Home Ενεργειακές επισημάνσεις ΕΛΤΑ: Από τον Νοέμβριο ρεύμα σε καταναλωτές και επιχειρήσεις
ΕΛΤΑ: Από τον Νοέμβριο ρεύμα σε καταναλωτές και επιχειρήσεις

ΕΛΤΑ: Από τον Νοέμβριο ρεύμα σε καταναλωτές και επιχειρήσεις

0
0

DSC_000021Σε δύο μήνες θα έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες προετοιμασίες, ώστε τα ΕΛΤΑ να αρχίσουν να προσφέρουν συμβόλαια προμήθειας ρεύματος σε νοικοκυριά και εταιρείες. Αυτό ανακοίνωσαν σήμερα η Πρόεδρος του Δ.Σ. των Ελληνικών Ταχυδρομείων κ. Ευφροσύνη Σταυράκη και ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Ιωάννης Ζαρολιάγκης, σε συνάντηση γνωριμίας με τους δημοσιογράφους που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο διοίκησης της εταιρείας, στην Πλατεία Κοτζιά.

«Στόχος μας είναι τα ΕΛΤΑ να αποκτήσουν ηγετική θέση ανάμεσα στους εναλλακτικούς παρόχους, αφού “βλέπουμε” την αγορά ενέργειας ως μία σημαντική νέα πηγή εσόδων», όπως σημείωσε ο κ. Ζαρολιάγκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα βασικό πλεονέκτημα που έχουν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, έναντι του ανταγωνισμού, είναι το πανελλαδικό δίκτυο καταστημάτων και πρακτορείων, χάρις στο οποίο έχουν φυσική παρουσία σε όλη την επικράτεια. Ένα πλεονέκτημα που, όπως πρόσθεσε, τα ΕΛΤΑ θα συνδυάσουν με ανταγωνιστικές τιμές στα τιμολόγια ρεύματος.

«Για εμάς έχει μεγάλη βαρύτητα η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που φαίνεται από το γεγονός ότι στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης  επιλέξαμε το περίπτερό μας να βρίσκεται στον χώρο των εναλλακτικών παρόχων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πελάτες χαμηλής και μέσης τάσης

Από τον Νοέμβριο, η εταιρεία θα προσφέρει συμβόλαια τόσο στη χαμηλή όσο και στη μέση τάση, καλύπτοντας τις ανάγκες των πελατών της κατ’ αρχάς από την Ημερήσια Χονδρεμπορική Αγορά Ενέργειας. Επίσης, παρόλο που ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί από τη ΡΑΕ όλες οι λεπτομέρειες για τον τρόπο διεξαγωγής των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, είναι σχεδόν βέβαιο πως τα ΕΛΤΑ θα συμμετέχουν σε αυτές, ώστε να αγοράζουν ρεύμα από τις λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ.

Επίσης, η εταιρεία δεν αποκλείει στο μέλλον να εισάγει επίσης ηλεκτρική ενέργεια από το εξωτερικό, αν το κρίνει απαραίτητο ή συμφέρον από οικονομικής άποψης.

Υπενθυμίζεται πως, ήδη από τα μέσα Ιουλίου, τα ΕΛΤΑ λειτουργούν ως πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας για τις δικές τους εγκαταστάσεις που βρίσκονται στο διασυνδεδεμένο δίκτυο, προμηθεύοντας δηλαδή ρεύμα σε 640 καταστήματα των Ελληνικών Ταχυδρομείων, μονάδες διανομής και κέντρα διαλογής. «Με αυτό τον τρόπο, η εταιρεία εξοικονομεί 400.000 ευρώ τον χρόνο», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Πιθανό ενδιαφέρον για αγορά πελατών της ΔΕΗ

Σύμφωνα με τον κ. Ζαρολιάγκη, για να μπορέσουν τα ΕΛΤΑ να προσφέρουν ρεύμα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μία βασική εκκρεμότητα είναι να τεθεί σε λειτουργία το λογισμικό μηχανογράφησης και υποστήριξης της ενεργειακών υπηρεσιών, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί σε 15 ημέρες. Όσον αφορά τα πρώτα βήματά της στην αγορά ενέργειας από τον Νοέμβριο, ο ίδιος σημείωσε πως η εταιρεία ξεκινά με μία πολύ καλή «μαγιά», αφού οι 6.500 υπάλληλοί της αποτελούν ένα ικανοποιητικό αρχικό δυνητικό πελατολόγιο.

Παράλληλα, σε ερώτηση του energyin, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα ΕΛΤΑ να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την αγορά 400.000 πελατών από τη ΔΕΗ, με βάση το σχέδιο που έχει ανακοινώσει από το καλοκαίρι η διοίκηση της ΔΕΗ για την εκχώρηση έναντι αντίτιμου ενός χαρτοφυλακίου 400.000  πελατών της σε εναλλακτικό πάροχο.

«Αν υπάρχει βιώσιμο business plan, μπορεί να βρεθεί χρηματοδότηση», σημείωσε αναφορικά με την εξεύρεση των κονδυλίων για μία τέτοια κίνηση. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η εταιρεία έχει ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με τη ΔΕΗ, για κάθε πιθανή συνεργασία.

Καμία σκέψη ιδιωτικοποίησης

Από την πλευρά της, η κ. Σταυράκη σημείωσε πως τα ΕΛΤΑ εδώ και 3 χρόνια λειτουργούν σε καθεστώς απόλυτου ανταγωνισμού, ενώ διέψευσε το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης των ΕΛΤΑ. «Η παρακαταθήκη που θα υπηρετήσουμε είναι αυτή της δημόσιας εταιρείας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, στόχος της ένταξης στο υπερταμείο δεν είναι η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ, αλλά η αναδιοργάνωσή τους στη βάση του νέου business plan που θα καταρτισθεί, και η χρηματοδότησή τους αν χρειασθεί. Αυτή η αναδιοργάνωση θα προχωρήσει βήμα-βήμα και θα μπορεί να αναθεωρείται στην πορεία, όποτε κριθεί απαραίτητο.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία έχουν συστήσει ομάδες εργασίας, με στόχο μεταξύ άλλων να εμπλουτίσουν τα προσφερόμενα προϊόντα και υπηρεσίες. Έτσι, στα σχέδια υπάρχει η προσφορά υπηρεσιών ΚΕΠ, όπως η κατ’ οίκον πιστοποίηση του γνήσιου της υπογραφής από ταχυδρόμο, τα χρηματοοικονομικά προϊόντα και οι ασφαλιστικές υπηρεσίες.

Υλοποίηση από φέτος

Η διοίκηση δίνει επίσης ιδιαίτερη έμφαση στις υπηρεσίες αποστολής  προϊόντων από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο ecommerce, ενώ στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης προβλέπεται επιπλέον η διαπραγμάτευση νέας συλλογικής σύμβασης με το προσωπικό και η μελέτη οικονομικής αποδοτικότητας των καταστημάτων.

Αν και ορισμένα από αυτά τα σχέδια αναμένεται να πάρουν «σάρκα και οστά» από το τρέχον έτος, στην πλειονότητά τους αναμένεται να εφαρμοσθούν από το 2017. Επίσης, η διοίκηση αναμένει από το επόμενο καλοκαίρι να αρχίσουν να επηρεάζουν θετικά τα οικονομικά του ομίλου.