1. Home
  2. Θεσμικοί
  3. φορείς
  4. Πολιτικές αντιπαραθέσεις για τα υδατοδρόμια – Άδειες για Παξούς και Θεσσαλονίκη
Πολιτικές αντιπαραθέσεις για τα υδατοδρόμια – Άδειες για  Παξούς και Θεσσαλονίκη

Πολιτικές αντιπαραθέσεις για τα υδατοδρόμια – Άδειες για Παξούς και Θεσσαλονίκη

0

ydroΆδεια λειτουργίας υδατοδρομίου στο Λιμένα Γαϊου Παξών προωθούν τα υπουργεία Υποδομών και Ναυτιλίας. Η σχετική απόφαση έχει υπογραφεί από τον υπουργό Χρ. Σπίρτζη και εντός των επόμενων ημερών θα υπογραφεί και από τον υπουργό Θ. Δρίτσα. Την ίδια ώρα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέδωσε την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων(ΑΕΠΟ) για τη δημιουργία υδατοδρομίου στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, η συγκεκριμένη αδειοδότηση έχει ιδιαίτερη σημασία υπό την έννοια ότι ήδη έχει αδειοδοτηθεί το υδατοδρόμιο του λιμένα Κέρκυρας, και καθίσταται πλέον δυνατή η πρώτη σύνδεση με υδροπλάνο μεταξύ Κέρκυρας, και Παξών, επαναφέροντας έτσι, με εφαρμογή του Νόμου 4146/2013, τη συγκοινωνία με υδροπλάνο, η οποία είχε σταματήσει  από το 2009.

Κάτοχος της αδείας του υδατοδρομίου Παξών είναι ο «Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας Α.Ε», (Ο.Λ.ΚΕ.ΑΕ), με φορέα λειτουργίας την εταιρεία «Υδατοδρόμια Βορείου Ιονίου Ε.Π.Ε», ο οποίος κατέχει την περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση 

Αφορμή για έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργείου Υποδομών και της αξιωματικής αντιπολίτευσης  αποτέλεσε η κριτική που άσκησε η Ν.Δ. κατά του νομοσχεδίου για τα υδατοδρόμια που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιλέγει «για άλλη μια φορά, να χτυπήσει τις ιδιωτικές επενδύσεις, να υπονομεύσει την ανάπτυξη και να ακυρώσει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε σε σχόλιό του ότι το σχέδιο νόμου για τα υδατοδρόμια, όχι μόνο δεν βελτιώνει το πλαίσιο για την αδειοδότηση ιδιωτικών υδατοδρομίων, αλλά «ακυρώνει και κλείνει ερμητικά κάθε δυνατότητα για ιδιωτικά υδατοδρόμια στη χώρα μας».

«Δεν επιτρέπει στους ιδιώτες να επενδύσουν στον τομέα αυτό, παρά μόνο με τη σύμπραξη του Δημοσίου. Ακυρώνει, ταυτόχρονα, προσπάθειες τριών και πλέον ετών, που είχαν ξεκινήσει το 2013 με τον αναπτυξιακό νόμο της Νέας Δημοκρατίας, καθώς επεκτείνει την ισχύ του σε εκκρεμείς αιτήσεις ιδιωτών, έτσι ώστε το Δημόσιο να υφαρπάξει τις σχετικές άδειες», συνέχισε στην ανακοίνωσή της η Ν.Δ. και κάλεσε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει άμεσα «τις χρεοκοπημένες ιδεοληψίες της, που φρενάρουν την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» και να αποσύρει άμεσα τις σχετικές διατάξεις.

«Η χώρα μας χρειάζεται πολιτικές στήριξης και όχι υπονόμευσης των ιδιωτικών επενδύσεων. Και οι πολιτικές αυτές είναι δέσμευση για τη νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη», κατέληξε στην ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΥΠΟΜΕΔΙ: Οι ανακοινώσεις της Ν.Δ. συμπίπτουν με τις ανακοινώσεις συγκεκριμένης ιδιωτικής εταιρείας

Σε ανακοίνωση – απάντηση, το ΥΠΟΜΕΔΙ έκανε λόγο για «νέο επικοινωνιακό αφήγημα που ανακάλυψε η Ν.Δ. και οι συνοδοιπόροι της αυτήν τη φορά  έχει τίτλο “η κυβέρνηση μπλοκάρει τις ιδιωτικοποιήσεις και φρενάρει  επενδύσεις”».

Κατά το ΥΠΟΜΕΔΙ, «ως κεντρικό θέμα του νέου αφηγήματος της για σήμερα, η Ν.Δ. αναδεικνύει το νέο καινοτόμο σχέδιο νόμου για τα υδατοδρόμια  που τέθηκε από την περασμένη Παρασκευή σε δημόσια διαβούλευση».

Το υπουργείο Υποδομών κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι «συνεχίζει την πολιτική της στρέβλωσης, θεωρώντας ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει,  όπως αυτή και οι συνοδοιπόροι της είχαν σχεδιάσει, αποικία χρέους και συμφερόντων, που θα νομοθετεί κατά παραγγελία συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων».

«Ως προς την ουσία του νομοσχεδίου, την οποία  αδυνατεί απ΄ ότι φαίνεται να αντιληφθεί η αξιωματική αντιπολίτευση, μια διαγώνια ανάγνωση του Σχεδίου Νόμου αρκεί, για να παρατηρήσει εύκολα κανείς, ότι οι άδειες  ίδρυσης ανήκουν σε δημόσιους φορείς  και οι άδειες λειτουργίας  μπορούν να ανήκουν είτε σε ιδιώτες είτε σε συμπράξεις είτε σε δημόσιους φορείς», συνέχισε το υπουργείο, καταλογίζοντας στη Ν.Δ. «νεοφιλελεύθερο λαϊκισμό».

«Τι απαντά στα παρακάτω ερωτήματα;», ρωτά το υπουργείο Υποδομών, απευθυνόμενο στην αξιωματική αντιπολίτευση:

  1. «Είναι δυνατόν τον συνολικό σχεδιασμό των υδατοδρομίων  και το που αυτά θα χωροθετηθούν, να το ρυθμίζουν οι  ιδιώτες,  βάσει των αιτήσεων που θα κάνουν; Σε ποια ευνομούμενη χώρα θα γινόταν κάτι τέτοιο; Δυστυχώς, όμως, κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια, καθώς τόσα χρόνια έδινε γη και ύδωρ στα ιδιωτικά συμφέροντα χωρίς εθνικό σχέδιο το οποίο και βεβαίως συνεχίζει με τη στάση της, εντός και εκτός χώρας και  τις προτεινόμενες πολιτικές της».
  2. «Τι  θα γίνει στην περίπτωση που ένας  ιδιώτης  ή μία εταιρεία ή ένα φυσικό πρόσωπο στο όνομα της οποίας έχουν εκδοθεί  οι άδειες ίδρυσης  πτωχεύσει;  Η απόφαση ότι στη συγκεκριμένη γεωγραφική θέση,  υπάρχει υδατοδρόμιο  από ποιόν και πως θα πρέπει να επανεκδοθεί;»
  3. «Οι ανακοινώσεις της Ν.Δ. συμπίπτουν  με τις συνεντεύξεις και τις ανακοινώσεις συγκεκριμένης ιδιωτικής εταιρείας. Είναι τυχαίο; Ή η Ν.Δ. δυστυχώς συνεχίζει τον ολισθηρό δρόμο της εξυπηρέτησης συμφερόντων  συνεχίζοντας να είναι μία συντηρητική δύναμη που εξυπηρετεί τους μεταπράτες στον αντίποδα μίας αστικής συντηρητικής παράταξης που θα εκπροσωπεί μία εθνική τάξη».

Το ΥΠΟΜΕΔΙ υπογράμμισε επιπλέον ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και της χώρας «και όχι τα συμφέροντα μίας και μόνο επιχειρηματικής ελίτ για την οποία θα πρέπει να νομοθετούμε κατά παραγγελία, όπως  είχε συνηθίσει η αξιωματική αντιπολίτευση».

«Δυστυχώς, για τη Ν.Δ. και τους θλιβερούς συνοδοιπόρους της η νέα επικοινωνιακή προσπάθεια που καταβάλλει ασθμαίνοντας,  να πείσει ότι η κυβέρνηση σταματάει  τις  επενδύσεις, θα καταβαραθρωθεί και αυτή», κατέληξε το ΥΠΟΜΕΔΙ.

Ν.Δ.: Η χώρα χρειάζεται άλλη πολιτική, άλλη κυβέρνηση

Σε νεότερη ανακοίνωσή της, η Ν.Δ. επανέλαβε την εκτίμησή της ότι «η χώρα χρειάζεται άλλη πολιτική, άλλη κυβέρνηση».

«Το συμφέρον του ελληνικού λαού, στις δύσκολες αυτές ώρες, συμπυκνώνεται σε τρεις λέξεις: δουλειές, δουλειές, δουλειές», επέμεινε η Ν.Δ., κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «όσο παραμένει αιχμάλωτη στον κρατισμό και τις ιδεοληψίες της, όσο υπονομεύει ιδιωτικές επενδύσεις, με προσχήματα που κατασκευάζει καθημερινά, όσο κλείνει επιχειρήσεις με άγρια φορολογική σφαγή, τόσο θα βουλιάζει η οικονομία και θα στενάζει η κοινωνία.

«Ο κ. Σπίρτζης και η κυβέρνηση  αας  το καταλάβουν επιτέλους: Η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο», συμπλήρωσε η Ν.Δ.

ΥΠΟΜΕΔΙ: Δουλειές για όλους, όχι για λίγους

«Θα συμφωνήσουμε με την αξιωματική αντιπολίτευση  για  τις τρεις αυτές λέξεις: δουλειές, δουλειές, δουλειές. Αλλά για όλους, όχι για λίγους», σχολίασε από την πλευρά του το υπουργείο Υποδομών.

«Όσο για τις πομφόλυγες περί ιδεοληψιών και κρατισμού, κανείς πια δεν τις πιστεύει. Γιατί πράγματι, η κατάσταση δεν…πήγαινε άλλο. Και η χώρα έχει πια άλλη κυβέρνηση και άλλη πολιτική για να την αντιμετωπίσει», πρόσθεσε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.