόγιο ΒΓ, ΒΧ και ΒΥ στη Μέση Τάση, οι οποίοι θα εξοφλούν το σύνολο του λογαριασμού τους, καθώς και τυχόν δόσεις διακανονισμού οφειλής τους, μέχρι και την καθορισμένη ημερομηνία λήξης, θα λαμβάνουν έκπτωση στον επόμενο λογαριασμό τους το 15% της αξίας της Χρέωσης Προμήθειας του προηγούμενου λογαριασμού που έχει ήδη εξοφληθεί εμπρόθεσμα.